Je baby dragen in een draagdoek: hier let je op

Niets is fijner dan je baby’tje dicht bij je te hebben. Door je baby te dragen in een draagdoek, bevorder je de hechting tussen jou en je kleintje. Baby’s worden er rustig van: ze horen de hartslag van hun moeder en voelen haar warmte. Je kunt je baby zowel binnenshuis als buitenshuis dragen in een draagdoek. Maar welke draagdoek is geschikt en veilig? En waar let je nog meer op als je je kindje in een draagdoek draagt? In dit artikel lees je enkele handige tips voor het veilig en comfortabel dragen van je kind.

Vanaf wanneer baby dragen in draagdoek?

Je kunt je kindje vanaf de eerste dag na de geboorte lekker in een draagdoek dragen. Sterker nog: dat is heel verstandig. De voordelen van je baby dragen in een draagdoek zijn ontelbaar. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je hebt als ouder je handen vrij, maar je kindje toch dicht bij je.
  • Baby’s hebben huidhonger. Door je kindje binnenshuis te dragen in een draagdoek, komt hij of zij helemaal tot rust.
  • Baby’s die regelmatig gedragen worden huilen minder.
  • Last, but not least: je kindje voelt zich heerlijk veilig en geboren tegen mama (of papa) aan.

Je baby dragen in een draagdoek draagt positief bij aan de hechting tussen jou en je kindje. Kinderen die veilig zijn gehecht zijn sneller zelfstandig, huilen minder en zijn zekerder van zichzelf. Dat maakt de draagdoek een goede tool voor huilbaby’s!

De juiste draagdoek kiezen

Er zijn ontzettend veel draagdoeken op de markt. Het kan dan ook lastig zijn om de juiste draagdoek voor jou en je kleintje uit te kiezen. Let op de volgende zaken als je een draagdoek gaat kopen:

Een rekbare draagdoek is vooral geschikt voor jonge baby’s. Het materiaal is lekker zacht en de draagdoek biedt jou ook het nodige comfort. Is je baby wat ouder of zwaarder, dan biedt een rekbare draagdoek meestal niet voldoende steun.

Een geweven draagdoek is verkrijgbaar in verschillende maten, van maat 1 (2.20 meter) tot maat 9 (6.20 meter). Welke maat voor jou de juiste is, hangt af van je lengte en je postuur. De meeste mensen kunnen goed uit de voeten met een draagdoek in maat 5 of 6. Ben je groter of forser? Dan is een maat 7, 8 of 9 vaak beter geschikt.

Een voorgevormde draagdoek (ook wel Mei Tai genoemd) moet altijd goed passen. Ook moeten dit soort draagdoeken goed geknoopt worden.

Een geweven draagdoek biedt veel steun, ook aan grotere kindjes tot ver in de peuterleeftijd.

Een draagdoek in een dunne, soepele stof is vaak fijner voor kleine baby’s. Is je kindje ouder, dan kun je beter voor een dikkere stof kiezen. Je hebt de keuze uit diverse materialen. Denk bijvoorbeeld aan katoen of bamboe. Het is belangrijk dat je een draagdoek van een ademende stof kiest. Dat is fijner voor jou én voor je kleintje.

Lees de instructies van de draagdoek aandachtig. Hierin staat hoe je je kindje kunt dragen en tot welk gewicht de draagdoek geschikt is.

Ga voor een draagdoek die je zelf echt mooi vindt. Zo krijg je vanzelf al meer plezier in het dragen van je kindje, ook buitenshuis. Kies je een draagdoek in een mooie kleur? Let dan op dat er veilige verf is gebruikt. Baby’s willen nog wel eens sabbelen op de draagdoek.

lijn groen oudersenzo
Je baby dragen in een draagdoek: hier let je op

Een draagdoek knopen: hoe doe je dat?

Een draagdoek knopen lijkt vaak ingewikkeld. In de praktijk zul je het de eerste 2 à 3 keer misschien nog lastig vinden, maar daarna ontwikkel je er vanzelf meer handigheid in. Een geweven draagdoek kun je op verschillende manieren knopen. Je kunt je kindje op je buik dragen, maar ook op de rug of heup. Koop je een draagdoek? Dan wordt deze meestal geleverd met een uitgebreide instructie hoe je de draagdoek knoopt. Als je er echt niet uitkomt, kan een consult bij een draagdoekconsulent een uitkomst bieden. Een draagdoekconsulent kan je precies laten zien op welke verschillende manieren je een draagdoek knoopt.

Ga je liever zelf aan de slag? In deze handige video zie je precies hoe je een draagdoek knoopt.

Hoe moet mijn baby in de draagdoek?

Je kunt je pasgeboren baby het beste op je buik dragen. Wat grotere kindjes kun je ook op je rug of heup dragen. Draag je je baby’tje op je buik? Dan moet hij hoog genoeg zitten om hem een kusje te kunnen geven. Je draagt je baby altijd rechtop, buik tegen buik. De beentjes zijn iets gespreid en de knietjes zitten ter hoogte van je navel. Deze houding wordt ook wel de M-houding of de kikkerhouding genoemd. Zorg dat het hoofdje van je baby tegen je borst ligt, maar wel opzij. Zo blijven de neus en mond van je kindje vrij. Op deze manier draag je jonge kindjes veilig.

lijn groen oudersenzo

Bestel je draagdoek online bij Bol.com

(klik op de afbeelding voor het gehele assortiment)

Draagdoeken

Fietsen met je baby in een draagdoek

Een heerlijke wandeling maken terwijl je je baby in een draagdoek draagt is een fijne ervaring. Misschien geniet je er wel zo van om je kindje te dragen, dat een fietstocht met je baby ook leuk lijkt. Dit is echter niet verantwoord en wordt terecht met klem afgeraden. Als fietser ben je veel kwetsbaarder in het verkeer: je krijgt te maken met andere fietsers, scooterrijders en automobilisten. Daarnaast is het op de fiets moeilijker je evenwicht te behouden. Kom je ten val of moet je plotseling remmen, is je baby’tje dus eigenlijk een menselijke airbag. Fiets dus nooit met je baby in een draagdoek.

Kan je kindje nog niet zelfstandig zitten en is een fietszitje dus nog geen optie? Ga dan voor een bakfiets of voor een speciale bevestiging achter op je fiets waarop je veilig een maxicosi kunt meenemen. Zelf ben ik van het laatste geen fan omdat ik dan geen zicht op mijn baby heb. Het is echter een veilige methode om je kindje op de fiets te vervoeren.

Draagdoek of draagzak: wat is beter?

Vind je een draagdoek te veel gedoe? Dan biedt een draagzak ook uitkomst. Deze hoef je niet zelf te knopen, maar is volledig voorgevormd. Kies wel altijd voor een ergonomische draagzak. Zo belast je jezelf niet te veel, maar heeft je kindje ook de juiste houding. Een draagzak kun je zowel binnenshuis als buitenshuis dragen. Veel papa’s vinden een draagzak ook fijner dan een draagdoek: minder gedoe en bovendien ziet het er nét even mannelijker uit.

Draag jij je kindje ook het liefst dicht tegen je aan? En hoe knoop jij je draagdoek? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Veilig dragen met een draagconsulent
Veilige hechting & kinderopvang.Is deze combinatie mogelijk?
Blijf intiem met een draagdoek of draagzak baby

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *