Het consultatiebureau, wat kun je ervan verwachten?

Het consultatiebureau, wat kun je ervan verwachten?

Het consultatiebureau is er niet alleen voor de inentingen maar hier volgen deskundigen (kinderarts) ook de ontwikkeling van je kindje. Bij elk bezoek gaat je baby op de weegschaal en op de meetbalk. Ook meten ze de omtrek van zijn hoofdje. Alle metingen schrijven ze op in het groeiboek. De lijnen van jouw kindje worden middels groeidiagrammen vergeleken met de ‘standaardlijnen’ (gemiddelde).

Naast de periodieke controles kun je bij het CB ook terecht met alle vragen over jouw kindje. Je bent niet verplicht om naar het consultatiebureau te gaan, maar het is wel aan te raden. Het CB is voor iedereen gratis.

Hielprik en gehoortest

Een paar dagen na de geboorte van je kindje neemt het consultatiebureau contact met je op om een afspraak te maken voor de hielprik en de gehoortest. Dat is dan je eerste bezoek op het consultatiebureau.
Tot je kindje een half jaar oud is, ga je er ongeveer elke maand naar toe. Hierna (tot anderhalf jaar) wordt dit eens per 2 à 3 maanden, hierna nog één keer per jaar. En de laatste keer is vlak voordat je kindje vier jaar wordt.
Je eerste bezoek aan het consultatiebureau is als je kindje ongeveer vier tot zes weken oud is.

Sluit het advies nog wel aan?

In 1901 gingen in Den Haag voor het eerst de deuren open van het consultatiebureau. Het was een particulier initiatief vanuit de kruisvereniging om de kindersterfte terug te dringen. Die was in die tijd schrikbarend hoog door slechte hygiëne en amper voorlichting over zuigelingenzorg. Rond 1920 kwamen er in heel Nederland steeds meer consultatiebureaus en jonge moeders maakten hier dankbaar gebruik van. De kindersterfte werd hierdoor teruggedrongen.

lijn groen oudersenzo
Het consultatiebureau, wat kun je ervan verwachten?

Consultatiebureau anno 2020

Anno 2020 en meer dan een eeuw verder kunnen jonge moeders nog altijd terecht bij de consultatiebureaus en is de zorg die geboden wordt meer en meer uitgebreid. Het consultatiebureau valt onder de Jeugdgezondheidszorg en wordt gefinancierd door de gemeente. Hoewel niet verplicht door de overheid, gaat 98% van de jonge moeders naar het consultatiebureau. Op het consultatiebureau wordt de gezondheid, groei en ontwikkeling van baby’s en peuters van 0-4 jaar gevolgd en wordt het rijksvaccinatieprogramma uitgevoerd.

Ouders vinden het prettig om de gezondheid en ontwikkeling van hun kindje in kaart gebracht te hebben en om (eventueel) gebruik te maken van het rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast kunnen ze met hun vragen over (borst)voeding, gedrag, slapen, veiligheid en opvoeden op het consultatiebureau terecht. Mocht er iets niet goed zijn dan word je automatisch doorverwezen naar gespecialiseerde reguliere hulp, zoals de huisarts, kinderarts, fysiotherapeut,e.d. Al met al is het CB dus een nuttig instituut met hardwerkende, speciaal opgeleide artsen en verpleegkundigen.

liefs Marion

Meer informatie

Spraakontwikkeling van je baby
Rollen, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen
Wat is het Rijksvaccinatieprogramma?
Gehoortest bij baby’s. Waarom wordt dit gedaan?
Sluit het advies van het consultatiebureau nog wel aan?
Kraamzorg: Wat is het en hoe regel je dit?
In gesprek met Beatrijs Smulders
Onderzoek baby – Welke onderzoeken zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *