Een nieuwe fase (Baby’s zijn niet leuk)

Langzaam, tergend langzaam soms, komen we als gezin terecht in een nieuwe fase: in ons huis geen baby meer! Nog maar heel weinig gehuil waarbij we niet weten wat te doen. Niet meer overhoop liggen met mijn eigen hormonen. Niet meer midden in de nacht uit mijn bed voor een voeding en niet meer alleen maar bezig zijn met het ‘verschonen-voeden-slapen’-ritueel. En ik vind het heerlijk!

Een nieuwe fase (Baby's zijn niet leuk)

Baby’s: niet leuk!

Wij hebben drie kinderen gekregen en dat wekt de indruk dat we baby’s erg leuk vinden. Maar nee, ik moet iets opbiechten: Ik vind het eerste jaar met een baby helemaal NIET leuk! Wat een gezorg een gezoek. Ik ben echt blij en opgelucht als die kleintjes eindelijk iets zelf kunnen. Dat klinkt misschien verschrikkelijk onaardig, maar dat is hoe ik het drie keer heb ervaren, dat eerste jaar voelt echt als afzien. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik onze kinderen in hun eerste jaar aan hun lot heb overgelaten en dat ik niet van ze heb gehouden en genoten. Wat dat was er zeker ook. Maar de dagen aftellen tot iedere volgende fase deed ik wel.

De babyfase

‘Na de eerste 6 weken wordt het gemakkelijker’, was de eerste mijlpaal. En dan: ‘3 maanden is echt zo’n grens, daarna verbeterd het enorm’. Om vervolgens te horen: ‘Vanaf 6 maanden wordt het een stuk leuker en makkelijker’. En wij (man is ook niet zo’n babyaanhanger) maar dromen over veel verdere fases: alle kinderen lopend aan onze hand, momenten dat ze zelf de speeltuin in kunnen, dat ze allemaal naar schoolgaan, samen op de bank een filmpje kijken.

Vreugdedansje: Een nieuwe fase!

Maar goed, we hebben het dus overleefd! We hebben drie hele babyjaren overleefd! Wat mij betreft kunnen we nu drie hele jaren de vlag uithangen! Helemaal na een derde kind dat verborgen reflux had weet ik nu zeker dat er niet nog een kleintje bij zal komen. En van die gedachte kan ik soms echt even genieten. Als ik andere moeders zie lopen met een kinderwagen met daarin een baby van een paar weken (-tot een paar maanden), maak ik inwendig een vreugdedansje: dat nooit meer! Hoera!

De wereld ontdekken

Met onze jongste telg zijn we inmiddels in de dreumesfase terechtgekomen. Ook niet meteen de makkelijkste fase (welke fase wel?), want deze zoon ontdekt dingen waarvan zijn broer en zus nooit weet hebben gehad: van de keukenkastjes tot de trap en het in het rondgooien van eten en drinken aan toe. Maar juist van die drang om de wereld te ontdekken geniet ik iedere dag. Als hij ziet dat zijn broer en zus tegen een glijbaan omhoog klimmen, moet hij dat ook proberen. En als er met stoepkrijt of LEGO gespeeld wordt door de anderen, is dat ook wat hij wil doen.

Lopen en praten

Sinds een week of zes kan hij lopen en dat doet hij dan ook de hele dag als een druk baasje. Met vallen en opstaan, zoals het hoort. Ooit las ik daarover eens een onderzoek. Dat ging over de overlevingsmechanismen van kinderen. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat kinderen over het algemeen eerst leren lopen, voordat ze goed leren praten. Dit zou komen omdat je eerst moet kunnen vluchten, voordat het nuttig wordt om goed te kunnen communiceren. Interessant vond ik dat.

Fascinerend!

Dus heb ik er nu bij onze zoon eens op gelet hoe dat werkt. Ik merkte dat hij, voordat hij echt goed kon lopen wel met regelmaat wat woordjes zei, maar dat waren er maar een paar. Maar sinds hij de smaak van het lopen goed te pakken heeft, is hij met het zeggen van woordjes ook niet meer te stoppen. Fascinerend vind ik dat! Zijn nieuwste aanwinsten zijn ‘doeg’ en ‘hallo’. Het liefst zegt hij die woorden met iets dat op een telefoon lijkt aan zijn oor en dan lopend door de kamer (van wie heeft ie dat?)

Ik weet dat het bij alle kinderen zo gaat, maar bij onze ‘niet-meer-baby’ vind ik al dit ‘gewone’, heel bijzonder. Misschien omdat het eerste jaar bij hem zo extra lastig was. Maar misschien ook wel omdat we deze fase niet meer gaan meemaken…

Liefs Mirna

Extra informatie

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Mirna Dijkstra

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

10 reacties

 • Wat een mooi open en vooral eerlijke blog! Ik denk dat hij vast voor meer mensen herkenbaar zal zijn. Je bent hier zeker niet de enige in!

 • Wat een mooie blog! Ik herken dat ook wel een beetje hoor! Ik vond de babytijd erg lastig en onzeker. Naarmate mijn kindje groeide, vond ik het steeds een beetje makkelijker worden. Vooral nadat hij begon te praten en kon aangeven wat er was, als er wat was.

 • haha, je bent niet de enige hoor! Vond mijn kleine meid als baby super lief en schattig, maar vond het ook echt erg lastig! Was blij toen zij eenmaal ging lopen. En praten.

 • Ja wat een leuke blog…. fijn dat hij niet zo genoot van de baby jaren met je 3! Mooie kids….. wel een beetje hard te lezen voor de mensen die zo hard moeten vechten om zo’n prachtige kleine spruit in hun armen te mogen nemen of voor mensen die graag ouders hadden willen worden maar bij wie het nooit zo heeft mogen zijn….

  Ik ben blij dat jij je baby jaren 3x hebt mogen beleven en blij bent dat het over is…. voor veel mensen is dit niet zo vanzelfsprekend…. ik lees je blogs vaak met plezier… maar deze maakt me erg verdrietig. En vind hem een beetje ondoordacht van je…

  • Het was absoluut niet mijn bedoeling anderen hiermee verdrietig te maken! Wat ik wel wil is eerlijk zijn over dat moederschap/ouderschap niet alleen rozengeur en maneschijn is en dat dat ook gezegd en vooral gevoeld mag worden.
   Ik ben heel blij dat het ons gegeven was om drie prachtige kinderen te krijgen en ben me er ook van bewust dat dat niet voor iedereen zo is.
   Ik hoop dat je de volgende keer weer met plezier leest.
   Groet Mirna

 • Ik vond die babytijd juist heel mooi, ik gaf borstvoeding, kolfde, werkte erbij en genoot juist hier heel erg van.Ze zijn dan nog zo aanvankelijk en afhankelijk van jou. De eerste zes weken zijn ze nog zo lekker dichtbij je. Ruiken ze heerlijk!? zou het behalve de bevallingen zo weer over willen doen, met al die slapeloze nachten op de koop toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *