Je dreumes leert kruipen, weer een nieuwe mijlpaal

Je dreumes leert kruipen

Het eerste hapje, eerste stapje, de eerste lach en de eerste keer de hik….het zijn allemaal grote mijlpalen in het prille leven van je kleintje, en ze zijn natuurlijk allemaal even belangrijk. Maar naast al die veel beschreven en goed belichte mijlpalen is er ook nog eentje die niet direct zo opvalt, en waar zeker niet zo heel veel aandacht aan besteed wordt: die wonderlijke, koddige periode waarin je kind gaat kruipen!

Alle begin…

Kruipen lijkt dan misschien een logische stap in de ontwikkeling van je kindje, helemaal onvoorbereid is deze zeker niet. Voor een kind echt kan gaan kruipen is het natuurlijk erg belangrijk dat hij of zij goed zelfstandig recht op kan zitten, en dat de armspieren sterk zijn. Dat ”trainen” doet je kindje bijvoorbeeld wanneer het zich vanuit een buikligging opricht en daarbij op de handen steunt, een soort push-ups voor baby’s dus! Veel kinderen beginnen al met het oefenen van deze basisvaardigheden als ze nog maar vier of vijf maanden zijn. Ook zie je in deze leeftijdsfase soms dat je kind zich al liggende op de buik naar voren probeert te schuiven, de aanloop naar het uiteindelijke kruipen. En hoewel het natuurlijk een hele stap is om als ouder mee te maken en je er soms best wel eens gespannen op kan zitten wachten, beginnen de meeste kinderen pas tussen de zevende en negende maand aan dit volgende avontuur.

Zoveel kinderen, zoveel wijzen

Het is grappig; als je naar een drukke winkelstraat kijkt zie je iedereen op dezelfde manier voorbij wandelen, maar wanneer je een groepje kruipende dreumesen in een kamer zet, zullen ze zich op net zoveel verschillende manieren voortbewegen. De meest bekende manier is natuurlijk het kruipen op handen en knieën, maar ook het voort schuiven op de billen of de buik, het voorthobbelen met een been naar voren en het andere been naar achteren gestrekt en zelfs heel creatieve rol- schuif – en sluipmanieren worden benut om de wereld te gaan ontdekken. Welke manier jouw kindje ook verkiest, uiteindelijk gaat het voor je kindje natuurlijk om dat uiteindelijke doel: zelf je eigen koers bepalen! Daarnaast heeft kruipen als groot voordeel dat je kindje weer een heel ander scala aan kleine en grote spieren leert oefenen. De effecten daarvan zul je al gauw terugzien. Je kind is nu bijvoorbeeld meer dan eerst in staat om hoog te reiken met de armen, en zal zijn nieuwe, sterke beenspieren over niet al te lange tijd gaan gebruiken om, heel voorzichtig, te gaan staan!

lijn groen oudersenzo
Je dreumes leert kruipen

‘Kan die van jou al…?’

Natuurlijk is het niet prettig als je om je heen kijkt en andere kinderen al vrolijk door het huis ziet tijgeren terwijl je eigen kleine spruit nog dik tevreden op zijn rug in de box ligt. Veel ouders zullen zich dan misschien vertwijfeld afvragen of er dan toch niet een ontwikkelingsachterstand ontstaan kan zijn, of alles toch ‘volgens het boekje’ gaat. Een grote troost is dan te weten dat kruipen eigenlijk nooit echt volgens het boekje gaat.

Tijgeren

Er zijn kinderen die zich al met vijf weken op de billen wippend of tijgerend door de woonkamer verplaatsen, terwijl andere kinderen er de voorkeur aan geven nog eventjes de kat uit de boom te kijken en pas na hun eerste verjaardag genegen zijn om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Ja, zelfs komt het voor dat kinderen die heel kruipperiode maar overslaan, om zich dan rond de eerste verjaardag ‘zomaar’ op te richten en een voorzichtig eerste stapje te zetten. Kortom, alles is mogelijk en alleen het feit dat je kind niet wil kruipen is zeker geen aanleiding om erger te vermoeden.

Geen interesse in kruipen

Moet je je dan helemaal geen zorgen maken als je kind geen enkele interesse toont in het leren kruipen? Nee, in feite is het niet willen kruipen op zich niet voldoende om meteen aan de bel bij je huisarts of consultatiebureau te trekken. Er kunnen echter ook andere aanwijzingen zijn die je doen vermoeden dat het bij jouw kind niet allemaal zo voorspoedig loopt. Het kan opvallen dat je kind zijn sociale motoriek heel zwak ontwikkelt, of dat het wel erg achterligt bij leeftijdsgenootjes. Een consultatiebureau arts kan in zo’n geval altijd uitsluiten dat er eventueel motorische problemen in het spel zijn.

Mama, help!

Is het echter uitgesloten dat je kind aanwijsbare motorische problemen heeft, dan zijn er natuurlijk wel een paar dingen die je kan doen om het kruipen bij je kind te gaan stimuleren, mits je natuurlijk rekening houdt met de basisvaardigheden die een jonge dreumes nou eenmaal eerst eigen moet hebben gemaakt. Kijk daarbij eens kritisch naar je kind en zijn directe omgeving. Zit je kind veel in de box, of ligt het veel in bed, dan is het logisch dat er weinig noodzaak tot leren kruipen is. Leg je kindje om te beginnen eens lekker knus op een kleedje of de vloerbedekking van de kamer. Een speeltje of knuffel in de buurt kan een interessante prikkel zijn voor je kind op zich op te richten en als het mee zit de aanleiding zijn voor de eerste kruippogingen. Laat je kind zelf zoeken naar zijn eigen, favoriete kruipmanier. Niet alleen kan je dan het snelste resultaat verwachten, het voorkomt ook een hoop frustratie bij je kind als hij niet meteen gecorrigeerd wordt in die eerste, zo belangrijke pogingen. Het gaat er immers niet om hoe je kindje er komt, als het maar gebeurt!

Gefrustreerde huilpartij

Overigens is het niet vreemd als die eerste pogingen om te leren kruipen uitmonden in een gefrustreerde huilpartij van je kind. Zo dicht bij je speelgoed zijn, en er niet bij kunnen zou zelfs de meest bedaarde dreumes het huilen nader brengen dan het lachen. Zeker, als de eerste pogingen tot niets lijken te leiden. Doe iedereen dus een plezier en houd die eerste oefensessies niet te lang, zolang het leuk blijft en je kind de prikkel waardeert, zal het vast tot een goed resultaat leiden.

Hippe hebbedingen

Daarnaast worden er op het internet en in diverse winkels tegenwoordig nog meer hippe hebbedingetjes aangeboden die je dreumes zouden moeten helpen in het veilig leren kruipen. Zo zijn er bijvoorbeeld opblaasbare rollen te koop, vaak versierd met vrolijke bekleding en rinkelende belletjes, die je kindje zouden moeten aansporen tot het kruipen. Een ander grappig voorbeeld zijn bijvoorbeeld de speciale kniebeschermers in trendy kleuren die het voor je kindje een stuk aangenamer maken om ook op ruwe ondergronden rond te kruipen. Daarnaast zal ook de kleding van je kindje minder te lijden hebben van slijtage. Je kunt je natuurlijk afvragen of deze moderne snuisterijen echt bijdragen in de ontwikkeling van je kind, vast staat echter wel dat je kindje op een originele manier de wereld leert verkennen.

Veiligheid voorop, ofwel, mee kruipen!

Geen enkel kind zal van te voren laten weten wanneer hij of zij de eerste ontdekkingstocht op handen en knieën wenst te gaan maken, en daarom kan je als ouder het best een paar verstandige voorzorgsmaatregelen nemen. De meest voor de hand liggende manier, al klinkt het wat koddig, is om zelf eens al kruipend door je kamers te gaan. Op die manier kom je tegen wat je kindje ook tegenkomt en dat kan wel eens meer zijn dan je zelf dacht. Denk bijvoorbeeld aan onafgeschermde stopcontacten, giftige planten of zware voorwerpen op wankele bijzettafeltjes….het zijn zomaar een paar van die zaken waar je als ouder in eerste instantie misschien overheen gekeken zou hebben. Laat je kindje ook nooit zomaar zonder toezicht op de kamervloer liggen, maar hou voor alle veiligheid steeds een oogje in het zeil.

Checklist veiligheid in en rond het huis

Naast het beveiligen van de stopcontacten, afsluiten van kasten en laden, deurstoppers en aanbrengen van traphekjes zijn er nog veel meer veiligheidsmaatregelen te treffen, waar je misschien niet in eerste instantie aan denkt. Met dank aan onze bezoekers, zetten we deze voor je op een rij:

01. Plaatjes in stopcontacten
02. Beveiliging kastjes/lades/gevaarlijke stoffen
03. Plaatsing van traphekjes
04. Deurstoppers op de deuren
05. Afschermen van tafelhoeken
06. Kookplaatbeveiliging/Oven beveiliging
07. Beveiliging op ramen
08. Hangend medicijnkastje
09. Afschermen hete verwarming
10. Antislip in badkamer en/of douche
11. Buiten bereik plaatsen giftige planten
12. Dragen van fietshelm op de fiets
13. Beveiligen van de heet waterkraan en verlaag temperatuur van water tot 50 graden Celsius
14. Wegwerken/vastzetten van losse kabels en snoeren
15. Slot verwijderen uit de WC deur
16. Slot plaatsen op videorecorder
17. Slot of haakje plaatsen op koelkast/vriezer
18. Geen tafelkleed gebruiken op tafels
19. Gifwijzer in huis
20. Rook-, brand- en/of koolmonoxidealarm
21. EHBO doos binnen bereik
22. Branddeken/brandblusapparaat
23. Geen kleine dingetjes laten slingeren
24. Geen opstapjes in de buurt van ramen
25 Afschermen van de vijver in de tuin
26. Veilig opgemaakt bedje
27. Bind de touwtjes van jaloezieën en gordijnen op
28. Plaats geen pot met kleine snoepjes op tafel

Liefs Wendie

Meer informatie

Hoe kun je je dreumes stimuleren met leren lopen?
Met Tummy time stimuleer je de ontwikkeling van je baby!
Rollen, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen
Hoe ontwikkelt je baby zich lichamelijk?
Ontwikkeling van je baby

Bronvermelding

Tekst: Wendie Sparling
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *