Wat is de Cry it out methode?

In de wereld van het ouderschap zijn er weinig onderwerpen die zoveel emoties oproepen als slaaptraining en in het bijzonder de ‘Cry It Out‘ (CIO) methode. Deze methode, ook bekend als de Ferber-methode naar de kinderarts Richard Ferber die het populariseerde, is onderwerp van veel discussie. Maar wat houdt het precies in, en waarom roept het zoveel emotie op?

Wat is de Cry it out methode?

De kern van Cry it out

De CIO methode is een vorm van slaaptraining waarbij ouders hun kinderen voor een bepaalde tijd laten huilen voordat ze troost bieden. Het doel is om de baby zelfstandig in slaap te laten vallen zonder hulp van buitenaf, zoals wiegen of voeden. Richard Ferber, de naam achter deze methode, stelt dat het helpen van kinderen om zelfstandig in slaap te vallen een essentiële vaardigheid is die ze moeten leren voor hun eigen welzijn en dat van hun ouders.

Misvattingen en waarheden

Er bestaan veel misvattingen over de CIO methode. Een veelgehoorde kritiek is dat het kinderen zou leren dat er niet op hun behoeften wordt gereageerd, wat hun gevoel van veiligheid zou ondermijnen. Ferber zelf benadrukt echter dat de methode niet inhoudt dat je je kind urenlang ongetroost laat huilen. In plaats daarvan gaat het om gecontroleerde intervallen waarin het huilen even toegestaan is voordat troost geboden wordt, geleidelijk verlengend om het kind aan te moedigen zelf in slaap te vallen.

Waarom zoveel ophef?

De discussie rond de CIO methode raakt aan diepere vragen over ouderschap en de behoefte aan slaap. Aan de ene kant staan ouders die zweren bij de effectiviteit van de methode, terwijl anderen zich zorgen maken over de emotionele gevolgen voor het kind. Wetenschappelijk onderzoek biedt gemengde resultaten. Sommige studies suggereren dat correct toegepaste slaaptraining geen langdurige stress of hechtingsproblemen veroorzaakt, terwijl andere de nadruk leggen op het belang van responsief ouderschap voor de emotionele ontwikkeling van een kind.

De praktijk van Cry it out

In de praktijk betekent toepassing van de CIO methode vaak een strijd tussen principes en slaapgebrek. Ouders wordt aangeraden om met een duidelijk plan te beginnen, rekening houdend met de leeftijd en behoeften van het kind, en consistent te zijn in de uitvoering. Het is cruciaal dat ouders zich comfortabel voelen bij de methode die ze kiezen en dat ze bereid zijn zich aan te passen op basis van de reacties van hun kind.

Een persoonlijke keuze

Uiteindelijk is de keuze om de CIO methode al dan niet te gebruiken diep persoonlijk en afhankelijk van de specifieke situatie van elke familie. Belangrijk is dat ouders goed geïnformeerd zijn, steun zoeken bij elkaar en indien nodig professioneel advies inwinnen. Het welzijn van zowel het kind als de ouders moet altijd voorop staan in de besluitvorming.

Maak je eigen keuze

Zoals bij veel aspecten van het ouderschap, is er geen one-size-fits-all oplossing. Wat werkt voor het ene gezin, werkt misschien niet voor het andere. Het is belangrijk dat ouders zich ondersteund voelen in hun keuzes en toegang hebben tot betrouwbare informatie om geïnformeerde beslissingen te kunnen maken. Door ervaringen te delen, kunnen we allemaal leren en groeien in onze reis door het ouderschap.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is slaapregressie?
Handige slaapproducten voor je baby: Slapen als een roosje!
Slaaptraining: de route naar dromenland waarbij iedereen de ogen mag sluiten!
Hoe krijg ik mijn baby in een wieg te slapen?
Een slaapschema voor je baby: De sleutel tot een goede nachtrust
Zo slaapt je baby zo lang mogelijk door!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *