Site pictogram Oudersenzo

Je kind is weggelopen, wat kun je doen?

Het is de schrik van menig ouder; je komt op zijn kamer en ziet dat er wat dingen ontbreken, maar het meest belangrijke dat er ontbreekt is hij zelf. Hij is boos de deur uit gelopen en aan de ontbrekende dingen te zien, is hij ook niet van plan om snel terug te komen. Wat kun je als ouder doen als je kind is weggelopen?

Deze blog is bedoeld om je te informeren en te inspireren, en biedt praktisch advies en ondersteuning in deze stressvolle tijd.

Waarom lopen kinderen weg van huis?

Voordat we gaan kijken wat de stappen kunnen zijn die je als bezorgde ouder kunt zetten, is het ook belangrijk te weten waarom kinderen weglopen. Hiervoor kunnen meerdere redenen te zijn, het ligt echt niet altijd aan “die stomme ouders”.

Deze reden waarom een kind kan weglopen is afhankelijk van de leeftijd, persoonlijkheid en omstandigheden van het kind. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen:

Hoeveel kinderen lopen weg van huis?

Volgens dit bericht van RTL Nieuws lopen er jaarlijks zo’n 25.000 kinderen weg; de meest zijn 14 jaar of ouder.

Het exacte aantal kinderen dat van huis wegloopt in Nederland is niet specifiek vermeld in het Jaarrapport 2023 van de Landelijke Jeugdmonitor. Dit rapport, samengesteld door het CBS in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, richt zich op verschillende aspecten van het leven van jongeren in Nederland, maar geeft geen specifieke cijfers over het aantal weggelopen kinderen. Dit onderstreept de complexiteit en de uitdagingen bij het bijhouden van dergelijke gegevens. Heel veel wegloopscenario’s worden immers nooit gemeld en lossen zich (gelukkig) meestal zelf weer snel op.

Wat kun je als ouders doen?

Als je ontdekt dat je kind is weggelopen, is je eerste reactie waarschijnlijk paniek. Probeer kalm te blijven. Dit helpt je om helder te denken en effectieve beslissingen te nemen. Adem diep in en probeer je emoties onder controle te houden.

Begin met het zoeken in de onmiddellijke omgeving. Controleer hun kamer, de tuin, en nabije plekken waar ze graag tijd doorbrengen. Vraag buren of ze je kind hebben gezien. Soms is een kind dichterbij dan je denkt.

Neem contact op met vrienden en familieleden. Het is mogelijk dat je kind bij een vriendje, familielid, of iemand anders is waar ze zich veilig voelen. Vergeet niet om ook hun school of andere plaatsen te bellen waar ze regelmatig naartoe gaan.

In het digitale tijdperk zijn sociale media een krachtig hulpmiddel. Plaats een duidelijke, recente foto van je kind met informatie over hun laatst bekende locatie. Vraag je netwerk om het bericht te delen. Hoe meer mensen het zien, hoe beter.

Schakel hulp in

Als je kind niet snel gevonden wordt, aarzel dan niet om de politie in te schakelen. Zij hebben de middelen en ervaring om te helpen bij het zoeken naar vermiste kinderen. Zorg dat je een recente foto en een gedetailleerde beschrijving van je kind bij de hand hebt.

Een weggelopen kind is behoorlijk heftig. Zoek steun bij professionals zoals psychologen of maatschappelijk werkers. Zij kunnen niet alleen helpen bij het verwerken van je emoties, maar bieden ook praktische adviezen over hoe te handelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Zodra je kind veilig thuis is, is het belangrijk om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Praat met je kind over hun beweegredenen om weg te lopen. Zoek professionele hulp als dat nodig is. Zorg voor een veilige, ondersteunende omgeving thuis.

Versterk de relatie met je kind. Luister naar ze, besteed kwaliteitstijd samen en toon interesse in hun leven. Een sterke, open relatie kan toekomstige problemen voorkomen.

Is weglopen van huis strafbaar?

In Nederland is weglopen van huis voor kinderen niet strafbaar. De wet ziet weglopen niet als een criminele daad, maar eerder als een signaal dat er problemen zijn die aandacht nodig hebben. De focus ligt op het welzijn en de veiligheid van het kind.

Als een kind wegloopt, worden instanties zoals de politie en jeugdzorg betrokken om de veiligheid van het kind te waarborgen. Ze werken samen om het kind te vinden en om de onderliggende redenen van het weglopen te begrijpen. Dit kan leiden tot ondersteuning voor zowel het kind als het gezin, zoals begeleiding of andere vormen van hulp.

In plaats van strafrechtelijke stappen, wordt er in Nederland dus gezocht naar oplossingen en ondersteuning om de situatie te verbeteren en te voorkomen dat het kind in de toekomst weer wegloopt. Het belang van het kind staat hierbij altijd voorop.

Meer informatie

Huisregels voor pubers, waar liggen de grenzen?
Je kind de eerste keer stappen… en jij zit gespannen thuis
Hoe maak je je kinderen zelfstandig?
Opvoeding 2.0: Nieuwe trends die elke ouder moet kennen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten