Hoogbegaafd, wat betekent dit voor je kind?

Allereerst wil ik de definitie van woord hoogbegaafd geven. “Hoogbegaafd is vorm van uitzonderlijke intelligentie, niet op een specifiek terrein maar in het algemeen”.

Maar wat betekent het om hoogbegaafd te zijn in het dagelijkse leven? Laten we voorop stellen dat ‘hoogbegaafd of nieuwetijdskinderen’, allemaal etiketjes zijn. Deze worden geplakt om zo onderscheid te maken in het gedrag van een kind of volwassene. Ergens is bepaald wat normaal gedrag is en alles wat niet voldoet aan die eisen is een “stoornis”. Dit klinkt misschien zwart/wit maar zo wordt gewerkt vanuit reguliere instanties en is gewoon een feit.

Hoogbegaafd, wat betekent dit voor je kind?

Bron van oneindige informatie

Ieder mens wordt geboren met een ziel, een bron van oneindige informatie die we ieder moment kunnen aanboren. Om die informatie te kunnen gebruiken hebben we goed ontwikkelde zintuigen nodig. Dat betekent, zien, horen, tasten, proeven, ruiken en voelen.

Van nature zijn deze zintuigen goed ontwikkeld doch door onze omgeving, opvoeding, cultuur et cetera. We sluiten ons vaak al op jonge leeftijd af voor bepaalde prikkels en zintuigen. Hierdoor ontstaan energetische blokkades die kunnen leiden tot bijvoorbeeld ADHD, ziekten, extreme angsten of welke stoornis dan ook. Er is dan sprake van een duidelijke verstoring in het energiesysteem waardoor onze organen, cellen onvoldoende energie/voeding krijgen. Dit leidt altijd naar overbelasting van lichaam en geest.

Goede balans

Vanuit mijn werk met kinderen van alle leeftijden en ouders weet ik dat dit bijna op iedereen van toepassing is. Er moet energetisch opgeruimd worden om weer een goede balans te ervaren. Zo kunnen we weer openstaan voor informatie vanuit onze ziel, onze kompas in het leven. Onze ziel is een onderdeel van het grote geheel. De bronenergie waar alle wijsheid aanwezig is, het universum of hoe je het wilt noemen. Deze energieën zijn allemaal met elkaar verbonden. Jouw ziel is dus met mijn ziel verbonden en met alle andere zielen hier op aarde. Zo ook et de bronenergie.

Deze verbinding met elkaar maakt het mogelijk dat we elkaar haarfijn aanvoelen door bv telepathisch contact. Energie is namelijk vloeibaar en stroomt voortdurend. Het is geen vaste materie maar veranderlijk van dichtheid. Energie stroomt door ons heen, vult ons en voedt ons.

Telepathisch

Waarom vertel ik dit! Door de verbinding met elkaar geven we informatie aan elkaar die niet voor iedereen voelbaar is. Soms zijn we zelfs hooggevoelig en komt teveel informatie binnen, dat zijn de hooggevoelige mensen, nieuwetijdskinderen, kids met ADHD maar ook autisme valt daaronder. Het is aan onszelf wat we met al die informatie doen en er zijn niet echt veel instructies hoe hiermee om te gaan. Jammer want heel veel mensen zoeken het heil in de reguliere gezondheidszorg en zitten hun leven vast een verslavende medicatie. Zeker voor kinderen kan dit heel storend en destructief zijn maar ook volwassenen.

Toegang tot de bron

Als we nu weten dat we allemaal met elkaar verbonden zijn op energetisch niveau en dat onze ziel oneindig veel informatie bevat kunnen jullie al voelen wat ik wil schrijven.
Hoogbegaafdheid betekent dat deze kinderen/mensen rechtstreeks toegang hebben tot die bron. Ze staan open om die informatie te ontvangen en passen het toe, komen met wijsheden op de proppen die ze gewoon niet kunnen weten vanuit alles wat ze geleerd hebben in hun aardse leventje.

Hooggevoelig

Daarbij het feit dat ze vaak telepathisch dusdanig ontwikkeld zijn (hooggevoelig) dat ze aanvoelen wat bijvoorbeeld een leraar wil vertellen, maakt hen tot bijzondere kinderen. Ze komen met waardevolle informatie die niet altijd op prijs wordt gesteld, zeker als leraren, ouders/opvoeders een sterk ego hebben. Zij zullen vanuit het ego handelen en het kind bestraffend toespreken of voor gek zetten in de klas.Veel ouders/opvoeders en scholen beseffen nog niet wat het is om hoogbegaafd te zijn, ook de reguliere gezondheidszorg niet.

Hoogbegaafd – Snel vervelen

Door de enorme kennis die aanwezig is in het kind gaan ze zich al heel snel vervelen want ze weten het wel! Bovendien kloppen de verhalen die ze horen vaak niet met wat zij innerlijk weten en krijgen ze het etiketje “betweter” opgeplakt. Hun mond wordt als het ware gesnoerd en ze worden niet gehoord. Deze kinderen zoeken een andere wijze om zich te uiten, vaak in baldadig en opstandig gedrag wat op latere leeftijd kan leiden naar verslavingen, agressie. Als dit gebeurt heeft een kind al van jongs af aan niet geleerd wat communicatie, respect en liefde is.
Velen zitten in deze cirkel van onbegrip omdat hoogbegaafdheid, hoog sensitiviteit, ADHD et cetera als een stoornis wordt gezien terwijl dit absoluut niet waar is.

Verouderde leersystemen

Door de verouderde leersystemen, ouders/opvoeders die het te druk hebben en niet openstaan voor het kind is er een verstoring opgetreden. Gelukkig zijn we in een tijd van veranderingen en komt er steeds meer informatie vanuit de complementaire gezondheidszorg dat er zoveel meer nieuwe mogelijkheden zijn. De ontwikkelingen zijn heel positief want steeds meer mensen zijn zich bewust dat het zo niet verder kan, dat er een ommezwaai moet komen op scholen, in de gezondheidszorg. Zeker mensen die het mooiste cadeautje ter wereld hebben ontvangen, een nieuwentijdskind. Dat vraagt verandering van de omgeving want deze nieuwe generatie kent van nature alle wijsheid van de ziel en zal in opstand komen als dingen niet stroken met deze waarheid van de ziel.

Terug naar de natuur

Belangrijk voor de huidige generatie kinderen is hen weer terug te brengen in de natuur, in de eenvoud van het leven. Ze zitten vaak verstrikt in hun hoofd door een overvloed aan informatie die ze opdoen en dat ontneemt hen de mooie, belangrijke jaren van “ kindzijn”. Ieder mens heeft die basis nodig om een stabiele volwassene te worden die stevig met beide benen op de grond staat. De computer is heel leerzaam en mooi maar niet te vergelijken met een wandeling in het bos en lekker ravotten met vriendjes. Dat zijn allemaal vaardigheden die wij als ouders/verzorgers in de hand hebben zodat het kind niet in een sociaal isolement komt en zich afzondert van de buitenwereld. We leven per slot van rekening in een samenleving en dat mogen wij nooit uit het oog verliezen. Geluk zit in de eenvoud van ons zijn, in ons hart en ziel!

Speciaal kinderlied!

Speciaal voor alle hoogbegaafde kinderen maakte Oudersenzo.nl, in samenwerking met Kinderliedjes.info en KSK Pruductions, een heel bijzonder kinderlied, om meer aandacht voor deze kinderen te krijgen en misverstanden uit de weg te ruimen. Songtekst en mp3 zijn gratis te downloaden op onderstaande link.

Kinderliedje ‘Hoogbegaafd’ (met gratis download)

Liefs Marjo

Meer informatie

Kenmerken van een ontwikkelingsvoorsprong
Hoogbegaafde kinderen zijn geen wonderkinderen
Het gemiddelde in zijn ontwikkeling
Hoe oefen je begrijpend lezen? Tips & tricks!
Hoogsensitief en telepathisch – Hoe ga je ermee om?
Geestelijke ontwikkeling van je peuter
Hoe vind je de beste basisschool voor je kind?
Wat als je kind naar Speciaal Basisonderwijs (SBO) moet?
Bestaan nieuwetijdskinderen?
Nieuwetijdskinderen, ADHD en autisme

Bronvermelding

Tekst: Marjo van Weenen
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *