Veilig online? Lees onze 5 gouden tips!

Veilig online. Lees onze 5 gouden tips.

Het internet kent al onze geheimen. We betalen belangrijke rekeningen online, delen onze bezigheden op sociale media, slaan onze foto’s op in de cloud en communiceren snel en gemakkelijk met onze vrienden, familieleden en collega’s. Dat kan geen kwaad, zolang je ervoor zorgt dat je privacy beschermd blijft. We delen graag 5 essentiële tips om veilig online te werken, bankieren en communiceren.

Vermijd openbare wifi-netwerken

Even met je smartphone inloggen op een openbaar wifi-netwerk, wat mailtjes versturen en een paar rekeningen betalen? Think again. Anderen kunnen je activiteiten zo heel makkelijk in de gaten houden. Niet goed voor je privacy en ronduit schadelijk als er mensen met slechte bedoelingen in de buurt zijn. Vermijd daarom openbare wifi-netwerken of log er alleen op in als het niet anders kan, bijvoorbeeld om een snel WhatsApp-berichtje te versturen.

Slim wachtwoordgebruik

Makkelijk hè, overal hetzelfde wachtwoord gebruiken? Niet doen. Echt waar, het is een van de meest gemaakte fouten op het gebied van online security. Je wilt niet meemaken dat een van je online diensten wordt gehackt en de criminelen vervolgens ook nog eens toegang hebben tot al je andere diensten. Vind je het lastig om al die verschillende, vaak ingewikkelde wachtwoorden te onthouden? Gebruik dan een wachtwoordbeheerder. Deze slaat al je wachtwoorden op één plek op. Met een wachtwoordbeheerder heb je snel en eenvoudig toegang tot al je wachtwoorden.

Veiling online

Bescherm je online identiteit met een VPN

Een VP-wat? VPN staat voor Virtual Private Network, oftewel virtueel privénetwerk. Deze dienst beschermt je online identiteit. Hoe? Door een veilige verbinding te creëren tussen jou en het internet. Hierdoor wordt de verbinding omgeleid langs een externe server. Zo blijven je IP-adres, locatie en dataverkeer verborgen voor andere internetgebruikers. Een VPN waarborgt je online veiligheid optimaal. Je kunt dus zorgeloos internetten zonder je druk te maken om hackers, criminelen of andere internetgebruikers die precies je online sporen na kunnen gaan. Klik hier om direct een VPN te downloaden en jouw online identiteit en die van je gezinsleden te beschermen.

Scherm sociale media af voor onbekenden

Het lijkt een open deur, maar lang niet iedereen staat til bij de mogelijke gevolgen van openbare social media accounts. Deel je jouw vakantiekiekjes openbaar? Handig voor inbrekers, die online binnen no-time hebben achterhaald waar je woont. Ook kan je online identiteit gestolen worden. Het gebeurt regelmatig dat je foto’s en naam worden misbruikt, bijvoorbeeld om een nieuw Facebookaccount mee te creëren. Onder jouw naam kunnen criminelen vervolgens contact leggen met je vrienden en familieleden en heel wat schade aanrichten.

Tessa (29) weet er alles van: “Iemand had mijn foto’s van Facebook gestolen en een nieuw account aangemaakt onder mijn naam. Vervolgens kreeg iedereen uit mijn vriendenlijst een vriendschapsverzoek van mijn zogenaamd nieuwe account, dat door oplichters werd beheerd. Diverse vrienden kregen daarna berichten via Messenger dat mijn originele Facebookaccount gehackt was, of ze deze per ommegaande uit hun lijst wilden verwijderen. Ook kregen mijn vader en broer een bericht dat ik zonder benzine langs de kant van de weg stond, of ze wat geld wilden overmaken naar me. Ze kregen een Tikkie toegestuurd dat uiteraard niet van mij was. Gelukkig kregen ze op dat moment twijfels, maar ik denk dat dit soort oplichters nog vaker succes heeft op deze slinkse manier.”

Veiling online

Pas op welke afzenders je vertrouwt

Klik nooit zomaar op links die je per mail toegezonden krijgt. Iedereen kent wel de verhalen over de malafide mailtjes van oplichters die zogenaamd van je bank komen. Voor je het weet hebben criminelen al je financiële gegevens ter beschikking. De gevolgen hiervan zijn niet te overzien. Pas dus goed op welke afzenders je vertrouwt en klik niet links en rechts op allerlei links, maar lees aandachtig de mail door en kijk vooral van welk e-mailadres het bericht afkomstig is. Heb je twijfels over de authenticiteit van een bepaald bericht, bijvoorbeeld van de bank? Bel deze dan altijd eerst even op en doe navraag. Zo weet je zeker dat je online optimaal veilig bent.

Liefs Amber

Meer informatie

Overzichtelijk browsen op internet voor ouder en kind
Cybercriminaliteit tijdens de Winterspelen: Met deze tips blijf je scherp!
Verantwoordelijk leren omgaan met mobieltjes
Hoe hou je het internet voor je tieners veilig?
Flirten via internet. Kan het kwaad?
Waar is de smartphone allemaal goed voor?
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?
Tiktok: Hoe zit het met de privacy van kinderen?
Yubo – Kinder Tinder
In handen van een loverboy
Online oplichting, hoe bescherm je jezelf hiertegen?
Sterk wachtwoord, goed begin
Kinderen en social media. Vanaf welke leeftijd?
Grooming en sexting, wat is het? Hoe bescherm je je kind?
Cybercrime en cyberwar
Maki en zijn mobieltje
Vanaf welke leeftijd is de ipad geschikt?
VPN – Nuttig bij het beschermen van je online data
Veiliger online met VPN; een verstandige keuze

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Nordvpn.com.

lijn-groen-oudersenzo

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *