Verboden woorden (in het bijzijn van een puber)

Verboden woorden

Wippen, naaien, pijpen, trekken zijn toch heel normale woorden. Echter niet in het bijzijn van een puber. Dat is vragen om moeilijkheden. Als ik één van deze woorden – of een variatie hierop – uitspreek, verandert mijn puber ineens in een levend brandalarm. Het ene moment lijkt hij niks te horen maar zodra ik een ‘verboden woord’ uitspreek gilt hij het uit en slaat hij zijn handen voor zijn oren. ‘IK WIL HET NIET HOREN!!!’ schreeuwt hij. Of iets wat daarop lijkt, maar wat ik door het enorme volume ondersteund door een soort van braakgeluiden niet helemaal goed kan ontcijferen.

Een alarm kan soms handig zijn, maar dit alarm meestal niet.

Eerste hulp bij lastige pubers
Een goed gesprek met je puber, hoe doe je dat?

Smerig

Wat is dat toch met pubers? De hormonen razen door hun lichaam. Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat er in dat koppie regelmatig spannende beelden bij elkaar worden gefantaseerd, maar zodra ik, of zijn (stief)vader iets zegt wat maar enigszins te maken zou kunnen hebben met s-e-k-s, dan lijkt het huis te klein. Dan zijn we een stel smeerpoetsen. Dan zijn we ‘ieeuw’ of ‘yek’ of ‘aaaargh’. Of alles tegelijk.

Hoe overleef je de puberteit?

Verboden woorden

Trek je broek naar beneden

Meestal probeer ik er op te letten, maar het lukt niet altijd. Net bijvoorbeeld. Rocco staat naast me. Hij draagt een sweatpant met camouflagemotief. Zo eentje met elastiek aan de onderkant. Als hij wegloopt, zie ik dat zijn pijpen – waarschijnlijk door het fietsen – een beetje omhoog zijn gegaan, waardoor je zijn roze/zwart gestreepte sokken (goeie combi met camouflagekleuren: NOT) ziet. Ik vind dat geen gezicht, dus terwijl hij wegloopt zeg ik argeloos: ‘Trek je broek even naar beneden.’
Je wilt niet weten hoe hard het alarm afging… ‘AAAAAAH! MAAAAAAAAAAAAAAAAM, WAT ZEG JE NOU!!! WAT MOET IK DOEN???’

DAMN! Verboden woord, nee zelfs een compleet verboden zin! Hartstikke fout! Ik bedoel natuurlijk je pijpen… Oh nee, ook fout! Ik bedoel natuurlijk, trek je… oei, net op tijd ingeslikt! Weet je wat? ZOEK-HET-UIT!

Liefs Marion

Extra informatie

Lees meer blogs van Marion Middendorp
Een goed gesprek met je puber, hoe doe je dat?
Mijn puber schaamt zich…
Eerste hulp bij lastige pubers
Hoe overleef je de puberteit?

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *