Heeft je kind leren schelden? Houd jezelf een spiegel voor!

Heeft je kind leren schelden? Hou jezelf een spiegel voor

‘K*t’, komt er opeens uit de kamer van je kind. Dan kijk je vreemd op. Van wie heeft hij dat geleerd? Of komen er zelfs nog grovere varianten aan bod? Het is haast onoverkomelijk dat je kind dit taalgebruik aanleert, maar wel belangrijk dat jij weet hoe je hier op een juiste manier op reageert.

Wordt niet meteen boos

Het is belangrijk dat je het schelden binnen de context plaatst en niet meteen boos wordt op je kind. Hiermee lok je alleen een reactie uit. Zo kan het zijn dat je kind zijn nieuwe vocabulaire aanwendde om zijn oudere broers of zussen te laten lachen of omdat hij erg boos is. Jouw reactie is afhankelijk van de situatie. Laat duidelijk weten dat het niet grappig is om te schelden.

Hou jezelf een spiegel voor

Als jij boos bent, scheld je ook. Jonge kinderen kopiëren het gedrag van de ouders. Kijk dus altijd eerst naar je eigen gedrag. Misschien betrap je jezelf er wel op dat je af en toe vloekend door het huis loopt of dat je scheld als je je hart lucht bij je beste vriend(in) aan de telefoon. Door je eigen gedrag aan te passen, kun je dat van je kind beïnvloeden. 

Niet lachen

Misschien scheld je kind om de lachers op zijn hand te krijgen. Zeker met oudere broers of zussen is dit vaak het geval. Als je kleine om deze reden gaat schelden, is het belangrijk dat je hier niet al te veel aandacht aan besteedt. Op deze manier wordt hij niet meer beloond voor het slechte gedrag en maak je het ouderschap niet moeilijker dan het is. 

lijn groen oudersenzo
Heeft je kind leren schelden? Hou jezelf een spiegel voor

Kalme reactie

Kinderen vinden het heel belangrijk om erbij te horen, dit is ook een belangrijke reden waardoor ze gaan schelden. Door scheldwoorden te gebruiken, voelt je kind zich stoer en hoopt hij of zij misschien om in de smaak te vallen bij een vriendje. Thuis schelden kinderen omdat ze weten dat dit hun ouders raakt. Zo kunnen ze het gebruiken wanneer ze het gevoel hebben dat ze onrecht is aangedaan, of als ze boos zijn. Dit komt voort uit onmacht, waardoor een rustige aanpak en reactie vaak de beste is. 

Vloeken? Dat heeft consequenties

Wil jij niet dat je kind die vuile woorden in de mond neemt? Dan moet je hem duidelijk maken dat hier consequenties aan hangen, op een manier die past bij de leeftijd. Een jong kind kun je bijvoorbeeld na drie waarschuwingen een time out geven, terwijl je met oudere kinderen af kunt spreken dat ze schermtijd verliezen als ze schelden.  
Opvoedexpert en schrijfster Maudy Pietersen, werkzaam voor het online platform Sweetesthome.nl, geeft aan dat het essentieel is dat je kind de regel en de consequentie kent en ook begrijpt. Bespreek welke straf er staat op schelden op een moment dat er niets aan de hand is. Zo weet je kind wat er van hem of haar verwacht wordt. Andersom kun je positief gedrag ook belonen, bijvoorbeeld met een complimentje of een sticker.

liefs Marion

Meer informatie

Zo kun je kindvriendelijk vloeken en tieren!
Schreeuwen tegen je kind, hoe kun je het voorkomen?
Vieze woordjes zeggen. Hoe ga je ermee om?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *