Verdriet van je peuter. Hoe echt zijn z’n tranen?

Het verdriet van je peuter. Hoe echt zijn z'n tranen?

Hoe ga je om met het verdriet van je peuter? Je peuter huilt allang niet meer uit onschuld zoals hij deed in zijn babytijd, hij heeft inmiddels goed geleerd dat huilen iets in beweging zet. Jou bijvoorbeeld. Huilen betekent: troost krijgen, eten, aandacht, knuffels of liefde. Maar je peuter kan ook huilen uit schrik of onmacht, moeite met het verwerken van al die nieuwe indrukken of van vermoeidheid. Voor een peuter hoort huilen erbij. Wanneer zij op een goede begeleiding van hun ouders kunnen rekenen, zullen ze doorgaans minder huilen dan peuters die veel aan hun lot worden overgelaten.

Verdriet herkennen

In de loop van de tijd kun je waarschijnlijk de verschillende soorten huiltjes wel onderscheiden. Pijn, vermoeidheid, verveling, schrik, bang of honger. Hierdoor weet je vaak aan het huilen welke actie je moet ondernemen om je kindje weer snel te troosten.

Hoe om te gaan met zijn verdriet?

Laat je kindje niet onnodig huilen maar reageer het liefst direct. Kinderen waarbij de ouders direct reageren op hun gehuil, huilen doorgaans minder. De band tussen moeder en kind is doorgaans steviger wanneer zij hem snel troost. Het is daarom belangrijk dat je zijn gehuil altijd serieus neemt. Hij wil je er iets mee zeggen en heeft nog niet voldoende andere mogelijkheden om je alle duidelijk te maken. Ook als hij gewoon moe is en daarom moet huilen, is er van jouw kant actie gevraagd. Geef hem dan gewoon wat rust en leef met hem mee.

Nog niet afgeleerd

Als je peuter als baby al veel huilde, zal dat als peuter iets minder zijn maar hij zal het nog niet zijn afgeleerd. Daar is veel meer tijd voor nodig en het ene kind huilt nou eenmaal meer dan het andere.
Doorgaans zijn kinderen die vaker huilen wat meer beweeglijk, sneller afgeleid, schrikachtig en sneller uit hun evenwicht. Dat maakt hun gedrag wat meer onvoorspelbaar. Je kunt het beste actief me je kindje omgaan.
Blijf vooral op hem reageren als hij huilt zodat hij niet helemaal overstuur gaat worden. Kinderen die overstuur zijn, daar is doorgaans weinig mee te beginnen.

lijn groen oudersenzo
Het verdriet van je peuter. Hoe echt zijn z'n tranen?

Passende oplossing

Probeer er achter te komen waarom hij huilt zodat je met een passende oplossing kunt komen. Is hij moe? Dan mag hij lekker slapen. Honger of dorst? Ook daarvoor is een goede oplossing snel voor handen. En soms kom je er niet zo snel achter en kan je kindje bij je op schoot nemen en troosten al heel goed werken. Gebruik vooral ook je stem om hem te troosten. Je stem heeft absoluut magische krachten voor je kleine peuter. Als hij dan toch op je schoot zit, kun je hem ook zachtjes masseren. Dit kan hem afleiden van zijn verdriet, waardoor hij deze al snel weer zal vergeten.

Waarom heeft hij verdriet?

Pijn

Je peuter is gevallen of heeft zich op een andere manier pijn gedaan. Het feit dat je het niet hebt gezien, wil niet zeggen dat het niet is gebeurd. Hou er in ieder geval rekening mee en kijk hem even goed na.
Het kan ook zijn dat hij last heeft van een lichamelijk ongemak, zoals oorpijn, hoofdpijn of buikpijn. Je kunt uiterlijk niks zien, maar misschien zie je hem wel naar zijn buikje of oortje grijpen.

Als je kindje stopt met huilen zodra hij wordt opgepakt, zal hij waarschijnlijk niet huilen van de pijn. Gaat hij echter nog harder huilen dan kan er sprake zijn van een infectie. Neem de temperatuur op en indien deze serieus verhoogd is, bel je de dokter.

Honger of dorst

Een veel voorkomende reden om te huilen, je kindje heeft gewoon honger. Lekker makkelijk op te lossen met zijn maaltijd of een gezond tussendoortje en/of bekertje drinken.

Aandacht

Je peuter voelt zich alleen, verlaten of angstig en heeft jouw liefde en aandacht nodig. Hij zoekt je warmte, troost en zal rustig worden van je stem. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor hij juist op dit moment je aandacht even iets meer nodig heeft dan de rest van de momenten. Misschien is hij vermoeid, komen er tandjes door, is het te druk om hem heen waardoor hij teveel prikkels te verwerken krijgt, heeft hij ergens jeuk, mist hij je, voelt hij zich alleen, heeft hij te koud of te warm, is er teveel lawaai om hem heen of is het te licht of te donker. Er kunnen echt zoveel redenen zijn waarom hij je aandacht even nodig kan hebben.

Vermoeidheid

Als je kindje te moe is, wordt hij huilerig. Troost hem liefdevol en stop hem lekker in zijn bedje. Hij zal absoluut ontkennen dat hij moe is, maar hoe harder hij dit ontkend, hoe vermoeider hij is.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe maak je een driftig kind weer aan het lachen?
Hoe kinderen leren liegen? Door ons!
Hoe breng je je kind empathie bij? En waarom is dit zo belangrijk?
Angst bij peuters. Hoe ga je hiermee om?
Driftbuien bij peuters. Hoe ga je hiermee om?
Hoe leert je peuter samen te spelen met andere kinderen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *