Van fles naar beker! Leren drinken uit een beker

Van fles naar beker! Leren drinken uit een beker

De eerste zes maanden is het mondje van je baby prima geschikt voor spenen, tepels en flesjes. Maar je kindje groeit en ook de spieren in zijn mondje en wangen ontwikkelen zich.
Het staat natuurlijk superschattig zo’n flesje en het is ook echt heel fijn dat je kindje er nagenoeg niet mee kan knoeien maar eens komt het moment dat je kindje moet gaan leren om uit een beker te drinken. Dat zal niet zomaar van de een op de andere dag lukken, daar is wat oefening voor nodig. Want ook drinken uit een beker, moet je kindje leren. En de eerste keren zal dit nog een hoop geklieder geven. Je bent alvast gewaarschuwd.

Fopspeen – Is een fopspeen slecht voor je baby?
Flesvoeding voor je baby
Babyvoeding – Borstvoeding & flesvoeding
Je peuter van de fles af

Liever geen antilekbeker

Koop voor je kindje een plastic beker die hij zelf kan vasthouden. Het liefst een gewone beker en geen antilekbeker omdat deze nog wat lastiger zijn. Een gewone beker wordt al lastig genoeg. Natuurlijk mag je hem helpen, maar als hij het zelf wil proberen, houd hem dan ook niet tegen. Zorg er desnoods voor dat dit gebeurt op een plek waar het niet erg is wanneer er wordt geknoeid. Dus liever niet boven je nieuwe tapijt of hagelwitte bankstel.
Als het niet goed lukt, kun je ook de deksel eraf halen en hem op deze manier uit de beker laten drinken.

Welke beker dan wel?

Kies een beker die tegen een stootje kan. Een beker die niet gelijk kapot is als hij van de kinderstoel op de grond valt. Maar beter dus geen antilekbeker, omdat daar nog steeds niet normaal uit kan worden gedronken en het zuigen gewoon doorgaat. Het is wel handig als de beker twee oren heeft, waarmee je kindje de beker met twee handjes kan vasthouden.

Van fles naar beker! Leren drinken uit een beker

Wacht gewoon een week of twee

Weigert je kindje? Maak er geen halszaak van. Zet de beker nog even weg en probeer het over een week of twee gewoon weer opnieuw. Met een maand of zes kun je beginnen om de eerste beker aan te bieden. Het is belangrijk dat je kindje wel al goed rechtop kan zitten. Neem de tijd om hem aan de beker te laten wennen. Het is een behoorlijke stap voor je kindje, niks mis om daar even de tijd voor te nemen.

Alvast oefenen

Zit je kindje in bad? Laat hem alvast oefenen door uit de beker te drinken. Hij kan er alleen nog maar natter van worden.
Goed geoefend in bad? Dan kan het echte werk beginnen. Doe de eerste keren maar een klein laagje drinken in de beker. Kies voor bekende smaken en zorg dat de drank niet te warm of te koud is. Het is fijn wanneer de eerste kennismaking zo bekend mogelijk is, met drinken dat hem bekend is.

Niet in één keer

Het afbouwen hoeft niet in één keer. Je kindje vindt immers veel troost en geborgenheid bij zijn fles. Doe de overstap naar een beker, stapje voor stapje. Je kunt hem in eerste instantie nog gewoon flesjes blijven geven en dan één moment tussendoor gebruiken voor de beker. Een beker met sap bijvoorbeeld. Die momenten kan je dan steeds verder uitbreiden.

Minder snel verkouden

Drinken uit een beker is goed voor je kindje omdat hij op deze manier weer andere mondspieren leert te gebruiken. Deze heeft hij straks weer nodig voor zijn spraakontwikkeling. Door het drinken uit een beker wordt ook zijn neusademhaling beter waardoor ontstekingen en verkoudheidsbacillen minder kans krijgen.

Spraakontwikkeling: Je peuter leert praten

Zuigflescariës

De verandering van fles naar beker is niet alleen noodzakelijk voor zijn (spraak)ontwikkeling, het is ook beter voor zijn tandjes. Als je kindje te lang aan de fles blijft, neemt de kans op cariës toe. En dat is natuurlijk echt niet fijn.

Tanden poetsen en mondverzorging
Tandenverzorging peuters – Waar moet je op letten?

Liefs Marion

Meer informatie

Je peuter van de fles af
Peuters zelf laten eten
Spraakontwikkeling: Je peuter leert praten
Tanden poetsen en mondverzorging
Tandenverzorging peuters – Waar moet je op letten?
Gezonde voeding voor je peuter
Fopspeen – Is een fopspeen slecht voor je baby?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *