Maak het ouderschap niet moeilijker dan dat het is!

Maak het ouderschap niet moeilijker dan dat het is!

Iedere ouder zal het herkennen, het idee dat er van alles moet en het liefst nog meer dan dat! Naast de verzorging van de kinderen, aandacht voor je partner en je drukke job, blijft er maar weinig tijd over voor leuke dingen. Vaak is ‘tijd voor jezelf’ een soort sluitstuk van de dag, waar eigenlijk nooit echt tijd voor is. Ja, hooguit die 5 minuten in de badkamer om je make up van je gezicht te verwijderen en je tanden te poetsen. Snel nog even een nachtcrème erop en dat was het dan alweer. Vervolgens vallen we doodmoe in bed en voor we het weten, is de nieuwe dag alweer aangebroken en vallen we weer met ons neus in de boter, midden in de ochtendstress. Het ouderschap is soms best pittig…

We maken het onszelf lastig

Ouderschap is leuk hoor maar soms maken we het onszelf gewoon een beetje lastig door alles perfect te willen doen. Het is een behoorlijke optelsom: Aandacht voor de kinderen én aandacht voor ons partner én die drukke job én die gezonde maaltijd op tafel én een opgeruimd huis én af en toe wat broodnodige beweging in de sportschool én die goede vrienden én tijd voor je familie én dat helpen op de basisschool én… oh ja, en jij. Tijd voor jezelf. Even op adem komen, dat gunnen we onszelf maar weinig en toch… Toch ben je een veel leukere moeder (of vader) als je af en toe die tijd neemt. En dat begint met afleren dat we perfect moeten zijn. Voor wie? Voor wat?

Perfectie zit verscholen in de liefdevolle omarming van de imperfectie…

lijn groen oudersenzo
Maak het ouderschap niet moeilijker dan dat het is!
Maak het ouderschap niet moeilijker dan dat het is!

Maak afspraken met elkaar

Je lichaam en mind hebben rust nodig. Niet alleen tijdens die paar uurtjes slaap iedere nacht, maar juist ook op de dag zelf. Rust in je hoofd zorgt ervoor dat je dingen beter kunt relativeren. Dat is geen luxe! Dat is met kinderen om je heen juist hartstikke noodzakelijk! Als je regelmatig ontspant, dan heb je niet alleen meer energie maar ook meer zin om je alledaagse werkzaamheden uit te voeren. Je bent zelfs beter in staat om de positieve kanten van iets te zien en dus niet gelijk in de stress te schieten als iets niet gaat zoals jij het wil.

Maak desnoods hierover afspraken met je partner. Gun elkaar die avond me-time en neem elkaars taken op dat moment over, zodat de ander ook echt van die tijd kan genieten. Misschien is dat voor de één een avondje naar de voetbalclub en voor de ander lekker wijntjes drinken met een paar vriendinnen of met een goed boek lui op de bank, maar de invulling bepaal je helemaal zelf. Het is niet voor niets me-time.

Heb je geen partner? Probeer dan afspraken met iemand anders hierover te maken. Je ouders willen misschien standaard één avond per week oppassen? Of een buurvrouw? Een goede vriendin? Juist als je er alleen voor staat is zo’n moment voor jezelf belangrijk.

Behoorlijk pittig

Het ouderschap kan behoorlijk pittig zijn en dat ervaar je op iedere leeftijd weer een beetje anders. Baby’s moeten verzorgd worden, schone luiers krijgen (en er zijn zelfs luiers voor het zwemmen) en worden gevoed. Peuters kunnen al iets meer maar vragen een behoorlijk portie aandacht met al hun waarom-vragen en ontdekkingstocht door het huis, schoolkinderen kunnen al veel meer zelfstandig doen maar zij moeten weer worden geholpen met een huiswerk (en school zal ongetwijfeld ook een beroep op je doen) en ga zo maar door. Er is gewoon altijd iets.

Wees liever lief voor jezelf

Verg niet het uiterste van jezelf. Je kunt het allemaal perfect willen doen, maar dat is eigenlijk onmogelijk. Social media geeft op dat gebied heel verkeerde signalen, want ze laten slechts dat ene moment van perfectie zien bij de ander, maar de chaos voor en na, zie je niet. Zo lijkt het alsof die andere moeder heel relaxed alle borden omhoog kan houden (knutselen, kokkerellen, leuke dingen doen, fluitend aan het werk, aan de lopende band knuffelen met de kids, in hun smetteloze, opgeruimde huis, altijd prachtig in de make up en haar mooi gestyled, et cetera) maar geloof me, het is allemaal één grote poppenkast.

Ook die andere ouders lopen soms met ongewassen haar, zonder make up, in een joggingbroek, te hink-stap-sprongen over de chaos op de vloer. Alleen die momenten zie je niet op de foto. Hoe ze dit doen? Gewoon op bepaalde momenten heel veel foto’s schieten (desnoods met verschillende outfits) en die verspreid plaatsen. Zo lijkt hun leven gesmeerd, maar dat is het echt niet.

Je blijft een eigen persoon

Als je moeder of vader wordt, krijg je er een rol bij, maar die rol neemt je niet volledig over. Je bent daarnaast ook nog steeds een eigen persoon en voor die persoon is het belangrijk te bedenken wat hij of zij eigenlijk wil. Iets voor zichzelf, zonder schuldgevoel.

Maak het niet moeilijker voor jezelf

Maak het ouderschap dus niet moeilijker dan dat het is! Verlang van jezelf niet het uiterste. Je hoeft niet perfect te zijn, je bent het al door gewoon te zijn wie je bent en je mag ook echt wel eens steken laten vallen of tijd voor jezelf opeisen. Dat is niet egoïstisch, dat maak je geen slechtere moeder, integendeel. Laat je niet gek maken door gedachten als: “Ik kan pas genieten als alles af is” (want het is nooit af!) of “Het is egocentrisch als ik tijd voor mezelf pak” (onzin! Het zorgt voor een betere balans in jezelf!).

Vaak stammen die stemmen nog vanuit onze jeugd. Ouders die dat soort dingen tegen ons riepen en ons het gevoel gaven dat je lui was als je lag niks te doen! ‘Hup van je luie kont af en mee helpen de tafeldekken’. ‘Doe niet zo egoïstisch om je moeder alles te laten doen.’ Geen wonder dat je onbewust als kind leert dat lui zijn, slecht is, net als egoïsme.

Maar er is echt niks mis mee om even jezelf op te laden in de sauna, schoonheidsspecialiste, een borrelmomentje met vriendinnen, een heerlijke massage of uitgebreid dinertje.

Maak het ouderschap niet moeilijker dan dat het is, want een goede moeder, zorgt ook goed voor zichzelf!

liefs Marion

Meer informatie

Ouderschap, iedereen kleurt dit anders in
Curling ouders, curling ouderschap, wat betekent dat?
Wat is het ouderschapsplan?
Zo belangrijk is grenzen stellen bij je peuter

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.