Nieuw of tweedehands: Welke fiets kies jij voor je kind?

Is jouw kind toe aan een andere kinderfiets? Dan heb je de keuze tussen nieuw of tweedehands. Wat kies jij…? Lees meer over de voor- en nadelen en bepaal van welke fiets jouw kind straks de trotse eigenaar is.
Het risico op diefstal is een eerste afweging om mee te nemen in jouw keuze. Het CBS meldt* dat het aantal fietsendiefstallen flink stijgt. Het afgelopen jaar zijn er 105.985 fietsen gestolen. Hiervan zijn er 3.895 teruggevonden.

Nieuw of tweedehands: Welke fiets kies jij voor je kind?

Er is dus een kans dat jouw kind de kinderfiets ook een keer ‘kwijtraakt’. Bij school, het zwembad of misschien in de stad. Maak zelf je afweging:

Met een tweedehands exemplaar is je verlies bij diefstal te overzien. Aan de andere kant ben je waarschijnlijk niet verzekerd. Dit betekent: een nieuwe fiets zoeken én kopen.
Voor een nieuwe kinderfiets betaal je vaak een stuk meer, maar je kunt ‘m goed verzekeren. In geval van diefstal krijg je een nieuwe terug.

Een nieuwe fiets: de voordelen

 • Betrouwbaar
  Een nieuwe kinderfiets is betrouwbaar. De dealer levert hem inclusief service, zoals afmontage en afstelling. Jouw kind rijdt er zó op weg.
 • Veilige kwaliteit
  Met een nieuwe fiets is er weinig kans op gebreken, vooral in het begin. Een veilig idee. Zeker als jouw kind vaak (lange) stukken fietst of als het echt nog een kleintje is. Er is al een mooie nieuwe jongensfiets van 18 inch verkrijgbaar.
 • Jaren garantie
  Op een nieuw exemplaar zit jaren garantie. Is er toch iets niet zoals het hoort? Dan breng je de fiets kosteloos terug naar de dealer voor een reparatie.
 • Ruime keuze
  Nieuwe fietsen zijn er in alle soorten en maten, in verschillende looks. Kies bijvoorbeeld voor een roze prinses fiets of voor een stoer jongensfiets. De droomfiets van jouw kind zit er zeker tussen.
 • Zelf doorverkopen
  Mocht je de nieuwe fiets weer willen inwisselen voor een andere, dan kun je hem vaak zelf weer doorverkopen voor een mooie prijs.

Een nieuwe fiets: de nadelen

 • Dure aanschaf
  Een nieuwe is een stuk duurder dan een tweedehands fiets. Dit verschilt soms wel honderden euro’s.
 • Pas op… diefstal
  Een nieuwe fiets is aantrekkelijk voor fietsendieven. Laat je kind de fiets dus altijd goed op slot zetten en stal hem binnen, zoals in een schuur of garage.

Een tweedehands: de voordelen

 • Scherpe prijs
  Een groot voordeel is uiteraard de prijs. Dit kan jou tientallen tot wel honderden euro’s schelen.
 • Vaker wisselen
  Je kind zit nog volop in de groei: de fiets zal al gauw weer te klein zijn. Met een tweedehands fiets kun je wat vaker wisselen, dan past hij ook beter.
 • Direct meenemen
  Een tweedehands fiets koop je gemakkelijk en snel. Over het algemeen kun je hem direct meenemen zonder de hele papierwinkel.
 • Online shopgemak
  Ook online zijn er veel tweedehands fietsen te koop, bijvoorbeeld op Marktplaats. Goedkoop en snel: vaak kun je de fiets dezelfde dag al afhalen.
 • Afstellen kan
  Ook bij een tweedehands fiets zijn kleine aanpassingen altijd mogelijk. De fietsenmaker kan hem anders afstellen, zodat je kind er goed op past.
 • Bij weinig gebruik
  Vraag je af waarvoor je kind de fiets zal gebruiken: is dit weinig of vooral voor korte afstanden? Dan voldoet een tweedehands fiets prima.

Een tweedehands: de nadelen

 • Onzekere kwaliteit
  Bij het kopen van een ’tweedehandsje’ ben je minder zeker van de kwaliteit. Het kan zijn dat de fiets sneller gebreken vertoont dan je verwacht.
 • Minder garantie
  Op een tweedehands exemplaar zit vaak geen garantie (of voor een kortere periode).
 • Beperkter aanbod
  Het aanbod van tweedehands fietsen bij een dealer is vaak beperkt. Geduldig afwachten dus, op de fiets die jouw kind graag wil.

En, ga jij voor nieuw of tweedehands? Zoals je ziet is er voor beide veel te zeggen. Hopelijk helpt dit artikel jou om het ideale model voor je kind te vinden. Heel veel fietsplezier samen, geniet van de mooie aanschaf!

Interessante links

Lees meer over de feiten van het CBS

liefs Marion

Meer informatie

Op deze adressen vind je de allerbeste tweedehands spullen!
De kinderfiets, niet alleen voor kleine kinderen

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *