Site pictogram Oudersenzo

Veel dozen: Mijn dochter heeft moeite met rekenen

Veel dozen #blog12 - Moeite met rekenen

Mijn kleine meid is geen rekenwonder. Als bedrijfsadministrateur is dat af en toe wel even slikken natuurlijk. Ik grap altijd dat ik beter ben met cijfers dan met mensen, om mijn sociale klunzigheid te verbloemen, maar Neline is meer een praktisch ingestelde dame en als ze geld in haar handen heeft snapt ze het prima, maar zo op een papiertje met wat krabbels erop en dan al die ‘nutteloze’ vragen, is duidelijk niet haar ding. Dom is ze niet, want ze heeft een gemiddeld IQ van 115. Ze kan zich wel dom voelen, omdat het onderwijssysteem haar niet zo ligt en daarover uit ze haar ongenoegen dan ook vaak genoeg.

Onweer

Haar gezicht staat op onweer als ze thuiskomt van school en ik vraag hoe school was vandaag? Ze hadden de reken-citotoets gehad. Oh jee, bedenk ik me, dat verklaart de donderwolk die om haar heen hangt. Dat zal wel niet zo best gegaan zijn.

Toch verschijnt er even een slinkse lach op haar gezicht en vertelt ze: “Ja mam, er was een vraag met hoeveel dozen ik zag en toen heb ik ‘veel dozen’ als antwoord gegeven, há!”

Onlogisch

Even moet ik lachen om haar vindingrijkheid, maar tegelijkertijd kan ik er natuurlijk ook niet te hard om lachen. Een beetje rebels is het wel van haar, maar dat heeft ze dan weer van geen vreemde. Daar konden zowel haar vader als ik ook wat van. Dus ik schipper tussen hard moeten lachen om haar ondeugende streek en mijn opvoedkundige taak als ouder waarin ik haar gedrag moet begrenzen. Ik besluit me te focussen op haar probleem met de opdracht en probeer erachter te komen, wat de moeilijkheid was. Er komt een hoop onverstaanbaar gebrabbel uit, maar geen duidelijk antwoord. “Onlogisch” is het enige wat ik kan verstaan. “Voor jou onlogisch, voor de maker was het vast heel erg logisch.” zeg ik.

Subjectief

Alhoewel het gegeven antwoord ‘veel dozen’’, natuurlijk nogal abstract is en behoorlijk subjectief, -wat voor de één veel dozen is, is dat voor een ander niet-, is het praktisch gezien natuurlijk géén verkeerd antwoord. Gek genoeg vrees ik, dat de beoordelaar bij de Cito-toets daar anders over denkt.

Extra informatie

Diagnose dyscalculie, maar wat betekent dit?

Bronvermelding

Tekst: Martine van der Reijden

Mobiele versie afsluiten