Babyspel. Spelen met je baby. Maar hoe dan?

Babyspel. Spelen met je baby. Maar hoe dan?

Het feit dat je baby nog hulpeloos en klein is, wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat je geen leuke dingen met hem kunt doen! Maar wat is nou een geschikt babyspel? Vanaf zijn geboorte kun je al allerlei dingen met hem doen. Denk bijvoorbeeld aan liedjes zingen, over zijn buikje kriebelen of over zijn hoofdje strelen. Door met hem bezig te zijn, geef je hem de kans om dingen te leren en te ervaren. En vooral in dat eerste jaar valt er zoveel te leren en te ontdekken. Met hem bezig zijn betekent jullie band versterken en tevens geef je hem de gelegenheid mentale en fysieke vaardigheden te leren.

Luister naar het bonzen van je hart

In je baarmoeder was het bonzen van je hart één van de dagelijkse geluiden die je baby kon horen. Natuurlijk hoorde hij in de verte ook jullie stemmen of andere omgevingsgeluiden, maar het bonzen van jouw hart was er altijd. Zelfs als jij lag te slapen en het verder stil was. Niet zo gek dat dit geluid hem – ook na de bevalling – rustig zal maken. Neem hem daarom regelmatig tegen je aan en laat zijn hoofd rusten op de plek van je hart (zo’n beetje links van het midden van je borstkas). Je zal zien dat dit geluid hem zal kalmeren.

Je baby vindt het trouwens ook heel fijn om naar je stem te luisteren. Je kunt zachtjes tegen hem praten, een verhaaltje voorlezen, of zingen. Er zijn zoveel leuke kinderliedjes die je voor hem kan zingen, hij zal het fantastisch vinden om naar je te luisteren. Misschien begrijpt hij nog geen woord van het verhaaltje of liedje, maar hij geniet wel van je stem en de verschillende nuances in je toon. Hij ontwikkelt er zelfs (onbewust) een grotere woordenschat door.

Knuffelen!

Je kunt je baby eigenlijk nooit te veel knuffelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij het knuffelen van je baby het “knuffelhormoon” oxytocine wordt aangemaakt. Niet alleen bij je baby maar ook bij jou! Dit hormoon maakt je rustig en zorgt ook nog eens voor een sterke emotionele band. Win-win dus!

lijn groen oudersenzo
Babyspel. Spelen met je baby, maar hoe dan?

Naar buiten!

Kleed hem naar de buitenomstandigheden aan (in de zomer niet te warm, maar in de winter juist wel) en neem hem lekker mee naar buiten. Een wandeling in de frisse buitenlucht is niet alleen goed voor hem, het zal ook jou goed doen. Het hobbelen in de wandelwagen zal hem waarschijnlijk ook lekker in slaap wiegen.

Ontdek de wereld door te kijken

Een box voor het raam waardoor hij naar buiten kan kijken, een spiegel om in te kijken, voor een aquarium zodat hij de zwemmende vissen kan bekijken, het zijn allemaal manieren voor je baby om de wereld om hem heen te ontdekken. Een vogel die voorbij vliegt, vliegende bladeren in de herfst, een boom in bloesem, het is allemaal even fascinerend voor hem. Maar ook het kijken in een spiegel kan voor hem een mooie beleving zijn. Hij weet niet dat hij dit zelf is, dat heeft hij pas na een jaar door, maar hij gaat het wel leuk vinden.

Kijk hem zoveel mogelijk aan in zijn ogen. In jouw ogen zal hij zoveel liefde lezen, ook zonder woorden. Voel je met hem verbonden, zonder woorden.

Voelen

Na de voeding is je baby ongetwijfeld een beetje lodderig. Een mooi moment om hem zachtjes in zijn gezicht te blazen. De kans is groot dat hij zijn oogjes dicht doet en als hij moe genoeg is, zullen ze dicht blijven en zal hij in slaap vallen.
Maar het blazen op de huid is ook op andere momenten fijn te doen. Bijvoorbeeld tijdens het luier verschonen of aankleden. Hij zal het ongetwijfeld grappig vinden!

Wie wil er nou niet vliegen?

Kleine kinderen vinden het fantastisch, want wie wil er nou niet vliegen? Je kunt hem onder zijn buikje vasthouden zodat hij naar beneden kijkt. Beweeg hem nu zachtjes heen en weer, zodat het lijkt alsof hij vliegt. Hij zal het fantastisch vinden.

Kiekeboe

Hoe bekend is dit spel! Ik denk dat iedereen dit wel eens met zijn baby speelt of heeft gespeeld. Je kunt het doen door hem aan te kijken en vervolgens weer weg te kijken, maar je kunt ook een doekje voor je gezicht doen en afwisselend weghalen. De kans is groot dat je baby hierop gaat reageren.

Babymassage

Als je baby een week of tien is, mag je hem een ontspannende babymassage geven. Met zachte, rustige bewegingen kan je bijvoorbeeld zijn spijsverteringssysteem stimuleren. Maar een massage kan ook gewoon heel fijn en ontspannend zijn, zonder enige functionaliteit. Gebruik altijd een natuurlijke “eetbare” olie, zoals amandelolie of olijfolie.

Autoritje

Veel baby’s die onrustig zijn, zullen tijdens een ritje in de auto weer rustig worden en misschien zelfs in slaap vallen. Soms zelfs al na een paar minuten en soms heb je er wat langer voor nodig. Hij zal het in ieder geval als prettig ervaren.

Is hij juist heel wakker tijdens de autorit? Zorg er dan vol dat je altijd speeltjes in de auto voor hem hebt. Een rammelaar, een kartonnenboekje of een knuffeldiertje.

Samen is altijd leuker

Je kunt hem natuurlijk in zijn eigen badje of tummy stoppen – en dat warme water vindt hij ongetwijfeld heel fijn – maar je kunt hem natuurlijk ook meenemen als je zelf in bad gaat. Samen badderen is niet alleen voor hem fijn, maar net zo goed ook voor jou. Een mooi intens moment voor beiden. Wieg hem zachtjes in armen door het warme water, gebruik verschillende zachte sponzen op zijn huidje.

Ga liever nooit met hem in bad als jullie alleen thuis zijn. Na het badderen geef je hem liever aan je partner om af te drogen, zodat je niet samen met hem uit het water hoeft te stappen. Een natte glibberige baby kan immers makkelijk uit je handen glijden…
Ben je alleen en wil je toch graag met hem in bad? Leg hem dan eerst uit bad op een zachte handdoek voor je zelf uit het bad stapt. Sta echter nooit op met een natte baby in je handen.

Een andere bezigheid die je samen kunt doen is joggen! Ga je naar buiten om te joggen? Neem hem dan met je mee. In de buggy of draagzak, kunnen jullie samen genieten van dit gezonde  ommetje. Houd er rekening mee dat zijn nekspieren hier wel sterk genoeg voor zijn, dus de eerste zes maanden liever niet. Na die tijd kan hij prima met je mee joggen! Houd er rekening mee dat een buggy de schokken beter voor hem opvangt dan in de draagzak.

liefs Marion

Meer informatie

Activiteiten met de baby. Wat is leuk?
Met Tummy time stimuleer je de ontwikkeling van je baby!
Je kunt vanaf nu stemmen op je favoriete speelgoed!
Badeendjes, hoe onschuldig zijn ze eigenlijk?
De lievelingsknuffel – Als je hem maar niet kwijt raakt!
Speelgoed voor baby van 0 tot 1 jaar

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *