Site pictogram Oudersenzo

Flauwvallen tijdens de zwangerschap

Je bent zwanger en helemaal blij. Natuurlijk is zwanger zijn geen ziekte, maar juist een teken van supergezond zijn. Je geeft immers het leven door aan een lief, klein, nieuw mensje. Maar dat neemt niet weg dat je er wel degelijk gezondheidsproblemen door kan krijgen. Zo komt flauwvallen tijdens de zwangerschap wel vaker voor.
Waar komt dit door? Hoe ga je hiermee om en zou je het kunnen voorkomen?

Waardoor val je flauw tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent maakt je lijf meer bloed aan, omdat het kindje ook om voedingsstoffen vraagt. En dus zal je lichaam harder moeten werken om het rondgepompt te krijgen. Als je snel opstaat, komt er even te weinig bloed bij je hersenen waardoor je duizelig wordt en als dit erger is, kan je flauwvallen. Gelukkig heeft de baby hier meestal helemaal geen last van.

Op zich is dit de meest voorkomende reden van duizeligheid die voorkomt bij zwangere vrouwen. Ook niet goed of te onregelmatig eten kan een reden zijn, omdat zo je bloedsuikerspiegel te laag kan worden. Maar er kan meer aan de hand zijn!

IJzertekort

Je wordt er goed op gecontroleerd, want het is een veelvoorkomend probleem: ijzertekort of bloedarmoede. Hemoglobine wordt aangemaakt met behulp van ijzer. En die hemoglobine is weer nodig voor het zuurstoftransport in je bloed. Is je ijzer te laag, dan kan je dus ook duizelig worden. Bij grotere tekorten kan dit uiteraard uitlopen op flauwvallen.

Lage bloeddruk

Vrij logisch, maar een lage bloeddruk kan ook tot flauwvallen leiden. Door je zwangerschap kan je bloeddruk zowel verhogen als verlagen, dus is het zaak om ook je bloeddruk goed in de gaten te laten houden. Maar wist je dat je bloeddruk ook gewoon al kan stijgen of dalen door de temperatuur of door veel lichamelijke activiteiten?
Een lage bloeddruk kan veroorzaakt worden tijdens je zwangerschap doordat het hormoon progesteron ervoor zorgt dat er meer bloed richting je kindje gaat. Dit doet het door de bloedvaten te verwijden. En daardoor zijn het weer je hersenen die minder toebedeeld krijgen.

Op je rug liggen: NIET DOEN

Tja, je hebt rugslapers…en die hebben toch wel een beetje een probleem als ze zwanger zijn. Als je op je rug ligt tijdens je zwangerschap kan je namelijk een belangrijk bloedvat afknellen. Jouw baarmoeder drukt dit bloedvat, wat naast je ruggenwervel zit, dan dus dicht, waardoor de zuurstofvoorziening richting je hersenen niet goed kan verlopen. Beter eventjes niet doen, dus.

Is het raar dat je hier onzeker door wordt?

Natuurlijk is het logisch dat je onzeker wordt als je dit vaker overkomt. Overleg dan altijd even met je verloskundige of arts of zij denken dat er meer aan de hand is. Beter teveel gevraagd, dan te weinig, niet waar?! Er zijn manieren om flauwvallen in ieder geval minder kans te geven.

Hoe voorkom je flauwvallen?

Natuurlijk eet je gezond! Vooral om een te lage suikerspiegel te voorkomen.
Neem voldoende rust.
Doe de dingen die je doet in een rustig tempo.
Sta rustig op! Niet alleen uit bed, maar ook na langdurig zitten of bijvoorbeeld na een lekker bad genomen te hebben.
Drink veel water, want uitdroging kan ook leiden tot duizeligheid. Hierbij moet je denken aan 8 tot 10 glazen per dag, als je zwanger bent.

Slaap op je linkerzij.
Ga lekker regelmatig een frisse neus halen.
Lucht ook je huis lekker door.
Kleed je niet te warm aan en neem geen hete douche.

Als je denkt dat je flauw gaat vallen

Alle voorzorgsmaatregelen ten spijt kan het je toch gebeuren. Voel je het aankomen? Ga dan het liefste op je linkerzij liggen, zodat de toevoer tot je hersenen het minst geblokkeerd wordt. En je kunt in ieder geval geen letsel meer oplopen door het vallen. Kan je niet gaan liggen, ga dan zitten met je hoofd tussen je knieën. Je snapt wel dat met die houding het bloed ook sneller naar je hoofd zal stromen. Door met je benen gekruist te gaan zitten en deze meerdere keren flink aan te spannen, schijn je ook het bloed te helpen. Je pompt als het ware het bloed terug omhoog.

Bij twijfel ALTIJD advies inwinnen bij arts of verloskundige!

Meer informatie

Flauwvallen en duizeligheden bij kinderen. Dit kunnen de oorzaken zijn.
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Medisch alfabet
Hyperemesis Gravidarum – Ernstige vorm van misselijkheid
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
Vermoeid tijdens de zwangerschap, wat doe je eraan?
Zwangerschapshypertensie, verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap
Hypotensie tijdens de zwangerschap – Hoe gevaarlijk is het?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten