Zindelijk maken is kinderspel

Zindelijk maken is kinderspel

Zindelijkheid. Er zal voor jou en je peuter een dag komen dat hij geen luiers meer nodig heeft! En die dag kan volgens recente inzichten heel wat eerder zijn dan nu vaak wordt aangenomen. Een van de eerste stappen is je kind al te helpen zindelijk te worden voordat hij zelf aangeeft daar aan toe te zijn.

Zindelijkheid – Waarom zou je er vroeg mee beginnen?

Een goede reden is: je doet er je kind een plezier mee! Ook al zijn de luiers van tegenwoordig veel beter dan die van vroeger, als je kind geen luier meer draagt is dat voor hem/haar natuurlijk het aller prettigst. En niet te vergeten, luiers zijn ook nog duur en belastend voor het milieu.

Wanneer kun je beginnen?

Als jij er als ouder ook aan toe bent, kan je beginnen je peuter vanaf een jaar zindelijk maken. Ieder kind is verschillend, maar er zijn dingen die kinderen meestal rond de eerste verjaardag al kunnen of beginnen te doen:

  • zitten en lopen
  • begrijpen wat je zegt
  • spelen met voorwerpen of luisteren naar verhaaltjes

Je kind kan dan dag en nacht zindelijk zijn voor hij twee jaar oud is.

lijn donker geel oudersenzo
Zindelijk maken is kinderspel
lijn donker geel oudersenzo

Hoe maak je je een peuter zindelijk?

Je kunt je peuter helpen door op een prettige manier te beginnen aan de training.

  • Laat hem kennis maken met het potje door hem regelmatig op het potje te laten zitten.
  • Lees elke keer dat je hem op het potje zet een verhaaltje voor.
  • Wanneer je kindje met plezier op het potje zit, zal hij er steeds langer willen blijven zitten. Uiteindelijk zal het zitten op het potje voor hem een rustmoment worden.
  • Prijs hem voor elke keer dat hij iets in het potje doet. Wanneer het een keer niet lukt kun je nog altijd iets zeggen als: ‘Leuk verhaaltje hè?’
  • Integreer het potje in je dagelijkse routine, door je kindje na de maaltijden, tussendoorhapjes en slaapjes op het potje te zetten.
  • Help je kind ook de nachten droog doorkomen door overdag met hem te oefenen.

En bedenk steeds: net als bij het leren lopen, fietsen, lezen et cetera, leren kinderen met vallen en opstaan. Ongelukjes horen erbij.

Zindelijkheid is kinderspel

Meer informatie over het zindelijk maken van je kind kun je lezen in het boek: ‘Zindelijk maken is kinderspel’ geschreven door Debby Mendelsohn. Indien je inhoudelijke vragen hebt of ondersteuning wenst: www.mendot.nl.

Dit boek helpt ouders en verzorgers om kinderen te begeleiden bij het zindelijk worden. Bovendien kunnen ze dat op een veel jongere leeftijd dan tegenwoordig gebruikelijk is. Stap voor stap en zonder stress kunnen kinderen in vrij korte tijd zindelijk worden, niet alleen overdag maar ook ‘s nachts.

Bestel het boek onine bij Bol.com

Potjes top 5

Om het voor je kind leuk en aantrekkelijk te maken is het fijn om een speels doch functioneel potje te hebben. Deze potjes zullen je kindje vast blij maken. En jezelf uiteindelijk ook.

Zindelijkheidstraining
Jippie’s My Carry Potty Lieveheersbeestje

De My Carry Potty is ideaal voor onderweg en beschikt over een speciaal design. Je kunt het deksel zo dicht doen en mee nemen. Geen gedoe meer met zakjes en luiers, gewoon even stoppen, plasje doen, deksel dicht en je gaat weer verder.
Dit potje is niet alleen super handig, maar ook nog eens ontzettend schattig!

Online te koop bij: Babypark.nl | 29,95 euro

lijn oker geel licht
Zindelijkheidstraining
BabyBjörn Zetelpotje

Wil jij dat je kindje zit als een prins of prinses? Dan is dit een erg leuk potje. De hoge rugleuning en de ronde, ergonomische vorm zorgen ervoor dat het kind comfortabel kan zitten ook tijdens langere perioden. Deze binnenpot maakt legen en reinigen eenvoudig en de spatbescherming verhindert morsen. Het potje is er in verschillende kleuren.

Online te koop bij: Babypark.nl | 31,90 euro

lijn oker geel licht
Zindelijkheidstraining
Bo Jungle Whale Potje

Een potje in de vorm van een walvis! Is hij niet super schattig? Het potje aan de binnenzijde is uitneembaar zodat je deze eenvoudig kan schoonmaken. Dankzij de hoge rugleuning kan je kindje comfortabel en goed gesteund zitten. Het potje is eenvoudig te verplaatsen en blijft veilig op zijn plek door de anti slip rand aan de onderzijde. Het potje is verkrijgbaar in de kleuren: grijs, roze en blauw.

Online te koop bij: Babypark.nl | 29,99 euro

lijn oker geel licht
Zindelijkheidstraining
Bebe-Jou Ollie Po

Een eenvoudig basic maar functioneel potje. Fijn van prijs ook. De po is eenvoudig in gebruik door middel van het ideale handvat aan de onderkant. Daarnaast beschikt de po over een comfortabele zit met een antisliprand aan de onderzijde. Je kunt de po makkelijk schoonspoelen onder de kraan en eventueel afnemen met een vochtige doek.

Online te koop bij: Babypark.nl | 8,99 euro

lijn oker geel licht
Zindelijkheidstraining
Bebe-Jou Potty Trainer

De ergonomische potty trainer groeit met je kindje mee en geschikt vanaf 1,5 tot 4 jaar. Als je het onderstel draait heb je een variabele hoogte, zodat je kindje genoeg beenruimte heeft voor een comfortabele zit. Het onderstel is uitgerust met een antisliprand en het inzetbakje met een spatschot. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Online te koop bij: Babypark.nl | 14,99 euro

lijn oker geel licht
Liefs Marion

Meer informatie

Zindelijkheidstraining – Uitdaging of avontuur?
Hoe wordt je peuter zindelijk?
Wat zit er in een luiertas? Een handige checklist!
Reuzeleuke diploma’s
Wegwerpluiers of wasbare luiers – Wat ga je kiezen?
Luier verschonen en luieruitslag
Hygiëne: Een schone peuter
Lichamelijke ontwikkeling van je peuter
Geestelijke ontwikkeling peuter
Bedplassen – Kun je het voorkomen?
Bedplassen bij kinderen: hoe ga je hiermee om?

Bronvermelding

Tekst: Debby Mendelsohn
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *