Bedankkaartjes versturen na de uitvaart: de do’s & don’ts

Bedankkaartjes versturen na de uitvaart: de do’s & don’ts

Het overlijden van een dierbare is een trieste gebeurtenis. De uitvaart biedt niet alleen ruimte om degene te herdenken, maar ook om zijn of haar leven te vieren met vrienden, familie en andere geliefden. Het is fijn om deze geliefden op je geheel eigen manier te bedanken voor de komst naar de uitvaart. Een mooi idee is dan om bijvoorbeeld dankkaartjes te versturen naar iedereen die naar de uitvaart gekomen is. Maar wat zijn nu precies de do’s & don’ts?

Kies een persoonlijk ontwerp

Tegenwoordig kun je bij online kaartenwinkels een kaart samenstellen die helemaal aan jouw eisen voldoet. En dat is fijn, want het is belangrijk om een persoonlijk ontwerp te kiezen voor de dankkaartjes. Kies een afbeelding of tekst die goed past bij de overledene. Zorg voor een kaartje dat hij of zij zeker mooi gevonden zou hebben. We mogen je deze kortingscode bij Kaartenhuis aanbieden. Hiermee kun je niet alleen mooie, stijlvolle dankkaartjes ontwerpen, maar bepaal je ook zelf wat er aan de binnenkant van de kaartjes komt te staan.

Zo kun je met de voucher van Kaartenhuis kiezen voor 20% korting op je bestelling of gratis bezorging. Ook kun je de kaarten extra persoonlijk maken door een eigen foto op de voor- of binnenkant te laten plaatsen. Het resultaat is professioneel en bijzonder mooi. Maar welke tekst zet je nu op dankkaartjes die je na de uitvaart verstuurt? Het mooiste is het om zelf een tekst te bedenken, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een gedichtje. Plaats wel altijd een paar korte regels op de kaart waarmee je de bezoekers bedankt en uitlegt wat het voor je betekent dat zij bij de uitvaart wilden zijn.

lijn groen oudersenzo
Bedankkaartjes versturen na de uitvaart: de do’s & don’ts

Niet per e-mail

Een echte don’t op dit gebied is toch wel het versturen van een bedankje via e-mail. Dit komt onpersoonlijk en zeer informeel (op negatieve wijze) over. Ook mensen die niet naar de uitvaart gekomen zijn hoor je volgens de etiquette een bedankkaartje te sturen als ze jou een condoleancekaart- of brief hebben gestuurd. Hebben mensen hun medeleven betuigd via e-mail? In dat geval is het wel gepast om ze een mailtje terug te sturen waarin je ze met een paar woorden bedankt voor hun medeleven.

Laat genoeg kaartjes drukken

Ook is het belangrijk om voldoende kaartjes te laten drukken. Je kunt er beter een aantal te veel dan te weinig in huis hebben. Misschien herinner je je later nog iemand die ook zijn of haar medeleven betuigd heeft, en dan kom je een kaartje tekort. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om iedereen een persoonlijk kaartje te sturen met een persoonlijke tekst erin. In dat geval kun je niet voor een standaard ontwerp gaan. Dit kost echter wel meer tijd en moeite, maar laat ook wel zien dat je iedereen van harte waardeert in deze moeilijke en verdrietige periode.

Heb je echter een grote vrienden- of kennissenkring, dan is dit vaak erg veel moeite. Een mooie kaart met persoonlijke foto en een paar woorden van dank is dan ook meer dan prima.

Houd de persoonlijkheid van de overledene in gedachten

Vergeet niet de persoonlijkheid van de overledenen vooral in gedachten te houden. Een formele, zakelijke kaart met weinig kleur is misschien niet de meest geschikte voor een kleurrijke, extraverte persoonlijkheid. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Voor iemand die vrij zakelijk was ingesteld en ook veel zakelijke contacten had die een bedankkaartje gaan ontvangen is een formele kaart juist prima. Kijk ook goed naar je eigen wensen: als nabestaande is het niet verkeerd om je eigen touch te geven aan het bedankkaartje.

Heb je zelf ook bedankkaartjes verstuurd na het overlijden van een dierbare? En hoe heb jij het aangepakt? Laat een reactie achter in de comments!

liefs Marion

Meer informatie

8 tips voor een goede afscheidsspeech
Een uitvaart anno 2019, waar moet je rekening mee houden?
Afscheid nemen van een naaste

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door E-kortingscode.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *