Downsyndroom – Wat is het en hoe ontstaat het?

Downsyndroom - Wat is het en hoe ontstaat het?

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 200 baby’s met Downsyndroom geboren. Downsyndroom is een aangeboren aandoening waarbij sprake is van een chromosomenafwijking: trisomie 21.

De kenmerken van een kindje met Down zijn de spleetoogjes, een klein wipneusje en een grote tong. Het hoofdje is wat klein en de oogjes staan wat verder uit elkaar. De oortjes en neus zijn klein. De nek is kort en in de nek, in handpalm en voetzool zitten diepe plooien.

Veel Down-kindjes hebben een hartafwijking (welke in veel gevallen operatief te behandelen is), ze zijn vaak snel vermoeid en hebben vaak last van luchtweginfecties en oorontstekingen.

Middenoorontsteking – Voorkomen en genezen

Afhankelijk van de leeftijd

De kans op een kindje met het Down syndroom hangt samen met de leeftijd:

< 30 jaar1 op 3.000
30 – 34 jaar1 op 600
35 – 37 jaar1 op 100
38 jaar >1 op 50

De kans op een tweede kind met het syndroom van Down is ongeveer 1 procent.

Controles tijdens de zwangerschap
Wat is de ideale leeftijd om zwanger te worden?

lijn donker geel oudersenzo
Downsyndroom - Wat is het en hoe ontstaat het?
lijn donker geel oudersenzo

Hoe ontstaat het Downsyndroom?

De oorzaak van het Downsyndroom is een andersoortige celdeling voor of vlak na de bevruchting. Het gevolg hiervan is het zogeheten trisomie 21. Dit betekent dat er in de lichaamscellen van je kindje geen twee, maar drie exemplaren van het chromosoom 21 aanwezig zijn. Dit wordt in de meeste gevallen (96%) veroorzaakt door een fout tijdens de celdeling voor of na de bevruchting.
In een klein aantal gevallen is er sprake van een erfelijke oorzaak.

Diagnose Downsyndroom

Als men vermoedt dat je kindje Downsyndroom heeft kan dit worden onderzocht door middel van een chromosomenonderzoek. Hiervoor wordt bij je kindje een beetje bloed afgenomen. Met dit onderzoek kan ook worden onderzocht of het om de erfelijke of niet erfelijke vorm gaat.
Vruchtwaterpunctie (Amniocentese)

Behandeling

Downsyndroom is niet te genezen. Medisch onderzoek en deskundige medische en psychosociale begeleiding zijn heel belangrijk. Daarom zijn multidisciplinaire Down syndroom teams opgericht, die bestaan uit meerdere specialisten die veel ervaring hebben met de begeleiding van kinderen met Downsyndroom. Door problemen met de gezondheid vroegtijdig te behandelen zijn de kansen op een goede gezondheid en een betere levensverwachting sterk toegenomen.

Ontwikkeling

Kindjes met het syndroom van Down ontwikkelen zich wat trager dan andere kinderen. Zowel lichamelijk als verstandelijk. In hetgeen ze kunnen bereiken, zit echter een grote variatie. Naast hun aanleg, spelen ook de mogelijkheden die ze worden geboden, een grote rol in hun ontwikkeling.
Kindjes met Downsyndroom zijn geen zielige kasplantjes, maar net zo lief, ondeugend en eigenwijs als andere kinderen.
Gebleken is dat bij een juiste manier van begeleiden en stimuleren kinderen met Down syndroom veel meer kunnen leren dan vroeger werd gedacht.

Liefs Marion

Meer informatie

Vruchtwaterpunctie (Amniocentese)
Cyclus en vruchtbaarheid
Wat is de ideale leeftijd om zwanger te worden?
Middenoorontsteking – Voorkomen en genezen
Controles tijdens de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *