Vragen aan voedingsdeskundige Suzan Tuinier

Vragen aan voedingsdeskundige Suzan Tuinier

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige bij de Tafel van 3. Ze is coördinator het Vitamine Informatie Bureau, een voorlichtingsbureau op het gebied van vitamines en mineralen. Suzan weet veel over kindervoeding in theorie én in de praktijk. Ze is namelijk moeder van Daan (7) en Mia (5).

Extra informatie

Alternatief voor kinderen die liever geen vis eten
Fit voor de zomer! Hoe regel je dat?

Stel je vraag

Heb je ook een vraag voor Suzan? Plaats je vraag in het reactieveld, onderin de pagina. Suzan zal haar antwoord, daar ook plaatsen.

Onze bezoekers stelden haar de volgende vragen:

Ik heb een 2ling van 20 maanden die alles naar behoren doen en eten alles goed. Alleen wil ik van de ochtend fles af , maar weet totaal niet hoe ik dit moet doen als zij 6 uur wakker worden. Tot nu toe nemen ze een fles met pap rond die tijd. Help!!

Antwoord
Ik begrijp dat je geen flesjes meer wilt geven. Pap is wel een goed ontbijt, maar geef het dan in een schaaltje met een lepel. Als je de fles niet wilt geven, omdat ze later nog ontbijt krijgen kun je langzaam afbouwen. eerst een flesje warme melk, dan een beker warme melk en vervolgens een beker thee met een klein scheutje melk. Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips!

Ik heb net een half rouwe gehakbal gegeten zag het later pas ik ben nu 33 weken zwanger maak me zorgen

Antwoord
Je hoeft je echt geen zorgen te maken. Het is niet verstandig om vaak rauw vlees te nemen, maar de kans dat je hier ziek van bent geworden is echt heel klein.

Mijn zoon van 8 jaar is nog steeds niet zindelijk. Ik heb van een aantal mensen begrepen dat het ook kan liggen aan een bepaalde vitamine tekort. Welke vitamines zouden dit kunnen zijn?

Antwoord
Wat vervelend! Ik ben er niet van op de hoogte dat dit iets met vitamines te maken kan hebben. Ik raad je aan dit met de huisarts te bespreken.

Mijn dochter is 1 jaar geworden. Ze blaakt van gezondheid, we geven haar enkel gezond voedsel.
Naast nog veel borstvoeding krijgt ze zoete aardappel, vis, groente en zijden tofu (ongekookt/ onverwarmt).
SInds 1 week ben ik begonnen met het geven van zelfgemaakte ‘scones/koekjes/cake’ ter vervanging van brood en mede om de controle te houden op de ingredienten (geen ei, geen boter, geen koemelk, enkel bakken met kokosolie enz.)
We vermijden zout en suiker zoveel mogelijk, maar soms is de smaak wat saai… Daarvoor vroeg ik mij af of ik de volgende ingredienten kan gebruiken voor haar:
– siroop (agave/ moerbei)
– vanilla (vers geschraapt)
– noten
– geraspte kokos

Antwoord
Het is lastig om je vraag goed te beantwoorden, omdat je kiest voor een manier van voeden die afwijkt van wat wordt geadviseerd. Ik raad je aan je eigen gevoel te volgen verwijs je naar het Voedingscentrum voor meer informatie.

Ik heb eigenlijk twee vragen: Mag een peuter van 19 maanden afhaal chinees eten, en dan met name bami? In hoeverre is het voor een peuter gezond om vegetarisch te eten? Moet je nog op bepaalde dingen letten of dingen extra geven?

Antwoord
Een kindje van die leeftijd mag best een keer bami van de Chinees eten. Het is echter niet een hele gezonde maaltijd, want er zit weinig groente in en erg veel zout. Naast een gezonde voeding is het belangrijk om je dochter in ieder geval iedere dag 10 microgram extra vitamine D te geven. Als je twijfelt of ze gezond genoeg eet kan een multivitamine ook een goede aanvulling zijn (daar zit dan al vitamine D in).

Mag je wel of geen zalm op een broodje als je zwanger bent?

Antwoord
Meestal is zalm op een broodje gerookte zalm. Als de zalm vacuum verpakt is en al een tijdje ligt, dan kan de lysteria bacterie erin zitten.
Verse (gerookte) zalm kun je wel gewoon eten. Als je gerookte zalm verwarmt (bijvoorbeeld in een saus) dan kun je het ook eten. Ik hoop dat het zo duidelijk is!

Mag je verse haring van een haringkraam/tent eten? De een zegt namelijk van wel en de andere van niet. Welke andere vette vissen kan ik nog meer eten? Alvast bedankt voor de moeite.

Antwoord
Er is helemaal niets mis het het eten van VERSE vis tijdens de zwangerschap. Sterker nog, vitamine D en visvetten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Let wel op met gerookte zalm die al lang ligt. Check dus altijd even of de vis vers is.

Of ik zwanger ben, dat weet ik pas eind van de maand. Maar stel dat ik het ben, mag ik dan L-lysine blijven slikken tegen een koortslip. Ik krijg meestal een koortslip als ik ongesteld ben geweest dus misschien is mijn weerstand anders als ik zwanger ben?

Antwoord
L-lysine is een essentieel aminozuur (onderdeel van een eiwit die je met de voeding binnenkrijgt). Voor zover bij mij bekend kun je dit prima blijven gebruiken tijdens de zwangerschap. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat l-lysine helpt tegen een koortslip, maar als je zelf het gevoel hebt dat het werkt, dan begrijp ik het. Voldoende rust en gezonde voeding zijn belangrijk voor je weerstand. En voor nu ook extra foliumzuur tot de 10e week van je zwangerschap!

Ik ben sinds een 3-tal maanden zwanger.
Deze ochtend heb ik net een boterham met italiaanse salami milano gegeten… Nu lees ik net op het internet dat italiaanse salami eigenlijk rauw vlees, wat natuurlijk voor een zwangere vrouw uit den boze is.
Ik ben best wel ongerust. Kun je me hierover duidelijkheid verschaffen?

Antwoord
Het wordt afgeraden om (half)rauwe vleeswaren waaronder ook salami te nemen tijdens je zwangerschap, omdat deze een bacterie kan bevatten (Listeria monocytogenes) die bij vermenigvuldiging schadelijk kan zijn voor je kindje. Ook op groente en fruit kan deze bacterie zitten. Dit om aan te geven dat het goed is om zo vers en hygiënisch mogelijk te eten en bepaalde producten te mijden. Dit om de kans op besmetting met deze bacterie zo kleine mogelijk te houden. Dit wil dus niet zeggen dat je altijd besmet raakt met deze bacterie als je bijvoorbeeld salami eet. Het is goed dat je er bewust van bent geworden en dat je nu extra oplet wat wel en niet verstandig is om te eten tijdens je zwangerschap. En aangezien stress ook niet goed is, niet teveel stress hierover. Bespreek het eventueel verder met je verloskundige.
Ook belangrijk: zorg ervoor dat je extra vitamine D neemt (10 micogram per dag)!

Wij hebben een eigenwijze en temperamentvolle dochter van 18 maanden oud.
Het introduceren van nieuwe dingen in haar avondeten gaat eigenlijk altijd met weigeren gepaard.
Ze heeft met haar potjes al nooit de overstap van 6 maanden potjes naar eten met stukjes willen maken maar gelukkig eet ze nu “met de pot mee” (in zeker zin).
Onze belangrijkste vraag is eigen of en zo ja hoe we haar nieuwe dingen kunnen/moeten laten eten ?
Ze eet bijvoorbeeld alleen aardappelen (alleen gebakken, gefrituurd of uit de oven, soms puree), geen pasta, geen rijst. Verder eet ze aan vlees alleen kip, hamburger/gehaktbal of kroket. Groente alleen sperziebonen en wortels. Brood eet ze prima, yoghurt/toetjes en drinken doet ze goed.
Ze eet dus wel enige variatie maar zeer beperkt. Nu weten we ook dat strijd aan tafel omdat er “iets nieuws” gegeten moet worden niet bevorderlijk werkt en weet dus ook niet of we het überhaupt moeten willen veranderen.

Antwoord
Ik begrijp dat het heel frustrerend is dat jullie dochter erg kieskeurig is qua avondeten en nieuwe dingen weigert. één ding is heel belangrijk: zorg voor een gezellige sfeer aan tafel en zo min mogelijk stress hierover. Maak kleine stappen voor het introduceren van nieuwe voeding, leg bijvoorbeeld één lepel rijst op haar bord. Groentesoorten en ook plakje worst kan ook als tussendoortje worden geoefend, weer op een feestelijke manier aangeboden.

Mijn zoontje van 18 maanden weigert zijn melk als ik het niet in een fles doe. Hij neemt 1 slok , trekt een vies gezicht en duwt zijn beker weer weg. Hij drinkt nu in de ochtend een fles melk en bij de lunch karnemelk. Als toetje krijgt hij yoghurt. Ik wil van de ochtendfles af. Is het slecht als hij dan ook karnemelk gaat drinken? Zijn er bijvoorbeeld vitamines die in (halfvolle) melk zitten die mijn zoontje mist als hij alleen karnemelk en yoghurt krijgt als zuivelproducten? Hij eet verder alles goed en hij heeft nog aardig wat babyvet (13,7 kg en 83 cm). Wat calorieën betreft is karnemelk dus beter dan halfvolle melk.

Antwoord
Wat fijn dat je zoontje eigenlijk erg goed eet. Enkel is hij dus nog erg gehecht aan zijn melkfles. Als hij karnemelk wel goed uit een beker drinkt, mag dat ook in plaats van melk. Karnemelk is een volwaardig zuivelproduct. En inderdaad bevat karnemelk minder calorieën. Je zoon heeft tot zijn 4e jaar 300 ml aan melkproducten nodig. Melk, yoghurt, karnemelk tellen allemaal hieraan mee!

Onze Peuter van 18 maanden eet niet zelfstandig. Zij wil dat wij haar voeren. We hebben al van alles geprobeerd maar zelf eten naar de mond brengen doet zij niet. Dus geen stukjes fruit, stukjes groente, ontbijtgranen, niks. Ook van haar bord avondeten pakt ze geen eten op en gebruikt ook geen bestek. Is verder geen lastige eter, lijkt vrij veel lekker te vinden maar neemt geen enkel initiatief tot het vasthouden van haar broodje, haar fruit etc. HOE kunnen wij haar verder stimuleren? Gelukkig zijn de eetmomenten altijd gezellig, we eten met haar mee en zorgen dat we min of meer hetzelfde eten als zij eet.
We doen haar voor hoe ze het eten in haar mondje kan stoppen etc maar niets helpt. Graag advies.

Antwoord
Fijn dat jullie dochter een goed eetster is. Misschien heeft het bij jullie dochter veel tijd nodig. Hoe meer stress jullie hierover krijgen, hoe moeilijker het juist zou kunnen gaan. Misschien helpt het om enkel het eten voor haar neer te zetten en als ze niks ervan pakt gewoon weer weg te halen en wachten tot het volgende eetmoment. Dit dagelijks herhalen, maar slechts op één moment op de dag. Maar nogmaals, het kan ook vanzelf komen. Bespreek dit verder met het CB als er geen stappen worden gemaakt in de goede richting.

Hoi, mijn zoontje wordt 8 november 4maanden. Ik moet echter 31oktober beginnen met werken. Hij wil absoluut niet melk uit een flesje drinken. We zijn al 3 weken bezig met proberen….en alle manieren om dit te doen zijn de revu al gepasseerd. Nu moet er dus een oplossing komen voor als de oppas straks komt….is het een idee dan biologische rijstebloempap vermengd met babymelk te geven??? of kan ik beter iets anders doen of geven??

Antwoord
Ik kan me goed voorstellen dat je je zorgen maakt! Uit eigen ervaring (mijn dochtertje is ook 4 maanden) weet ik dat het heftig is om weer aan het werk te gaan en je baby achter te laten bij een oppas. Ik hoor het veel vaker dat baby’s de fles weigeren. Ze moeten wennen. Heb je al geprobeerd om iemand anders de fles te laten geven? Wat ook een goede tip is om de fles te geven en geen oogcontact te maken, dus met zijn rug naar je toe. Een gouden tip is er helaas niet. Geduld hebben en niets forceren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan..
Je kunt een baby van 4 maanden trouwens best rijstebloem geven, maar ik zou dat niet vaker dan 1 keer per dag doen. Bovendien denk niet dat dit het probleem oplost.
Hopelijk kun je iets met deze tips!

Onze zoon van 16 maanden is een echte alles eter. Hij geniet va eten en van drinken. Alleen lijkt het soms wel of zijn focus zo op eten en drinken lugt dat hij geen stop kent. Hij drinkt dan ook heel veel. Alles wat aangeboden krijgt gaat op! Ik bied dus niet teveel aan want anders creëer ik overgewicht of een kind dat altijd vraagt. Hij is nu keurig binnen het normale lijntje van lengte en gewicht en is verder een vrolijk kind. Maar 5 rietjes flessen zonder moeite leeg drinken gaat wat ver en als ik meer zou geven drinkt hij dat ook. Datzelfde geldt voor eten. Wat te doen?

Antwoord
Ik denk dat veel ouders jaloers zullen zijn op je zoon die erg goed kan eten en drinken. Je doet het al goed: biedt hem kleine bekertjes aan en met name water of thee en als het echt te gortig wordt, zeg dan nee. Biedt gezonde voeding aan: o.a. volkoren brood, fruit, groente wat ook vult. Hij heeft het blijkbaar nodig, want hij blijft keurig in zijn ‘lijn’. Het kan goed zijn dat hij straks een periode krijgt dat hij bepaalde dingen juist niet meer wil eten, dat hoort er dan ook bij. Oftewel, zolang hij keurig zijn eigen lijn blijft houden zou ik erop vertrouwen dat hij niet teveel voeding binnenkrijgt.

Vragen aan voedingsdeskundige Suzan Tuinier

Meer informatie

Surf naar nog meer deskundigen
De kookhoek voor jonge ouders

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

8 reacties

 • Ik ben 27 weken zwanger en uit eten geweest.
  Mijn vriendin vertelde net dat ik niet alles mocht eten.

  Tomaten tapenade
  Schnitzel
  Sticky toffee

  Qua calorieën niet het beste maar toch niet heel fout? Maak me er nu wel even zorgen om

 • Beste vragenstelster, geen zorgen! Je kunt dit gewoon eten. Hier staat heel goed uitgelegd wat je wel en niet mag eten: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/wat-kan-ik-wel-en-niet-eten-tijdens-mijn-zwangerschap-.aspx
  Let vooral goed op rauw vlees en rauwmelkse kaas. Zorg ook dat je hygiene in de keuken. Gooi je vaatdoekje bijvoorbeeld dagelijks in de was.

  Groet, Suzan, voedingsdeskundige

 • Beste,

  Mijn dochtertje is 20 weken oud. Al van in het begin sukkelen we met haar voeding. We zijn gestart met nan pro 1. Maar aangezien ze last heeft van reflux zijn we al snel overgestapt naar de nan ar. Ze bleef echter een hele slechte eter en had ook zeer lopende stoelgang. Vandaar zijn we overgestapt naar novalac ar. Daar was de stoelgang dan weer te hard. Nu geef ik novalac ar digest. Haar stoelgang is daar beter mee. Samen met de medicatie denk ik wel dat haar reflux nu onder controle is. Ik heb al veel verschillende flessen geprobeerd maar ze blijft toch moeilijk eten. Ze haalt dan ook de opgegeven hoeveelheid niet en komt dus ook niet genoeg bij in gewicht. Wat ik dan wel gek vind is dat ze s’nachts wel goed en rustig kan drinken. Overdag is ze onrustig, lijkt ze geen honger te hebben. Ze wringt en kreunt tijdens haar voeding. Ik ben een beetje ten einde raad, hopelijk kan u tips geven. Alvast bedankt!

 • Beste Debby,

  Bedankt voor je bericht. Ik begrijp dat je je zorgen maakt. Ben je onder behandeling bij een arts? Het is goed om dit te bespreken. Omdat ik verder geen medische achtergrondgegevens heb kan is het moeilijk om je goed advies te geven. Misschien kun je proberen om ‘s nachts minder te voeden, zodat ze gewend raakt aan het dagritme. ‘s avonds nog een fles om een uur of 11 en dan ‘s nachts zo min mogelijk? Maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat ze te weinig binnenkrijgt. En ben je begonnen met wat groente te laten proeven? Dat zou ik ook zeker samen met bijvoorbeeld een dietist doen, zodat je dit heel geleidelijk kunt doen. Misschien kun je het op het consultatiebureau vragen, zij kunnen je misschien verder helpen. Groet, Suzan

 • Hoi Suzan,

  Mijn dochtertje van 2 wil nog steeds geen vlees eten, geen gehaktbal of gehakt zelf.Zo lust ze ook geen pasta met gehakt erin.Soms doen we uit wanhoop wat yogurt bij maar dit geen ook moeizaam.We bieden wel kip aan maar hier is ze ook niet dol op.

  Ik kan maar geen hapje binnenkrijgen en maak mij zorgen dat ze onvoldoende ijzer binnenkrijgt.

 • Susan van den Bogaard

  Beste Suzan,
  Onze tweelingjongens van 4 zijn dol op vis en gerookte zalm en makreel vinden ze een feestje. Nu vraag ik me af of rauwe vis eigenlijk wel zo goed voor ze is ivm bacteriën. Ik kan het eigenlijk nergens terugvinden.

  • Beste Susan,

   Wat fijn dat je jongens zo dol zijn op vis! Vis is gezond. Het is rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. En het is een bron van vitamine B6. Bovendien bevat het veel eiwit en gezonde vetten.

   Rauwe of gerookte vis kan inderdaad bacteriën zoals Listeria of Salmonella bevatten. Als je kinderen hiermee besmet raken, dan krijgen ze klachten als grieperig gevoel, spierpijn of diarree. Maar als je verse vis koopt en deze op de juiste manier bewaard en/of bereid, dan is het risico om ziek te worden klein.

   Meer informatie over gezondheidseffecten van vis en bewaren en bereiden vind je op de website van het Voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vis.aspx

   Groet, Suzan, voedingskundige

 • Hallo Suzan,

  Waarom wordt er geadviseerd pas met 4-6 maamden fruithapjes aan baby’s te geven? Wat zijn de risco’s/gevolgen wanneer je met 3 maanden (of nog eerder) fruithapjes geeft?

  Groeten,

  Niels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *