Vragen aan onze lactatiekundige Karin Tiktak

Karin TiktakKarin is 48 jaar en moeder van 3 kinderen en 2 bonuskinderen.
Naast haar baan als consultant en docent was ze jarenlang werkzaam voor de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk. Nu leidt ze sinds 2005 een eigen lactatiekundige-praktijk.

Om moeder en baby in probleemsituaties te helpen en te adviseren gaat ze bij hen op huisbezoek. Je kunt bij Karin ook terecht voor adviezen over kolven. Daarnaast geeft ze op aanvraag een privé-cursus “Voorbereiding op Borstvoeding” aan aanstaande ouders.

Stel je vraag

Heb je ook een vraag voor Karin? Plaats je vraag in het reactieveld, onderin de pagina. Karin zal haar antwoord, daar ook plaatsen.

Onze bezoekers stelden haar de volgende vragen:

Vanaf maandagavond kolf ik tien minuten na de laatste voeding en tien minuten na de eerste voeding met een dubbele elektrische kolf(medela mini electric plus).Dat levert mij 25cc op.
vandaag(donderdagochtend) is de hoeveelheid gekolfde melk nog niet toegenomen. borstcompressie had geen resultaat. moet ik nu 1 dag na elke voeding tien minuten kolven? is er iets anders wat ik kan doen om het omhoog te krijgen?
Ik wil voor de komende drie maanden naar de situatie dat ik in de ochtend en in de avond een keer kolf voor voorraad en de baby gewoon borstvoeding fulltime kan geven.

Antwoord
Mijn eerste vraag is, hoe oud is je baby?
Bij een jonge baby (eerste weken) is het namelijk helemaalnietzo gek dat je weinig nakolft. De produktie is vnl op je baby afgesteld, dus je maakt precies aan wat je baby drinkt. Daar komt bij, dat jou babyenorm aan het groeien is, dus steeds wat meer zou kunnen vragen. als je in die opgaande lijn zit, blijft er vaak ook nietzoveel te kolven over. Dus dan lijkt het of je produktie niet toeneemt, maar in werkelijkheid gebeurt het wel, alleen drinkt je baby meer (of sneller).
Ook heb ik de vraag hoe vaak je voedt en hoe je baby groeit.
Je kan je kolfritme ook eens wijzigen. Houdt bijv pauzes. Wissel eens af in enkelzijdig/dubbelzijdig, zet hem eens zachter (vaak wordt de kracht veelte hoog om maar zo snel mogelijk te kolven- wat averechts werkt) Gebruik warmte voor het kolven. Of kolf eens tegelijk met het voeden van je baby. Je kan ook vaker kolven wat je zelf voorstelt, maar dat heeft een behoorlijke impact op je dag. Pak momenten waar je baby een patroon van wat langere tijd ertussen om tussendoor kort te kolven.
verder, er zijn vrouwen die nou eenmaal niet zoveel kolven, stel je verwachting bij. Bedenk maar eens dat je na 4 dagen a 7 dagen een extra voeding bij elkaar hebt. Dus in 3 weken 3 voedingen. Dit is heel normaal. (veel vrouwen bouwen in een maand dus een voorraad op van 4 voedingen voordat ze starten met werken.) Veel succes!

Mijn zoontje reageerde heel sterk op de vitamine d en k op de 8ste dag.
Dit was bij mijn 1ste zoon ook al zo. Heb het internet afgespeurd en het blijkt wel vaker voor te komen.
Nu is mijn vraag:
Kan ik als bv moeder nu die vitamines slikken zodat ze voldoende binnen krijgen via de borstvoeding?
Na 10weken maakt ukkie zelf vit.k. en voor de d komen ze straks genoeg buiten.
Dus gaat me vooral om de vitamine k.

Antwoord
Het heeft geen zin om zelf vitamine K te slikken om daarmee een verhoging te creeeren in je moedermelk. Je maakt zelf al vitamine K aan, dus er zit al een kleine hoeveelheid vitmine K in je melk. Om precies te zijn: In de eerste 5 dagen (colostrum) bevat mm 0,23 microgram per 100 ml vit K, daarna loopt het iets op tot 0,25 microgram per 100ml mm van 30 dagen. Sommige ouders kiezen daarom voor geen suppletie met vitamine K. Dat is hun eigen keuze. Ik als gecertificeerd lactatiekundige volg het advies van de Voedingsraad.
Vitamine D komt niet meetbaar voor in colostrum, in 30 dagen mm nauwelijk een spoortje. Wat bekend is dat vettere moedermelk meer vit D bevat. Vitamine D moet zowiezo ook door moeder gesuppleerd worden tijdens de lactatieperiode, voor je eigen reserves. ook de baby moet vitamine D extra krijgen. Uit zonlicht, in ons land, en zeker met winter op komst en de hoge bedekkingsgraad van het lijfje en de kinderwagenkap bijvoorbeeld krijgt een ukkie maar erg weinig extra vit D! Misschien toch eens met een arts overleggen over een alternatieve toediening?

Ik heb een dochtertje van 3 weken. Is met 41 weken geboren met 4kilo gewicht. Vanaf de allereerste dag valt ze in slaap tijdens het voeden. Ze drinkt letterlijk 1 a 2 min en valt in slaap. We proberen dan alles om haar wakker te maken (verschonen, kleding uit, handjes/voetjes/keeltje etc wrijven, koud washandje), maar het mag allemaal niet baten. Ze is dan heel vast in slaap. Nu was ze veel afgevallen en kwam maar niet aan dus ben ik begonnen met kolven en geven we haar de voeding in een flesje. Hierbij blijft ze wel wakker. Ook gaf ze veel melk terug, met de fles is dit iets minder geworden. Mijn vragen nu:
– is het wel verstandig te kolven op deze manier?
– als ik haar aanleg, hapt ze en laat weer los.. Hele tijd.. Wat betekent dit?
– hoe zit het met regedagen en kolven?
Alvast bedankt!!

Antwoord
Je hebt t goed opgelost door te gaan kolven, zo krijgt ze jouwwaardee melk en loopt de produktie ook niet terug. Controleer op spruw in haar mondje . Ook het aanleggen zou je misschien kunnen verbeteren, want ze laat niet voor niets los. Soms kan de melk te snel gaan of juist te traag. het is moeilijk om ditte beoordelen via mail. Wellicht een lactatiekundige op huisbezoek laten komen?

Ik heb een dochter van 16 week oud. Ze is te vroeg geboren en was dysmatuur. 36 week 1860 gram. Na veel kolven en gebruik van tepelhoedje kan ze nu eindelijk al twee weken zonder tepelhoedje drinken. We gaven haar regelmatig een flesje (afgeklovde voeding) tussen door. Advies van CB zodat als ik weer ga werken of weg moet kan ze uit de fles drinken.
Nu gaat het eindelijk redelijk goed om bij opa en oma te slapen (de oppas straks) nu wil ze de fles niet meer!! Ze weigerd hem ineens. Ik probeer elke dag een flesje te geven maar wil ze niet, als ze dan na het spelen weer inbed ligt (want uit de borst wil ze dan ook niet meer) huild ze zo lang tot ze de borst krijgt. Ik moet over drie week werken, en hoe moet dat nu?? Het gaat net weer een beetje beter (huilbaby) en nu dit probleem. Ze raakt (en ik) er helemaal van overstuur.
Ik hoop dat je me kunt helpen.

Antwoord
Dit is een lastig probleem. De oplossing is niet kant en klaar, maar dit zijn een aantal tips. Eerst weer beiden vertrouwen opbouwen. even een dagje geen fles proberen. Geduld is echt erg belangrijk. Ga je dan weer proberen, houd het positief. Blijf kalm en vriendelijk aanmoedigen. Iemand anders kan de fles geven, maar ook jijzelf of je man. Je kan het al lopend in de armen proberen. Of als je haar bijvoorbeeld in een draagzak hebt, en ze bijna in slaap valt. Of in een wippertje zetten. Maar vermijd frustratie en gehuil erbij, want dat werkt echt averechts (en dan gaat het nog langer duren). Nog een manier is om de fles spelenderwijs aan te bieden. Verpak hem in een felgekleurd papier oid met een rammeltje eraan, doe er geen melk in en laat je baby er van een afstandje naar kijken, dan naar graaien en tenslotte aan sabbelen. Accpeteert ze de flessenspeen eenmaal als interessant sabbelspeeltje, dan kun je weer zoetjesaan wat melk erin doen en haar wat geven. Prijs haar de werled in als ze dan een teugje neemt. Succes!

Ik wil graag maar maximaal 2 weken volledige borstvoeding geven. Daarna vind ik 2x per dag maximaal voldoende of misschien wel helemaal niet en volledige fles.
Nu is mijn vraag; hoe moet ik dat aanpakken? Meteen al beginnen met bijvoeden of na 4 dagen i 1 borst vervangen door fles en dan zo afbouwen?
Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord
Als ik je goed begrijp wil je dus wel starten met borstvoeding te geven. Dat is mooi, zo kan je baby zijn eerste natuurlijke ´inenting´ krijgen met colostrum en beperk je het risico op veel soorten infecties. Om deze start optimaal te laten verlopen begin je met volledige borstvoeding te geven. Dus direct na de geboorte zorgen voor huid-op-huid-contact en je baby en jezelf de tijd geven de borst te zoeken en het eerste aanleggen te proberen. De eerste paar dagen zijn om de borstvoeding op gang te laten komen. Na dag 3 a 4 krijg je waarschijnlijk stuwing en dan komt er automatisch meer melk voor je baby beschikbaar. Het is dan ook heel belangrijk je baby dan zo’n 7- 8x per etmaal aan te leggen, zo krijgt je baby voldoende binnen en worden je borsten goed geleegd en voorkom je daarmee verstoppingen. Gedurende die dagen die volgen zal er melk gemaakt worden als je baby daarom vraagt. Dat heet het vraaag-aanbod principe. Ik zou dan in jouw geval na 1 week kijken hoe het gaat. Hoe ben je hersteld na de bevalling? Hoe gaat het met je baby? Genieten jullie van de borstvoeding? Is de start moeizaam? Hoe voel je je? hoe voelen je borsten? Heb je pijn? Hoe kijk je er dan tegen aan? het is van te voren vaak erg moeilijk te bepalen hoor. Dus als je na een week denkt, ik blijf mn idee, dan kun je gaan afbouwen. Vervang 1 voeding door de fles. Omdat je dat al snel na de geboorte doet, gaat het afbouwen vaak snel. Dus na 2 dagen kijk je hoe het gaat met je baby, hoe reageert hij/zij op de kunstvoeding, hoe reageren je borsten en dan kan je nog een voeding vervangen enz. afbouwen is op geleide van baby en borsten. Tegen die tijd heb je allerlei ervaringen , gevoelens en gedachten en heb je vast ook je kraamverzorgster en verloskunidge die je adviezen hebben gegeven. Als je tegen die tijd nog vragen hebt, hoor ik het wel. Je mag me ook bellen.

Ik wil graag FV en BV gaan combineren omdat ik alleen BV best zwaar vind worden. Mijn zoontje komt nog steeds om de 3 uur en drinkt dan een half uur (hij is 4 maanden). Hoe kan ik het beste beginnen met het combineren? Krijg ik dan erg veel last van stuwing?
Hij krijgt al af en toe wel eens een flesje, en hij reageert daar prima op.
Alvast bedankt voor je reactie.

Antwoord
Voordat ik antwoord zal geven wil ik je het volgende nog even ter overdenking meegeven.
‘Om de 3 uur’ is voor een borstgevoed kind(in de leeftijd tot 6 mnd) heel normaal. Het zijn niet de baby’s, maar de producenten van FV die bedacht hebben om per keer de hoeveelheid voeding op te hogen zodat er wel 4 uur tussen MOET zitten…En laat je niet gek maken door je omgeving die zich voor de zoveelste keer afvraagt: komt hij nog steeds om de 3 uur??? (alsof het raar is dat ik om de 2 (!) uur een kop koffie zou drinken….. ) Je schrijft dat je BV best zwaar vindt worden. Ga eens na wat er precies “zwaar” aan is voor jou. Is het omdat jij alsmaar met de voedingen bezig bent? Of is het leven met een jonge baby best zwaar? Kom je aan je rust toe door even te gaan zitten voeden of is de combi werk en zorg zwaar en wordt je in je nacht nog vaak gestoord in je slaap?
Sommigen denken dat je door af te bouwen er veel voor terug krijgt…
We zijn als zorgverleners verplicht te wijzen op de gezondsrisico’s van FV dus vandaar deze belerende teksten…
Als je goed overwogen je keuze maakt, is het natuurlijk geheel aan jou en je baby, en het werkt als volgt.
Kies een voeding die toch al wat moeilijker gaat (doordat hij wat minder verzadigd lijkt te zijn) of die je qua tijdsplanning het beste zal uitkomen, om als eerste te vervangen. Meestal is dit een late middagvoeding of vroege avondvoeding. Je borsten raken dan ook het minste gestuwd. Kijk dit 3-7 dagen aan of je borsten dan weer soepel voelen. Als je een FV geeft, kijk dan goed hoeveel je baby ervan wil drinken (dat is hij gewend van de borst)Dan kun je een andere voeding vervangen bijvoorbeeld de late avond voeding (als er nog een BV tussen zit) rond 10 a 11 uur. Of bijv de late ochtendvoeding. Naar gelang je eigen wensen en mogelijkheden kun je er nog een vervangen, zolang je het blijft spreiden en het geleidelijk doet. Kijk goed naar je baby, en voel steeds of je borsten soepel blijven. Succes!

Mijn dochter is nu precies 1 maand oud en ik geef nog volledig borstvoeding. Ik kolf wel het meeste af, want mijn dochtertje heeft spruw en dat doet best veel pijn. Nu heb ik sinds 2 weken het idee dat ze niet voldoende meer heeft aan de voeding 110 cc. Na ongeveer een half uur begint ze te jammeren en als ik haar de fles dan geef of de borst dan hapt ze zo gretig en drinkt met grote halen. Kan het zo zijn dat mijn voeding niet meer voldoende voedt? Mijn dochter was de laatste keer op het consultatiebureau wel goed gegroeid, maar ik zit vanaf een uur of 18.00 tot 23.00 uur met onrustig, huilend kind. Hoe weet ik of ze voldoende voeding binnen krijgt?
Hoop dat u me kan antwoorden.

Antwoord
’s Avonds is het vaak het moeilijkste moment van de dag, want je hebt er zelf ook een dag opzitten, en je moet koken, wil even rust…Wat ik lees in je verhaal, is herkenbaar. Het valt binnen het “normale”gedrag van je baby. Jouw borstvoeding is prima. Je schrijft dat ze er goed op groeit. Dat is mooi, ze krijgt dus voldoende voeding! En jouw voeding is van superieure kwaliteit! Dat zij tussen 18 en 23 uur onrustig is na de voeding kan onder andere te maken hebben met de behoefte om wat vaker bij je te drinken uit troost, comfort, zuigbehoefte, verzadiging, slaapmutsje, verwerking van de indrukken van de dag, last van wat krampjes, de slaap nog niet echt kunnen vatten, maar toch moe zijn, enz. Aanleggen om aan die behoefte te voldoen is prima!!
Dat zal ze heerlijk vinden. En is het te pijnlijk, dan gekolfde melk geven zal ook in een bepaalde mate aan die behoefte voldoen.Je kunt ook het badje dan doen, of een wandelingetje, of ronddragen, (in bijv draagdoek of zak)of gewoon lekkerbij je houden, wiegen, troosten.
Nog even voor de duidelijkheid: genoeg voeding is te zien aan 3 belangrijke pijlers: gewichtstoename(min 140 g per week) 4 zware plasluiers per dag en een alerte baby indien wakker.
Wat (vaak) niet werkt: van de baby verwachten dat ze in het zelfde slaapwaakritme zit als overdag, en met onrust en gehuil haar toch proberen in bed te leggen.

Ons kindje is nu 3 weken en 3 dagen oud, ik geef borstvoeding en kolf ook af. Hoeveel cc mag ze hebben?

Antwoord
Het aantal cc´s is niet zozeer afhankelijk van de leeftijd. Wel van haar behoefte, en het gewicht kan ook een indicatie geven (daar gebruiken we de rekensom voor: 150 keer het aantal kilo wat ze weegt per 24 uur. Delen door aantal voedingen en je krijgt het aantal cc’s wat je aan kunt bieden in de fles.) Maar haar behoefte is dus veel bepalender. Probeer eens 100 cc, kijk wat ze ervan opdrinkt. de ene keer zal ze meer willen dan de andere keer. dat is normaal.

Mijn tepel is wat krom. Wat nu?

Antwoord
Het is wel een erg korte vraag. Geef je borstvoeding? Ben je zwanger? Heeft je tepel die vorm altijd al? Is het aan beide kanten? Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken over de vorm van je tepel. Met zorgvuldig aanleggen van je baby verwacht ik er geen problemen mee. Maar dit zeg ik puur in z’n algmeenheid, want ik zie nu niets. Maak anders een afspraak met een lactatiekundige bij je in de buurt als je toch nog nader onderzoek wil.

Sinds de geboorte van mijn dochter geef ik borstvoeding. Maar na de eerste 4 dagen, het bleek dat ze niet genoeg aan de borst had en dat ze daardoor steeds bleef afvallen. De kraamvergorgende raadde me aan om te kolven. Wat ik trouwens nog steeds doe. En vanaf de 8e dag werd me ook aangeraden om mijn baby Nutrilon te geven in combinatie met de borstvoeding.
Nu is mijn kind 3 weken en ik geef haar ongeveer 3 à 4 flesjes melk per dag. De rest is borstvoeding (of gekolfde melk).
Het is duidelijk dat ik niet genoeg melk produceer want ik merk zelf dat mijn dochter nog steeds honger heeft als ik alleen de borst geef.
Aangezien mijn situatie heb ik drie vragen:
– klopt dat dat kolven het produceren van de moedermelk stimuleert?
– hoe kan ik mijn melkproductie verhogen?
– als ik over een paar weken nog niet genoeg melk heb om mijn kind te voeden, wat kan ik het best doen?

Antwoord
Jouw vraag is niet 1-2-3 te beantwoorden. Ik zal je uitleggen waarom en zo goed mogelijk toch antwoorden. Het probleem zit m in de oorzaak van de te lage productie. Als je weet waarom je te weinig melk aanmaakt kun je er vervolgens iets gericht aan doen. In jouw geval is het jammer dat je niet op die vierde dag of in de dagen erna een lactatiekundige erbij hebt gehad…maar dat is achteraf makkelijk gezegd. Dan kon er vastgesteld worden waarom de productie achterbleef. De bevalling kan namelijk invloed hebben, de eerste uren erna, het aanleggen in die eerste week, het hele voedingsbeleid en jouw gesteldheid. Hoe is er bijgekolfd, (hoe vaak, hoe lang, hoeveel aangelegd, hoeveeel huid op huidcontact enz.) de melkproductie komt op gang onder invloed van het hormoon prolactine. Dit hormoon blijft actief als er maar vaak genoeg wordt aangelegd en mits er geen beperkende factoren aanwezig zijn (wat ik dus nu niet kan nagaan). Kolven kan de productie stimuleren, maar dit gebeurt niet bij elke vrouw op dezelfde manier. Er zijn moeders die met moeite kolven en de productie achterblijft en er zijn ook moeders waarbij overstimulatie optreedt. Ook hangt dit af van de manier van kolven, de kolf zelf, en hoe er is gestart. Kortom: er zijn grote verschillen. je vertelt dat je ook kunstvoeding bij bent gaan geven. daardoor zal je baby minder uit de borst drinken.
Je melkproductie kan je verhogen door je baby vaak aan te leggen, te wisselvoeden en bij goede groei langzaam de bijvoeding te verminderen. dit proces heet relactatie. Ik kan geen garantie geven dat je daarmee volledig borstvoeding zult kunnen geven, maar het is de moeite van het proberen waard! het beste is om er begeleiding bij te zoeken van een lactatiekundige bij in debuurt. Kijk op desite van de NVL, of als je in Zuid Holland woont, kun je een afspraak maken met mij. Dan een antwoord op je laatste vraag: elke druppel moedermelk is er 1! dus dan blijf je een combinatie geven van borstvoeding en kunstvoeding. Alles wat je aaan moedermelk geeft is dus meegenomen. Sterkte!

Mijn baby heeft last van krampjes maar vraagt toch constant om eten. Mag is dit blijven geven of krijgt hij daardoor nog meer last van krampen?

Antwoord
Beste Eva, voordat ik antwoord geef, hoe oud is jouw baby? En bedoel je met constant om eten vragen, dat hij steeds de borst wil?
Ik doe dus even een aanname: hij is ts de 1 en 3 maanden oud en krijgt volledig BV. Groeit hij goed? (ca 140 gram per week?) plast hij voldoende(ca 240 gram vocht aan luiers per dag) Hoe verloopt een voeding? (gulzig, zeker de eerste hoeveelheid?) Dit vraag ik omdat dit te maken kan hebben met de krampjes, en kan je door bijv een andere houding, inlasssen van pauzes, aanleggen aan 1 borst, evt voormelk wat afkolven etc, wat aan doen. Blijven de krampejes nog steeds, dan kun je troost bieden door warmte massage draagdoek, rondlopen, laten zuigen. Dat zuigen kan aan de laatst gegeven borst zijn, dan komt er vaak niet zo veelmeer uit, en aangezein dit de vettere achtermelk is, verzadigd dat een beetje, en wordt hij ermogelijk wat soezerig van. Een alternatief is zuigen op een vinger (indien hij bijvoorbeeld weer hele golven gaat binnnenkrijgen want daar krijgt hij dan wel weer last van).

Onze dochter is op dit moment drie weken oud. Toen ze geboren werd wilde ze niet aan de borst drinken. Dit leverde strijd op en ze was boos op de borst. We hebben toen cupfeeding en fingerfeeding geprobeerd. Na een paar dagen hulp er bij gehad en toen pakte ze de borst wel met een tepelhoedje. Daarna wilde ze telkens nog wel de fles. Ik had zelf ook het idee dat ze niet echt slikt aan de borst, wel zuigen (een paar keer en dan stopt ze weer). Vorige week heb ik een andere houding geprobeerd, de rugbyhouding. Ik merk dat ze in deze houding wel slikt. Ze wil alleen lang niet altijd de borst pakken. Dan is ze boos en drukt ze de borst weg. Het lukt dan ook niet als we haar gekalmeerd hebben. Ze krijgt dan dus een flesje. Op dit moment is het ongeveer om en om met voeden, dus de ene keer aanleggen en dan een flesje en de andere keer direct een flesje met gekolfde borstvoeding. Ik vraag me af hoe we onze dochter zover kunnen krijgen dat ze doordrinkt aan de borst en niet meer zo boos is. Zelf heb ik het idee dat het haar niet snel genoeg gaat en dat ze daarom na het happen weer los laat. Zijn er nog tips in deze situatie?
Verder had ik afgelopen weekend 1 hele harde borst. Ik denk zelf dat het stuwing is geweest, maar het vreemde is dat ik minder kon kolven, voorheen kolfte ik 70 cc, nu nog maar 30/40 cc uit die borst. Is er iets wat ik kan doen zodat de productie in die borst weer oploopt?
Ik hoop dat je mij tips en adviezen kunt geven.

Antwoord
Mijn excuses voor deze late reactie. De mail is niet doorgekomen vrees ik, nu bij beantwoorden van een andere vraag zie ik hem opeens. Een reactie zal wel erg gedateerd zijn…ik hoop dat je ondertussen de weg naar een andere lactatiekundige hebt kunnen vinden. Om toch nog even op je vraag in te gaan: Ja inderdaad vindt ze een flesje dan sneller gaan dan de borst en zal ze protesteren als de borst langzamer gaat. Met een tepelhoedje moet ze ooknog eens extra moeite doen. Tip is een andere fles die trager gaat, zoals bijv calma. verder zo min mogelijk fles geven en rustig blijven proberen. Harde borst kan zijn ontstaan door gebruik tepelhoed of niet goed legen vd borst. De stuwing die dan ontstaat zet de borst als het ware op slot (verstopt) en daardoor kolf je dan ook minder. Goed doorwarmen van te voren , goed laten drinken/kolven (en zonder tepelhoedje…)en koelen erna. wat je allemaal noemt is op zich wel een indicatie om eens iemand mee te laten kijken. Maar je zit nu waarschijnlijk al weer in een andere fase, dus mocht je nog een actueel probleem hebben dan kun je het toch weer via de site proberen.

Karin Tiktak

Meer informatie

Surf naar nog meer deskundigen
Babyvoeding – Borstvoeding en flesvoeding
Last van tepelkloofjes
Wat zijn regeldagen?

Kijk ook naar...

14 reacties

 • Mijn dochter is nu 5 weken oud en krijgt volledige BV. Ze komt om de 3 uur behalve ’s nachts dan laat ze er al een keer 4 uur tussen. Ze wil het liefste een uur lang drinken elke voeding. Heb dit nu terug gebracht na ern half uur. Maar tussen de voedingen door is ze ontevreden en huilerig soms hele dag. Nu ik een half uur max voed heb ik het idee dat het iets beter gaat, dus voorheen misschien teveel gevoed? Ook veel zuigbehoefte heeft ze weL maar een speen is weer niet goed voor de tepelverwarring. Ze groeit hard dus dat is het probleem niet. En telkens als ze bijna in slaap valt komt er melk terug word ze onrustig gaat ze veel slikken en word ze weer wakker. Wat zou dit kunnen zijn?

  • Hi Cindy,
   Excuus voor het onbeantwoord blijven van je vraag! De link is nu weer bijgewerkt. inmiddels is je dochter 7,5 maand en zul je al hapjes aan het bijgeven zijn! Sommige baby’s vinden het heerlijk om langer aan de borst te liggen drinken/zuigen. Dan hebben ze niet zozeer meer honger, alswel zoeken ze troost, comfort, een slaapmiddel, lekker dicht tegen mam, lekker een beetje snoepen van de vette achtermelk. Idd goed om de speen zo lang mogelijk uit te stellen, maar in sommige gevallen begrijp ik de keus die je als ouder maakt. Als er meer dan genoeg melk is kan het maagje, zeker in die eerste weken, zeer snel gevuld zijn en komt er nog wel eens wat terug. Reflexmatig zal ze dat terugslikken.
   Dat even over je probleem van toen. Veel plezier nog met je meisje!

 • De eerste dagen na de geboorte heb ik al flink wat melk gekolfd ivm stuwing. Kun je deze colostrum melk aan een 4 weken oude baby geven?

  • Beste Juul,

   Ja dat kan zeker! Super gezond. Blijft, mits meteen gekoeld en ingevroren in een vriezer op -20, 6 maanden goed en kan gegeven worden.

 • Hallo,

  Onder andere vanwege medicatie wil ik eigenlijk geen borstvoeding geven. Echter ben ik aan het overwegen om wel te proberen het colostrum te geven. Hoe zou dat in zijn werk gaan?
  Is dat 1x laten drinken, meerdere keren, meerdere dagen? Kan dat ook gelijk met flesvoeding gecombineerd worden?

 • Mandy Schipper

  Dag Karin, ik heb een vraag…
  Mijn zoontje van bijna 9 maanden zit sinds zijn 7e maand op 3 voedingen.
  Zijn eetpatroon ziet er als volgt uit: 7.30 bv, 9.00 1/2 broodje, 10.00 fruit, slapen, 12.30 1 broodje + water, 14.00 bv, 15.30 koekje, slapen, 17.30 avondeten + water, 20.00 bv, slapen.
  Sinds 3 dagen gaan de slaapjes overdag moeizaam, hij huilt dan vreselijk hard en klampt zich vast aan mij. Eerder dronk hij per drinkbeurt 20min, nu is dat tussen de 10/15 min. Ook voelen mijn borsten nu al snel leeg aan, terwijl ik in het eerst half jaar het luxeprobleem had van overproductie (tot verstoppingen en zelfs uiteindelijk abces aan toe).

  Ik heb de volgende vragen:
  – Kan hij nu nog met 9 maanden last hebben van regendagen omdat ik misschien ineens te weinig productie/ zijn behoefte is toegenomen?
  – Vanaf welke leeftijd krijgen baby’s 2x voeding?
  – Als de productie afneemt, moet ik dan evt kolven om de productie omhoog te krijgen? Of drinken baby’s steeds minder naarmate ze ouder worden en dus meer vast voedsel krijgen? (Mijn voornemen is om tot minimaal 1 jaar te voeden, wellicht zelfs tot 1,5 jaar.)

  Ben erg benieuwd naar je reactie, alvast bedankt!

  Mvg Mandy Schipper

 • Beste Mandy,

  Wat goed dat je ondanks een abces doorgezet hebt. Dan is dit weer een geheel nieuwe situatie voor je!

  Met deze leeftijd hebben kindjes last van verlatingsangst, dus is het niet raar dat hij zich zo aan je vastklampt. Praat geruststellend, en neem hem even lekker bij je. Een vaste lievelingsknuffel kan fijn zijn. Check voor de zekerheid zijn oortjes op oorontsteking (dat komt nog wel eens onzichtbaar voor).

  Wat betreft je vragen: regeldagen kunnen ook op latere leeftijd voorkomen, maar dan is het vaak minder duidelijk. Er gebeurt zo veel in zijn ontwikkeling! De duur van de voeding is in dit geval niet zo belangrijk, de frequentie daarentegen kun je verhogen om je produktie weer een boost te geven. Dus wat vaker aanleggen. Je merkt vanzelf wel of hij daar behoefte aan heeft of niet.

  Er is niet een moment waarop we zeggen: je kind gaat naar 2 (borst) voedingen. Kindjes geven het of zelf aan, of de moeder wil het. Je kindje heeft namelijk wel vocht nodig en genoeg caloriën met genoeg eiwitten voor zijn ontwikkeling en groei. Borstvoeding is een soort superfood, dus hoe meer je kindje daarvan wil hoe beter. Dus zorg bij vermindering van het aantal borstvoedingen, voor genoeg gezond en gevarieerd eten/drinken als aanvulling.

  Kolven mag, maar hoeft niet. Het geeft niet altijd het gewenste effect van een verhoogde productie. Voorkeur is om je kindje vaker aan te leggen. En als hij dan toch minder behoefte heeft dan neemt de produktie op natuurlijke wijze af.

  Succes!
  Vriendelijke groet,
  Karin

 • Hallo Karin,
  Ik heb een vraag over de laatste voeding voor de ‘grote’ slaap. Mijn zoontje is 9 weken en heeft al een paar keer doorgeslapen (van 23:30/00:00 tot 6:30/7:00). Ik geef hem sinds 1,5 week dan ook geen voeding meer in de nacht. Hij krijgt volledige bv, maar savonds geven we een gekolfd flesje van die ochtend. Hij weegt 5.2kg. Sinds 3-4 dagen wordt hij vanaf 3 uur, elk uur wakker. Als ik dan speentje erin doe, slaapt ie weer verder. We geven hem 125 cc. Zou het kunnen dat we hem te weinig voeding geven en dat ie daarom wakker wordt? Moet ik toch weer een nachtvoeding geven?
  Af en toe zo’n nachtje kan ik prima aan, maar elke nacht vind ik toch wel heel heftig..
  ben benieuwd naar je reactie!

 • Beste Caroline,

  Bij negen weken doorslapen: dat is al superfijn! Veel baby’s kunnen dat nog niet. Dat hij dus nu weer om 3 uur ‘snachts wakker wordt en dan wat onrustiger is ( elk uur wakker worden) is niet raar. Zijn slaappatroon is nog niet zo dat hij automatisch in 1 ruk doorslaapt en dat ook voor altijd blijft doen. Sommigen kunnen inderdaad al 6 uur zonder voeding (mits overdag goed gevoed en goede groei en conditie). Of hij met 125 ml te weinig krijgt, kan ik zo niet zeggen. Als hij dat opdrinkt en daarna tevreden is, zal het wel genoeg zijn. Een enorme hoeveelheid geven “om hem langer te laten slapen” werkt bij veel baby’s niet, ze gaan er meestal alleen maar van spugen, want hun maagje is al vol.
  Maar je kan het gerust uitproberen. Wat ook het proberen waard is, is om hem om 23.30/0.00 life te voeden. Dat kan ook erg slaapverwekkend werken. Voor de productie op de lange termijn is dat ook weer een voordeel: het blijft goed op peil.
  Of je ’s nachts weer een nachtvoeding zal geven (als hij zich meldt om 3 uur) hangt er vanaf. Eigenlijk kost het je meer energie om elke keer gewekt te worden , sussen met de speen, weer slapen enz. dan een keer voeden (vermoed ik). veel baby’s hebben ’s nachts voldoende aan 1 borst en slapen dan weer verder. Je kan ook een middenweg kiezen: eerste keer sus je hem met de speen, volgende wakker-wordt-moment geef je de borst. Hij kan het in ieder geval goed gebruiken.
  Je kan ook besluiten om je gekolfde melk van de ochtend in te zetten voor die eventuele nachtvoeding (mits je om 23-24 u life hebt gevoed).
  Succes!

  • Super. Dank voor je snelle reactie! Ik geloof dat ik het makkelijker vind om snachts de borst te geven dan een flesje opwarmen etc. Savonds kolf ik nu ook en dat geef ik dan om 11 uur sochtends (dus gekolfde melk van 11 sochtends, geef ik om 23 savonds en andersom). Na het flesje valt ie nu ook bijna meteen in slaap, dus dat is heel fijn en geeft mij het idee dat hij tevreden is (maar neemt niet weg dat ie met meer of minder ook tevreden zou kunnen zijn aangezien hij na een voeding nooit huilt of jengelt.
   Het kost me inderdaad veel energie om elk uur eruit te moeten, dus ga jouw aanpak proberen! Nogmaals veel dank!

 • Mijn baby is nu 5 maanden en hij ja in de laatste 3 weken maar 30 gram gegroeid, terwijl hij normaal altijd goed groeide. Hij wil ook al de hele week veel drinken (lijkt op regeldagen, kan dat bij 5 maanden?) ik heb niet het idee dat m’n melk op is. Wel zag ik met kolven op m’n werk dat er maar een heel klein vet laagje op m’n melk zat, nieteens een milimeter, terwijl dat voorheen altijd 2a3 cm was. Zouden m’n voedingstoffen op zijn?

 • Beste Jantjen,
  Ik snap dat je vraagtekens hebt bij je melk als je ziet dat je kindje niet goed groeit. Toch kun je ervan uitgaan dat je melk van goede kwaliteit is. Voedingsstoffen in de melk kunnen niet “op” raken.
  Wat wel kan zijn dat je melkproduktie toch iets achterblijft bij de vraag vd baby. En dat je kindje dan vaak wil drinken is eigenlijk een goed teken: hij heeft het nodig en geeft een duidelijk teken. En door daar aan toe te geven krijgt hij meer binnen en gaat weer groeien. Het is ook goed om te kijken of er iets anders aan de hand is: mogelijk ben je al vast voedsel aan het bijgeven? En als dat steeds meer is, dan neemt dat soms “de plaats in” van de melk. En moedermelk bevat in vergelijking met groentehapjes veel meer calorien.
  Er zijn nog veel meer invloeden te bedenken, maar misschirn heb je voorlopig genoeg aan dit antwoord?

 • Mijn baby is 6 maanden en ik geef 5 keer borstvoeding en 1 bio groente hapje wanneer kan er dan 1voeding vanaf doen? En wanneer kan ik met fruit hapjes beginnen?

 • Beste Mies,

  Het ligt er een beetje aan, dat is namelijk niet met een”regel” vast te stellen.
  Nu je baby 6 maanden is mag je geleidelijk steeds meer hapjes bij gaan geven, op geleide van de “trek” van je baby. Is je baby er blij mee, dan kun je de hoeveelheden opvoeren. Je kan nu al met fruit beginnen, maar ook al met brood, evt pap, aardappel, zacht vlees, en gezonde tussendoortjes. Daarmee zal er misschien een borstvoeding gaan vervallen, omdat er steeds meer ander eten bijkomt. Je mag als drinken een beetje water, thee, wat groenten of vruchtensap (vers) geven. Kijk op het voedingscentrum voor leuke ideetjes. Met 4x borstvoeding heb je een goede basis!
  succes,
  Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *