Wat is berg?

Wat is Berg?

Wat is dat nu? Tussen de haartjes op de hoofdhuid van je kindje zit iets wat er niet hoort! Waar komt dat nou ineens vandaan? Berg! Maar wat is Berg precies, hoe krijg je het en hoe kun je het voorkomen?
Berg is een laagje van huidschilfers op het hoofdje van een baby. Het is wat gelig en moeilijk weg te krijgen. Of je nu wrijft, of borstelt of zachtjes krabbelt, het lijkt niet te helpen.

Als je het hoofdje een beetje insmeert met wat babyolie of vaseline voor het slapen gaan, dan kun je de volgende ochtend de schilfertjes verwijderen met een washandje.

Ongevaarlijk

Berg is niet besmettelijk en komt vrij snel voor. Het kan al in de eerste week van zijn prille bestaan. De naam Berg wordt alleen gebruikt in de eerste vier weken na de geboorte van de baby, daarna wordt het Seborroïsch eczeem of eczema seborrhoicum genoemd. Een flinke mond vol dus.

De gelige schilfertjes zien er niet zo prettig uit maar het is gelukkig ongevaarlijk voor je kindje. Het kleverige goedje zit doorgaans lokaal op het hoofdje en bestaat uit een kort van vette geel- tot bruinachtige schilfers, soms kan het aan de rand een beetje rood zijn.

lijn groen oudersenzo
Wat is berg?

Hoe ontstaat Berg?

Deze huidaandoening komt niet alleen bij baby’s voor maar ook bij volwassenen. Waar het precies door komt, is niet bekend. Bij volwassenen wordt het nog wel eens verward met Melkschurft of andere schilfervorming.
Men neemt aan dat Berg niet meer is dan ingedroogd vet (huidsmeer) waar de huid van je baby is bedekt in de baarmoeder. Het kan ook een natuurlijke beschermlaag zijn van de huid tegen temperatuurverschillen, die dankzij antibacteriële stoffen effectief is tegen micro-organismen. De aandoening kan ook worden beïnvloed door hormonale veranderingen, maar eigenlijk weet niemand het zeker. Je kunt er in ieder geval niets aan doen om het te voorkomen.

Behandeling Berg

Je kunt je huisarts, kraamhulp of consultatiebureau om advies vragen, dan kunnen zij kijken of het echt Berg is of toch Melkschurft. Berg is goed te behandelen door ’s avonds het plekje op zijn hoofd in te smeren met wat olie. De volgende ochtend kun je dan de plekjes zachtjes verwijderen.

Je kunt het ook gewoon laten zitten, want Berg verdwijnt uiteindelijk vanzelf weer. Gebruik echter geen agressieve middelen en was de haartjes van je kindje alleen met een zachte, speciale babyshampoo. Ga ook niet proberen de schilfertjes hardhandig eraf te peuteren. Nergens voor nodig en het kan alleen maar bloedingen geven (en dus infectiegevaar).

liefs Marion

Meer informatie

Huidproblemen bij je baby: Berg
De verzorging van de babyhaartjes
Baby acne, wat is het? Wat zijn toch die rode pukkeltjes?
Welke klassieke kinderziekten zijn er?
De kwetsbare babyhuid. Hoe verzorg je hem?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *