Site pictogram Oudersenzo

Zwangerschapsdiabetes of diabetes gravidarum

Bij zwangerschapsdiabetes krijg je tijdens de zwangerschap last van een hoge bloedsuikerspiegel. Gelukkig is dit tijdelijk en is deze vorm van diabetes weer voorbij na de bevalling. De medische term voor deze specifieke diabetes is diabetes gravidarum. Zo’n 2 tot 5 procent van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Vanaf de 24e week kun je hiermee te maken krijgen. Vanaf het tweede trimester wordt er daarom regelmatig een glucosetest uitgevoerd.

Gevolgen zwangerschapsdiabetes

Tijdens je zwangerschap kan je kindje last krijgen van jouw hoge bloedsuikerspiegel; hij ontwikkelt zelf dan ook een hoge bloedsuikerspiegel. Hoge glucosewaarden zijn vooral schadelijk in de eerste weken van de embryo, wanneer er belangrijke organen worden gevormd. Andere gevolgen kunnen zijn:

Je kindje kan meer groeien dan normaal en hierdoor een verhoogd geboortegewicht (macrosomie) hebben. De kans op een keizersnede neemt hiermee toe.
Hij kan eerder geboren worden.
Zijn bloedsuikerspiegel kan gevaarlijk dalen na de geboorte. Hij kan tijdelijk worden opgenomen tot zijn bloedsuikerspiegel weer normaal is.
Op latere leeftijd hebben zowel moeder als kind meer risico op diabetes type 2.
Daarnaast loop je meer risico op een postnatale depressie na de bevalling en zorgt een verhoogde bloedsuikerspiegel voor een verhoogde kans op infecties die meestal ontstaan in de nieren, blaas, baarmoederhals en baarmoeder.

Hoe ontwikkel je zwangerschapsdiabetes?

De hormonen zorgen ervoor dat je lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline. Insuline is het hormoon dat je bloedsuiker regelt. Normaal gesproken maakt het lichaam tijdens een zwangerschap extra insuline aan om de bloedsuiker op een goed niveau te houden, echter bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dit niet. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Meer risico

Als je ouder 35 bent en er zit diabetes (type 2) in de familie, dan heb je een grotere kans op zwangerschapsdiabetes. Ook loop je meer risico als je het al eens eerder hebt gehad, bij een vorige zwangerschap. Weeg je te zwaar? Dan loop je ook meer risico, net als wanneer je cholesterol en bloedsuiker te hoog zijn.

Wat zijn de symptomen?

Als je last hebt van zwangerschapsdiabetes heb je meer dorst en zal je vaker moeten plassen. Verder zal je er niet zoveel van merken. De kans is groot dat je kindje een stuk groter is dan hij zou moeten zijn.

Behandeling

Meestal krijgen vrouwen met zwangerschapsdiabetes het advies meer te gaan bewegen en minder koolhydraten, vetten en suiker te eten. Je kunt hiervoor worden doorverwezen naar een diëtiste om met je voedingspatroon de glucosewaarden op normaal niveau te krijgen en te houden. Vaak is een dieet genoeg om te voorkomen dat de aandoening zich verder ontwikkelt en jij of je baby schade oplopen. Mocht het echter niet helpen, zal er insuline moeten worden gespoten.

Gynaecoloog

Als er bij jou zwangerschapsdiabetes is geconstateerd, is de kans groot dat je verloskundige je gaat doorverwijzen naar een gynaecoloog. Je zal ook vaker een echo krijgen om de groei van je kindje in de gaten te houden.

Meer informatie

Diabetes – Wat houdt dit in?
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Medisch alfabet
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten