De leukste beweegspelletjes & vermaakspelletjes voor buiten!

De leukste beweegspelletjes en vermaakspelletjes voor buiten

Als ik hier naar buiten kijk, zie ik een groot groen grasveld en speeltuin vol spelende, enthousiast, gillende en rennende kinderen. Eigenlijk is er altijd wel bedrijvigheid met spelende kinderen voor mijn deur. Kinderen op de fiets, met rolschaatsen, aan het stoepkrijten, voetballend, rennend, springend, gillend en lachend. Heerlijk al die vrolijke enthousiasme. Met elkaar doen ze de leukste beweegspelletjes! Van voetballen tot het maken van dansfilmpjes voor TikTok.

Irriteren

Sommige mensen irriteren zich aan de herrie, maar ik vind het eigenlijk best gezellig klinken. Behalve als ze sportdag hebben en er een paar honderd kinderen gillend over het veld denderen, afgewisseld met schelle scheidsrechter fluitjes… Op die dag houd ik mijn ramen dicht. Een overdosis aan kind-enthousiasme is nou ook weer nodig. Je kunt overdrijven.

Met deze beweegspelletjes is vervelen een keuze

Met het mooie weer is er van alles buiten te doen en met een beetje fantasie kun je daar alle vakantie- en andere vrije dagen wel mee vullen. Vervelen is een keuze geworden, want tegenwoordig is er zoveel mogelijk dat kinderen zich nooit hoeven te vervelen. Echt nooit. Integendeel. Je zou er (bijna) keuzestress van krijgen, zoveel is er te doen. Slaat de verveling toch toe bij zoon of dochter? Werp dan een snelle blik op deze lijst en dan vind je echt wel iets dat de verveling snel doet verdwijnen…

Geniet van het mooie weer!

Tips voor meer beweegspelletjes zijn altijd welkom!

Mis je nog leuke beweegspelletjes of andere activiteiten voor buiten? Dan horen wij dat graag! Je kunt de tip bij de reacties achterlaten, maar je kunt ons natuurlijk ook mailen op info@oudersenzo.nl. We plaatsen jouw tip er dan graag alsnog bij!

lijn groen oudersenzo
De leukste beweegspelletjes en vermaakspelletjes voor buiten

Zaklopen

De kinderen moeten een bepaald parcours afleggen, waarbij hun benen in een zak zijn gestoken. Wie het eerst aankomt, heeft gewonnen.

Touwtje springen

Iedereen weet wat touwtjespringen is, waarschijnlijk hebben we het ook allemaal wel eens gedaan. Je kunt het alleen doen, maar je kunt het ook met meerdere kinderen tegelijk doen. Alleen touwtje springen doe je met een touw van ongeveer 2 meter lang. Een luxe springtouw heeft handvatten van hout of plastic waarin het touw kan ronddraaien. In beide handen, houd je een handvat vast en draait deze rond. Zodra het touw de grond raakt, moet je ophoog springen, zodat het touw kan doordraaien. Je kunt met twee voeten tegelijk springen maar ook kun je met één voet tegelijk springen (lopend springen). Met meerdere kinderen heb je een langer springtouw nodig. Een touw van ongeveer 5 tot 10 meter lengte. Twee kinderen draaien het touw rond en de derde springt erin. Het is ook mogelijk dit met twee kinderen te doen, één uiteinde van het touw wordt dan om een boom of paal gebonden. Met meer kinderen, springen de kinderen één voor één het draaiende touw binnen. Er zijn verschillende liedjes die dan kunnen worden gezongen.

Variant

Eén van de twee draait het springtouw, de ander springt. Eerst zing je van A tot Z en spring je net zo lang tot je mis springt en af bent. Is dat bij de L? Dan verzint de draaier een naam et een L. Dat is de naam van je toekomstige lover! Daarna zing je: verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden. Dit herhaal je net zo lang totdat je af bent. Is dat bij verliefd? Dan word je verliefd op de lover met een L. Daarna zing je: edelman, bedelman, dokter, pastoor, koning, keizer, schutter, majoor. Tot je weer af bent. Dit wordt dan het beroep van je lover. Dan is je toekomstige huis aan de beurt en zing je, villa, landhuis, boomhut, garage. Ook weer net zo lang totdat je mis springt. Tot slot zing je: hoeveel kinderen heb je gekregen? Terwijl je springt, tel je vanaf 1 totdat je af bent.

Steppen

Een step is voor je peuter een leuk begin, voordat hij kan fietsen. Hij zal het vast snel onder de knie hebben. Als dat eenmaal is gebeurd, zal hij er nog een hoop plezier aan beleven.

Rolschaatsen

Een rolschaats is een schoen met wielen waarmee je vooruit kan komen door het maken van schaatsbewegingen. Er zijn twee soorten rolschaatsen. De gewone rolschaats met twee wielen voor en twee wielen achter. En de skeeler (5 wielen) en inline-skate (4 wielen) waarbij meerdere wielen achter elkaar staan. Dat heeft het voordeel dat de voet ook schuin kan worden gehouden om af te zetten.

lijn groen oudersenzo
Beweegspelletjes
Beweegspelletjes
Beweegspelletjes
lijn groen oudersenzo

Omkijkertje

Eén kind staat met zijn gezicht naar een muur, de andere kinderen staan een paar meter verder op een rij, achter een lijn. De groep kinderen moeten proberen het kind dat bij de muur staat te tikken, maar deze mag onverwachts omkijken. Als er een kind dan nog loopt moet hij terug naar de lijn en opnieuw beginnen.

Knikkeren

Een knikker is een balletje van glas, marmer, steen, hout of klei. Meestal worden door kinderen de glazen knikkers gebruikt. Er zijn heel veel manieren van knikkeren, je kunt dus ook best je eigen spelletje verzinnen.

Knikkernamen zijn:

ééntje, bam, bonk, kristal, kanarie, lodder, mini, piraat, spikkel, stuiter, vlinder, water, bakker, pottenbakker, meteoor, keizer, reuze bikkel.

Hinkelen

Vanaf zo’n jaar of vier is een kind in staat te hinkelen. Een hinkelbaan is dan vreselijk leuk. Teken op de straat vakjes van 1 t/m 10. Je moet eerst een steentje in vakje 1 gooien. Dan moet je de hinkelbaan gaan afleggen, maar je mag niet op vakje één gaan staan. Daar moet je overheen springen. Vervolgens krijg je vakje twee, etc… Als het steentje niet in het juiste vakje wordt gegooid, ben je af. Ook als je tijdens het hinkelen buiten het vakje komt, ben je ook af.

Hete aardappel!

De kinderen zitten in een kring en geven een aardappel door. Eén kind zit met een blinddoek voor, in het midden van de kring. Als hij luid ‘hete aardappel!’ roept, moet het kind die op dat moment de aardappel in zijn bezit heeft, de kring verlaten. Winnaar is degene die het langst in de kring blijft zitten.

Fietsen

Met een fiets kan je peuter zich natuurlijk uren buiten vermaken, maar… hij moet het natuurlijk wel eerst leren. Trek er daarom even tijd voor uit, het zal je (en je peuter) uiteindelijk heel veel opleveren. Fietsen kun je nooit te vroeg leren.

Etenstijd!

Eén kind is de heks, dit kind gaat met de rug naar de andere kinderen toe, een aantal meters (zo’n 10 meter) verder staan. De kinderen vragen aan de heks: “Heks, hoe laat is het?” De heks antwoordt (bijvoorbeeld): Drie uur. De kinderen mogen dan drie stappen naar voren lopen. Dit gaat net zo lang door totdat de kinderen vlak bij de heks zijn. Zodra de kinderen dan vragen hoe laat het is, antwoordt de heks: Etenstijd! Gelijk draait de heks zich om en probeert de kinderen te tikken voordat ze bij de eindstreep zijn.

lijn groen oudersenzo
Beweegspelletjes
Beweegspelletjes
Beweegspelletjes
lijn groen oudersenzo

Bliklopen

Neem oude blikken en maak met een spijker, net boven de bodem, aan weerskanten een mooi rond gaatje waar je een touw door heen trekt. Van boven moet er een grote lus ontstaan waarmee je het blik kunt vasthouden. Voeten er doorheen en op de blikken lopen! Je kunt er natuurlijk ook een leuke race mee houden!

Annemaria koekoek

Ga minstens tien stappen van je peuter verwijderd staan. Jij met je rug naar je peuter toe. Langzaam zeg je de woorden Annemaria Koekkoek. Het is leuk wanneer je varieert in het tempo. Dus heel snel of juist heel langzaam. Terwijl je deze woorden zegt, mag je peuter naar je toe lopen. Maar als je koekkoek hebt gezegd, kijk je snel om. Dan mag je peuter zich niet bewegen. Doet hij dit wel? Dan moet hij overnieuw beginnen. Bedoeling is dat je peuter jou kan aantikken zonder dat je hem hebt gezien.

Hoepelen

Lekker ouderwets hoepelen! Best moeilijk om het goed onder de knie te krijgen, maar je kunt natuurlijk ook andere leuke dingen doen met een hoepel (gebruik hem eens als onderdeel van een estafette).

Stoepkrijten

Maak een prachtig kunstwerk in de openlucht, buiten op de stoep. Er zijn stoepkrijtjes in allerlei kleuren en sommige stoepkrijtjes hebben zelfs een speciale hoekige vorm zodat ze niet wegrollen. Het kan en mag, want de regen spoelt het vanzelf weer weg en eventuele vlekken in de kleding gaan er in de wasmachine wel weer uit. In plaats van een tekening op de tablet, lekker de buitenlucht in en stoepkrijten maar!

Skippybal

Tegenwoordig heb je zulke leuke skippyballen, dat je er bijna zelf weer op gaat zitten om rond te jumpen. Met een beetje grote huiskamer, zou je het ook binnen kunnen doen, maar buiten beleef je natuurlijk wel het ultieme skippy plezier! Of het nou op een traditionele ronde skippybal is of op een heuze unicorn-skippybal! Niet alleen leuk, maar ook super goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Want het is best nog een hele kunst om tegelijkertijd te springen, jumpen, balanceren en vasthouden.

Verstoppertje

Bij verstoppertje moet de zoeker tot 10 (of een ander afgesproken getal) tellen, terwijl de andere kinderen zich gaan verstoppen. Na het tellen roept de zoeker heel hard: Ik kom! En probeert vervolgens iedereen te vinden die zich heeft verstopt. Als iedereen is gevonden, is het spel klaar.

Picknicken

Geen spelletje, maar gewoon een leuk idee voor een mooie zonnige dag. Een gezellige picknick in de natuur. Eventueel kun je een bal meenemen om ter plekke wat spelletjes te spelen. Tip: Als het weer geen buiten picknick toelaat, kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om binnen te picknicken! Ook heel gezellig!

Wie wat waar

Verzamel van tevoren uit de tuin, bos of straat allerlei voorwerpen zoals, takjes, bladeren, eikels, kastanjes, besjes, beukennootjes, etc. Leg alle voorwerpen op de tafel. Alle kinderen zitten rond de tafel en mogen een tijdje naar de voorwerpen kijken. Je kunt alle voorwerpen even optillen en duidelijk vertellen wat het is en waar het eventueel voor dient in de natuur (op die manier is het spel ook leerzaam). Daarna leg je er een doek overheen en mogen de kinderen om de beurt raden wat er allemaal onder de doek ligt. Degene die de meeste voorwerpen kan opnoemen, heeft gewonnen.

Stop! Het is rood!

Laat de kinderen allemaal op een rij staan. Eén van de kinderen wordt de politieman en gaat een stukje verderop, voor ze staan, met zijn rug naar de andere kinderen. Als hij roept ‘groen licht’, mogen alle kinderen naar hem toe lopen. Roept hij echter ‘rood licht’, dan draait hij zich heel snel om en moet iedereen stil staan. Degene die beweegt wordt uit het spel gezet. Het spel wordt herhaald totdat het eerste kind de politieman kan aantikken. Dit kind wordt de nieuwe politieman.

Stoepdarten

Ieder neemt zijn eigen kleur steentjes. Teken een dartbord van drie cirkels op de stoep. De binnenste cirkel is 100 punten, de middelste 25 en de buitenste cirkel is 10 punten. Ga op ongeveer 2 meter van de cirkels staan en gooi nu één voor één de steentjes in de cirkels. Je krijgt alleen maar punten als de steentjes in de cirkels blijven liggen, niets als het steentje in de cirkels ketst en er dan weer uit springt. Na tien beurten worden alle punten opgeteld en degene met de meeste punten heeft gewonnen.

Snoephappen

Neem een grote wasteil (of kinderbadje) en vul deze met water. Gooi in het water een hand verpakte snoepjes. Dan mag ieder kind, met zijn handen op de rug, met zijn mond proberen een snoepje uit het water te halen. Het snoepje mogen ze dan natuurlijk opeten.

Scheppen

Maak van de kinderen twee teams en geef aan beide teams een emmer en aan ieder kind afzonderlijk een schep. Bedoeling is de emmer met zand vol te scheppen. Winnaar is het team dat als eerste zijn emmer heeft vol geschept met zand.

Levende postzak

Verdeel de kinderen in twee teams. Aan beide kanten van het terrein staat een team. In het midden ligt één kind, de postzak. Op een teken, mogen beide teams proberen de postzak naar hun helft te sleuren. (Pas er voor op dat “de postzak” geen pijn heeft).

Landje veroveren

Er wordt een cirkel op de grond getekend. Vanuit het middelpunt worden lijnen getrokken, zodat de cirkel verdeeld wordt in evenveel stukken als er landen zijn. In het midden wordt er een kleinere cirkel getrokken: Niemandsland. Elke deelnemer kiest welk land hij wil zijn en zet de naam in zijn stuk land. Om de beurt wordt er gezegd wie er land mag veroveren. Diegene die aan de beurt is, rent drie rondjes door alle landen heen en roept dan: “Stop.” De andere landen zijn tijdens het rondrennen ‘gevlucht’ uit hun eigen land en stoppen op het moment dat er stop geroepen wordt. Vanuit het land van de veroveraar mag de veroveraar proberen om de vluchters aan te raken.

Wij deden dat altijd liggend op de grond, met één voet nog in ons eigen land. Ook mag dit vanuit het niemandsland. Kun je een vluchter aan tikken vanuit je eigen land, dan zet je een cirkel om de voeten van de vluchter heen. Hierin zet je de naam van je eigen land. De vluchter gaat weer in zijn eigen land in de cirkel staan. Vervolgens geeft de veroveraar het commando lopen, totdat de volgende vluchter in de buurt komt om te tikken. De vluchters kunnen ook proberen met een grote sprong in hun eigen land terecht te komen, zonder dat de veroveraar hen kan aantikken. Als iedereen weer in zijn eigen land is, begint het spel weer van voren af aan met een andere veroveraar. Als vluchter kun je na een tijdje proberen om via de veroverde landjes weer in je eigen land te komen, zonder getikt te worden.

Landje pik

Teken met krijt 15 vlakken op de straat. Eén vlak heeft maximaal de grootte van een stoeptegel. Elk vlak stelt een land voor. Schrijf in ieder land een nummer van 1 tot 6, sommige nummers worden dus dubbel gebruikt. Het eerste kind gooit met de dobbelsteen. Hij gooit (bijvoorbeeld) een drie. Hij mag alle landen met een drie inkleuren. Als hij er eentje vergeet, dan moet hij eerst weer een drie gooien voordat hij ook dit land mag inkleuren. Iedereen gooit om beurten met de dobbelsteen. Als alle vlakken zijn ingekleurd is het spel afgelopen. Degene met de meeste vlakken heeft gewonnen.

Koekhappen

Hang een koord of waslijn op (horizontaal). Hang dan, aan touwtjes met verschillende lengte, stukjes ontbijtkoek (of spekkies). Verdeel de kinderen in twee teams. Het ene team krijgt een blinddoek voor en moet proberen een hap te nemen, het andere team geeft de aanwijzingen. Daarna wisselt het team, zodat iedereen aan de beurt komt.

In het bos

Loop een stukje door het bos en wijs het kind (of kinderen) op alles wat te zien is. Hij kan, al lopend door het bos, een mooie collage maken door van alles uit de natuur op te plakken op het stuk karton. Mooie bladeren, takjes, eikels, zand etc.

Hutten bouwen

Kinderen vinden het prachtig om hutten te maken van takken en daarin te spelen. Bij het bouwen van de hut is hulp van een volwassene noodzakelijk.

Graven

Verstop een paar snoepjes (in papier of plastic zakje) onder het zand. Graven maar!!!

Bellen blazen

Geef je kindje een potje bellenblaas en laat hem mooie bellen blazen. Bellen blijven ze leuk vinden, op heel veel leeftijden. Je kunt natuurlijk ook zelf de bellen blazen en je peuter de bellen laten pakken.

liefs Marion

Meer informatie

Dit zijn de leukste schoolpleinspelletjes!
De leukste kennismakingsspelletjes voor school of op de club
Spoorzoekertje en andere speurtochten
De leukste ballonspelletjes voor buiten
De meest uitdagende estafette spelletjes voor buiten!
Balspelletjes voor buiten
Gooispelletjes om met elkaar te spelen
Tikkertje of krijgertje – Spelletjes voor buiten
Waterspelletjes – Buiten spelen als de zon hoog aan de hemel staat!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *