Site pictogram Oudersenzo

Wat moet je doen bij een tand door de lip?

Wat moet je doen bij een tand door de lip?

Een ongeval zit in een klein hoekje en een val of botsing is zo gemaakt. Meestal zal er niet zoveel aan de hand zijn, maar als je ongelukkig komt te vallen, bijvoorbeeld boven op je lip, is de kans aanwezig dat er een tand door de lip is of zelfs een tand is afgebroken. Gaat het om een melktand, dan is het (pijnlijk maar) niet zo dramatisch, maar voor een “grote mensen of definitieve tand” is het toch behoorlijk vervelend. In deze blog aandacht voor de tand door de lip! Hoe ga je hiermee om?

Hoe ontstaat een tand door de lip?

Het leven van een peuter of kleuter bestaat uit vallen en opstaan. Hij klautert overal op en af. Meestal gaat het goed, maar soms worden er spectaculaire buitelingen gemaakt. Bijvoorbeeld een snoekduik van de bank of een iets te enthousiaste buiteling op het klimrek. En dan gaat er wel eens iets mis. Wat kun je doen als hij een tand door de lip heeft?

Tand door lip, wat doe je?

Een tand door de lip kan behoorlijk bloeden en daardoor al snel heel dramatisch lijken. Gelukkig heelt de lip ook heel snel.

Maak een afspraak met de tandarts wanneer er sprake is van:

Spoel de losse tand niet af en veeg hem ook niet schoon, houd hem vochtig met speeksel of melk en neem hem mee naar de tandarts.

Neem contact op met de huisarts als de bloeding niet binnen 10 minuten stopt en/of de omringende huid ook beschadigd is. Wellicht moet de wond gehecht worden.

Beschadigde melktand of definitieve tand

Ook in het geval van een melktand neem je contact op met je tandarts. Aan de tand hoef je verder niets te doen.

In het geval van een definitieve tand moet je wel in actie komen:

Wanneer het geen optie is om de tand in het mondje te bewaren (bijvoorbeeld als je kindje hier nog te klein voor is), bewaar de tand dan in een bekertje melk, of een potje met wat speeksel van je kind. Bewaar de tand niet in water, want water kan de wortel aantasten.

Maak ook een spoedafspraak bij de tandarts als de tand los zit of het tandvlees om de tand bloedt. Met een noodbehandeling is de kans groot dat er nog veel hersteld kan worden.

Hoe lang duurt het herstel?

Uiteraard is dit afhankelijk van de ernst van de schade. Het belangrijkste is dat je in geval van beschadiging van de tand, zo snel mogelijk een spoedafspraak maakt met de tandarts.

Is er alleen sprake van een bloedende lip? Dan zal de wond vanzelf weer genezen en zal na een paar dagen de zwelling (pijn en klachten) weer verdwenen zijn. Wanneer de wond op een strakke plek zit (waar wat meer spanning op staat) dan kan het wat langer duren en is de kans dat het wondje snel weer opengaat, aanwezig. Belangrijk dat je kind zo min mogelijk aan het wondje zit, zodat het snel kan helen.

Meer informatie

Vinger tussen de deur, wat moet je doen?
Hoe verwijder je een vuiltje in het oog?
Hoe kun je het beste blauwe plekken verzorgen?
Flauwvallen en duizeligheden bij kinderen. Dit kunnen de oorzaken zijn.

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten