Site pictogram Oudersenzo

De eerste dagen met je baby. Wat kun je verwachten?

Eerste dagen met je baby

De bevalling heb je achter de rug en nu is het tijd om je baby echt te leren kennen. Natuurlijk tel je de vingertjes, de teentjes en bekijk je zijn lieve, nog verfrommelde gezichtje. Die kleine vingertjes vertederen je en zijn blote lijfje tegen je aan doet je wegzinken in een wolk van geluk… Maar de onzekerheid neemt ook toe, vooral tijdens de eerste dagen: want hoe ga dit lieve, hulpeloze mensje zo goed mogelijk verzorgen? Wat doe je met dat enge stompje aan zijn buikje en hoe krijg je het voor elkaar dat je kindje ook bij jou wil gaan drinken?

Kraamhulp tijdens de eerste dagen

Gelukkig zal je de eerste dagen hulp hebben van een kraamverzorgster. Zij weet je precies te vertellen hoe alles gaat en zal jou daar ook gericht in helpen zodat jij het kan als ze weg is. Ze houdt de gezondheid van de baby én van jou in de gaten, wat toch ook een geruststellende gedachte is. Onder haar toeziend oog zal je je kindje de eerste keer in bad doen en zij zal je ook helpen met het gaan geven van borstvoeding.

Neem de eerste dagen veel rust

Zorg voor veel rust, dat is niet alleen goed voor de baby maar ook voor jou. Natuurlijk is het leuk, al die kraamvisite, maar je zal toch echt je rust hard nodig hebben om bij te komen van de bevalling (en de zwangerschap). Maar zeker voor je kindje is dit echt fijn. De baby slaapt sowieso heel veel en tussendoor is hij eigenlijk alleen wakker om te drinken. Is je kindje ook nog eens vrij licht en dus extra kwetsbaar? Probeer dan helemaal om je kindje niet aan jan en alleman in de armen te duwen! Gun het een stressloze start op deze vreemde wereld…

Opstarten borstvoeding

Borstvoeding komt vooral op gang door je kindje gewoon aan te leggen. Veel kinderen zullen zelf direct je tepel zoeken en vanzelf gaan zuigen. Andere baby’tjes moet je even begeleiden bij het vinden van de tepel. Maar de meeste kindjes zullen dit snel doorhebben. Geef je kindje ruim de tijd om te kunnen drinken en het beste is om te voeden op verzoek, dus niet in een strak schema (jij wilt toch ook eten als je honger hebt…). De eerste dagen zal jouw kraamverzorgster er zijn om je te ondersteunen als dingen niet goed gaan.

Verfrommeld huidje

Je baby komt niet glad en strak ter wereld. Vaak heeft het nog een soort huidsmeer (vernix) over zich heen waar je niets aan hoeft te doen. Dit verdwijnt vanzelf. Zijn huidje is vaak geplooid en moet nog even in de juiste vorm komen, om het maar even raar uit te drukken.

Zwarte ontlasting

Ga je je baby verschonen en heeft hij voor de eerste keer ontlasting? Waarschijnlijk is dit dan van een vreemde, donkergroene of zwarte kleur. Dit komt door het vruchtwater, wat je kindje in de baarmoeder heeft ingeslikt. Het is dus heel normaal en wordt meconium genoemd. Bewaar deze luier wel voor de kraamverzorgster. Zij wil dit namelijk wel even controleren.

Verzorging billetjes

Hierop inhakend zal je ook snappen dat babybilletjes kwetsbaar zijn. De luier is toch een soort broeinestje en de billetjes kunnen ook nog eens opgescheept zitten met aangeplakte poep. Smeer de billetjes lekker in met speciale zalf voor babybilletjes. Zo help je huidirritaties te voorkomen en blijft de poep minder snel plakken.

Verzorging van het naveltje

Het navelstompje en het navelklemmetje zullen vanzelf eraf vallen, jij laat het verder met rust. Als dit (ongeveer na een dag of acht, maar dat is bij iedere baby toch weer anders) is gebeurd, maak je het naveltje iedere dag even schoon. Dit doe je met schoon, afgekoeld gekookt water. Dep het wel goed droog en doe er voorzichtig mee: het moet immers nog verder genezen. Een navelbandje zorgt voor extra hygiëne. Het beste kan je voorkomen dat het naveltje onder de luierrand komt te zitten. Hiervoor kan je de rand van de luier omslaan. Blijft het naveltje er rood uitzien en is het onrustig, dan kan je beter even bij de arts of op het consultatiebureau navraag doen. Is de kraamzuster er nog? Dan zal zij dit uiteraard in de gaten houden.

In bad

Veel kindjes vinden het heerlijk om in bad te gaan. Zorg dat je alles bij de hand hebt en dat het badje op een ideale hoogte voor jou staat. Laat je kindje nooit alleen achter in bad! Sla je ene arm onder zijn ruggetje/nekje door en houdt het vast onder het okseltje van zijn armpje, het verst bij jou vandaan. Zo kan je kindje geen kant op en rust zijn hoofdje op jouw arm. Met je andere hand kan je je kindje wassen en het water over zijn buikje laten glijden.

Huilen

De enige manier om te communiceren is huilen, je kindje kan nog niets anders dan dat. Huilen is dan ook helemaal niet iets om over in paniek te raken. En je kindje verwennen is al helemaal nog niet aan de orde. Vaak is het een kwestie van honger hebben, krampjes of gewoon bij jou willen zijn. Knuffel je kind, voed hem, verschoon hem en heel vaak zal dat genoeg zijn. Probeer op te letten of je verschillen hoort in de manier van huilen. Veel ouders kunnen uiteindelijk aan het huiltje al horen of het om pijn of aandacht gaat. Ook hierin zal je je baby eerst moeten leren kennen. Laat het niet onnodig huilen maar geef gewoon een heerlijke knuffelsessie. Goed voor de hechting tussen jou en je baby en zeg zelf: je wilt toch niks liever?

Meer informatie

Spoedcursus babyverzorging: Een checklist voor de jonge ouder!
Eerste contact met je baby
Hoe ziet een pasgeboren baby eruit?
Verwondering en verbazing rondom het eerste contact met je baby
Geelzucht. Een gele pasgeboren baby. Waar komt dit door?
Spraakontwikkeling van je baby
Kraamtijd, wat kun je allemaal verwachten?
De kraamtijd, een bijzondere maar soms ook onzekere tijd
Kraamtradities in binnen- en buitenland
Kennismaking en eerste momenten met je baby
Je zelfvertrouwen terugkrijgen na de zwangerschap: zó doe je dat!
Kraamtranen en babyblues tijdens de kraamperiode
Tips voor een fijne kraamtijd
Wennen aan je baby

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten