Als je baby overlijdt: welke beslissingen neem je?

Als je baby overlijdt: welke beslissingen neem je?

Het overlijden van een baby brengt onmogelijke emoties met zich mee. Het verdriet is zo onmenselijk groot en het afscheid moet zo mooi mogelijk geregeld zijn. Wat komt er allemaal op je bordje als je baby overlijdt?

Laat je je baby onderzoeken?

Als een baby net voor of na de geboorte overlijdt, maar ook als het onverwacht overlijdt als het iets ouder is: wil je wel of niet weten waarom je kindje overleden is? Artsen raden vaak aan om dit wel te laten onderzoeken. Niet alleen kan het rust voor jou geven, maar het kan ook van belang zijn bij een volgende zwangerschap (ook al zul je daar nu nog niet aan willen denken). Besef dat alleen jullie hier over mogen beslissen! Je bent het zeker niet verplicht!

Foto’s en filmpjes maken

Probeer zoveel mogelijk vast te leggen van je kindje. Ook al is je kindje al overleden in je buik. Zo heb je iets om toch je kindje zo goed mogelijk te kunnen herinneren. Een steun voor jullie. Een herinnering waar broertjes en zusjes iets aan kunnen hebben. Een mooie foto voor aan de muur. Net waar jullie behoefte aan hebben. Er zijn professionele fotogaven die precies weten wat hierin mooi is en je daarbij kunnen helpen. Hier zijn zelfs stichtingen voor! Verzamel ook andere dingetjes om een mooie herinneringsdoos bijvoorbeeld te maken.

lijn groen oudersenzo
Als je baby overlijdt: welke beslissingen neem je?

De uitvaart regelen van een baby

Een uitvaart waar je met een goed gevoel op terug kunt kijken kan ontzettend helpen bij de verwerking. Gelukkig zal een uitvaartondernemer je goed kunnen helpen bij alles wat er geregeld moet worden. Er zijn uitvaartondernemingen die zich hebben gespecialiseerd in kinderbegrafenissen. Maar uiteraard kan iedere uitvaartondernemer je helpen. Een doodskist kopen, mooie bloemen uitzoeken, wil je iets speciaals zoals dat de gasten een knuffeltje meenemen? Welke rol spelen de andere kinderen? Wil je zelf iets doen, welke muziek? Al jouw wensen kan je met de uitvaartondernemer bespreken en hij of zij zal je precies kunnen vertellen aan welke dingen je moet denken. Denk ook aan zaken als je kindje laten begraven of cremeren. En neem je je baby mee naar huis of laat je het liever opbaren in een uitvaartcentrum?

Besloten of voor iedereen

Een ding om ook bij stil te staan is hoe je om wilt gaan met bezoek. Vind je het fijn als mensen juist wel je kindje komen bewonderen? Laat dit duidelijk weten. Wil je juist intiem alleen met het gezin afscheid kunnen nemen? Ook dat mag. Wees duidelijk naar andere mensen toe zodat zij jullie wensen kunnen respecteren! Dit geldt ook voor de uitvaart zelf. Wil je deze in een besloten kring laten plaatsvinden of is iedereen welkom?

Geboortekaartje of rouwkaartje?

Is je baby overleden vlak na de geboorte of levenloos geboren? Dan kom je misschien in tweestrijd over wat je nu moet doen met het geboortekaartje. Doe hierin vooral dat wat voor jou goed voelt! Je kunt het kaartje gewoon versturen en hierop het overlijden ook bekend maken. Voelt dit voor jou niet goed? Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om een standaard rouwkaart te kiezen of zelf een ander kaartje te ontwerpen. Ook hierin zijn alleen jullie zelf degene die bepalen wat wel en niet kan. Volg je gevoel!

Als er 1 overlijdt bij een twee- of meerling

Was je baby een deel van een twee- of meerling en hebben de andere kindjes het wel gered? Dan is het emotioneel helemaal een rollercoaster. Blijdschap om de andere baby’s en het verlies van deze ene baby: emoties die haaks op elkaar staan! Beide gevoelens mogen er echter zijn en je hoeft je op geen enkele manier schuldig te voelen! Het is niet meer dan logisch dat dit er heel diep inhakt. Misschien kan het je helpen om lotgenoten op te zoeken! Praat erover met je partner en zoek hulp als het je onzeker maakt! Maar bedenk dat het logisch is dat je treurt om je overleden kindje, daarmee doe je dus je andere kindje niet tekort. Andersom is het ook net zo goed te begrijpen dat je blij bent met de kindjes die er wel zijn en daarmee zeg je dus niet dat het overlijden van je andere kindje je niets doet! Beide emoties staan op zich! Beide emoties mogen er zijn! Wees lief voor jezelf.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is een regenboogbaby?
Verplichtingen bij het afscheid van je baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Uitvaartstore.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *