Zelf aankleden – Wanneer begin je daarmee?

Zelf aankleden – Wanneer begin je daarmee?

Wanneer is je kindje zelf in staat zich aan te kleden? Natuurlijk is dit voor ieder kindje anders, maar het is belangrijk dat hij er in ieder geval motorisch toe in staat is. Maar dan nog. Het ene kindje heeft veel meer interesse of behoefte om dit te doen dan het andere kindje. En hoe meer hij het zelf wil, hoe sneller hij het onder de knie zal krijgen. Je kunt er met een jaar of twee mee beginnen maar de meeste kinderen zijn er met een jaar of vier pas zelf goed toe in staat. Misschien moet je hier en daar nog wat assisteren, maar het meeste zou hij zelf nu moeten kunnen.

Best ingewikkeld

Jezelf aankleden is best nog ingewikkeld. Denk maar eens aan een broek aantrekken. Staand. Dat is behoorlijk lastig. Dus dat je kindje de eerste tijd nog wat onhandig staat te stuntelen, is zo gek nog niet. En wat denk je van al die gaten in een trui? Door welk gat doe je nou je hoofd? Zijn hoofd zal vast niet passen in één van de mouwen, maar hij gaat het ongetwijfeld een keer proberen. Met alle frustraties van dien.

lijn donker geel oudersenzo
Zelf aankleden – Wanneer begin je daarmee?
lijn donker geel oudersenzo

Stimuleren

Vanaf een jaar of twee kun je hem stimuleren mee te helpen bij het aankleden. Misschien kan hij al zelf zijn hoofdje door zijn shirt doen, jij kan hem dan verder helpen met zijn armen door de mouwen. Spelenderwijs kan dit steeds verder worden uitgebreid. Houd er rekening mee dat knopen en bandjes nog een stuk langer gaan duren. Blijf het rustig voordoen en om frustratie te voorkomen, kun je het beste makkelijke kleding uitkiezen.

Al die sluitingen

Sluitingen zijn er op allerlei manieren: ritsen, knopen, drukkers, haakjes, bandjes, koordjes, klittenband, veters, gespen, bretels… Het is nogal wat. Al die kleine priegeldingen zijn in het begin natuurlijk nog veel te lastig voor hem. Er zijn speciale poppen (en ander speelgoed) te koop waarmee hij diverse sluitingen kan oefenen.

Kinderschoenen: welke kies je?

Complimenteer

Het allerbelangrijkste zijn in dit proces jouw complimenten. Geef hem het gevoel van trots, ook als zijn kleding misschien niet helemaal zit zoals het hoort. Wat het shirt zit misschien binnenste buiten, maar who cares? Hij heeft hem toch maar mooi zelf aangetrokken! En dat is een knappe prestatie! Ook als het shirt binnenstebuitenachterstevoren zit.

lijn donker geel oudersenzo
Zelf aankleden – Wanneer begin je daarmee?
lijn donker geel oudersenzo

Geen druk

Leg geen druk op zijn pogingen. Je kunt hem dus beter geen pogingen laten doen, tijdens een drukke ochtendspits en jij op tijd iedereen de deur uit moet zien te krijgen. Dat soort momenten zijn niet zo geschikt. Begin gewoon ’s avonds met zijn pyjama. Als je wat vroeger met het avondritueel begint, is er alle tijd voor zijn pogingen. En pyjama’s zijn doorgaans ook niet zo ingewikkeld.

Zelf uitzoeken

Zelf kunnen aankleden is nog net iets anders dan zelf zijn kleding uitzoeken. Om te voorkomen dat hij in de winter met een korte broek naar school gaat en in de zomer met die dikke zelfgebreide trui van oma, kun je het beste de avond van te voren zijn kleding uitzoeken en klaar leggen. De volgende ochtend weet hij ze dan gelijk te vinden.

Terugval

Het kan zomaar gebeuren dat je kindje na een periode zichzelf te hebben aangekleed, ineens weer wil dat jij hem helpt. Dat geeft ook niet. Misschien vindt hij het gewoon een gezellig of heeft hij die extra aandacht weer even nodig. Vaak is die terugval maar tijdelijk. Geef hem dan vooral veel complimenten als hij weer zelf aan de slag gaat.

Liefs Marion

Meer informatie

Themapagina: peuter
Bergstein lanceert Pastel Rainboots
Maak kennis met Little Cactuz
Laat je kind zijn/haar kleding kiezen
Veters strikken – Hoe leer je dat?
Reuzeleuke diploma’s
Kinderschoenen: welke kies je?
De laatste peutertrends!
Kinderkleding voor je peuter
Babymaten – Welke maat heeft mijn baby?
Kinderschoenen kopen – Waar moet je op letten?
Babykleding – Wat is er te koop en waar moet je op letten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *