Zorgverlof, rechten en plichten

Zorgverlof, rechten en plichten

Na een hectische ochtend en een race tegen de klok start je precies op tijd je werkzaamheden voor je baas. En dan gaat de telefoon: de kinderopvang vraagt of je zoon weer opgehaald kan worden. Hij heeft 39 graden koorts.
Wat zijn je rechten en plichten als je onverwacht, maar soms ook gepland, je werk niet kunt uitvoeren omdat je je moet ontfermen over een ziek kind? Neem je vrije dagen op, mag je werkgever verlof weigeren? Het één en ander is geregeld in het ‘zorgverlof’. Er bestaan verschillende vormen zorgverlof.

Calamiteitenverlof

Wanneer je abrupt je werk moet staken, omdat je een ziek kind moet opvangen, kun je gebruik maken van het calamiteitenverlof. Dit verlof duurt maximaal één dag. In de regel wordt je deze dag gewoon doorbetaald, tenzij anders overeengekomen in de cao of door de OR van het bedrijf. Je baas kan je ook vragen een vrije dag op te nemen ter compensatie. Voor het aanvragen van calamiteitenverlof moet een telefoontje naar je leidinggevende voldoende zijn.

Kortdurend zorgverlof

Blijft je kind langer ziek, dan kun je vanaf de tweede dag gebruik maken van kortdurend zorgverlof. Bij wet is geregeld dat werknemers die een thuiswonend ziek kind moeten verzorgen, kortdurend zorgverlof kunnen opnemen voor deze taak. Er wordt tenminste 70% van het salaris over deze dagen uitbetaald, tenzij anders overeengekomen in de cao of door de OR van het bedrijf. Per jaar kun je maximaal twee keer het aantal uren dat je per week werkt opnemen als kortdurend zorgverlof. Als voorwaarde wordt gesteld dat jij de enige bent die de zorgtaak voor je kind op zich kan nemen. Het kortdurend zorgverlof kan zowel mondeling als schriftelijk worden aangevraagd bij je werkgever. In principe kan hij alleen weigeren als het bedrijf in ernstige problemen zou geraken door je afwezigheid.

lijn groen oudersenzo
Zorgverlof, rechten en plichten

Langdurend zorgverlof

Mocht je kind onverhoopt ernstig ziek worden, dan kun je mogelijk een beroep doen op langdurend zorgverlof. Per jaar kun je maximaal twaalf weken lang de helft van het aantal uren dat je per week werkt opnemen als langdurend zorgverlof. Je krijgt over deze dagen geen salaris uitbetaald, tenzij anders overeengekomen in de cao of door de OR van het bedrijf. De regels voor langdurend zorgverlof zijn streng en er moet echt sprake zijn van een levensbedreigende ziekte.

Overige oplossingen

Een goede verstandhouding met je leidinggevende is misschien wel het allerbelangrijkste wanneer je een baan en de zorg voor kinderen wilt combineren. Naast de zaken die wettelijk geregeld zijn, valt er nog een keur aan andere oplossingen te bedenken. Denk aan het bij uitzondering wisselen van werkdagen als je parttime werkt, thuiswerken of op latere momenten extra werkuren maken.

Liefs Petra

Meer informatie

Goed advies in je kraamweek: volg je gevoel!
Zorgverlof, hoe zit het nou precies?
Zo regel je het geboorteverlof en kort verzuimverlof
Couveuseverlof en overdracht bevallingsverlof in wetsvoorstel

Bronvermelding

Tekst: Petra Verkaik
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *