Pasen – Themapagina

lijn groen oudersenzo
Pasen
Wat kunnen we dit jaar met Pasen doen?
Pasen
Paaseieren in een biologisch gekleurd jasje
Pasen
Paasdagen, wat vieren we?
Pasen
We vieren Pasen met kinderen!
Pasen
Willy Woef viert Pasen
Pasen
Paaseieren versieren
Pasen
De leukste Paasliedjes (met clip) voor kinderen
Pasen
Feestelijke recepten voor Pasen!

Kleurplaten voor Pasen
Peppa paasslinger
Knutselen vane en Peppa paasslinger voor Pasen
lijn groen oudersenzo
Pasen

Pasen is één van de christelijke feestdagen in Nederland. Eerste Paasdag valt altijd op de eerste zondag (en maandag) na de volle maan na het begin van de lente. En dat valt ergens in de periode tussen 22 maart en 25 april. Ieder jaar een beetje anders dus.

Wat herdenken we met Pasen?

Met Pasen herdenken christenen de herrijzenis van Jezus uit het graf (de derde dag na zijn kruisiging). Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood. Het is zelfs het belangrijkste christelijke feest in het liturgisch jaar. Op goede vrijdag (de vrijdag voor Pasen) wordt het sterven van Jezus herdacht en met Pasen dus zijn herrijzenis. Bij katholieken christenen is Pasen ook het eind van de vastenperiode, welke is ingegaan na Carnaval.

Lentefeest

Naast een christelijke invulling, wordt Pasen ook vaak – veelal door niet-christenen – gezien als lentefeest. In de loop van de jaren zijn allerlei non-religieuze elementen toegevoegd zoals de paashaas, paaseieren en de paasvuren.
De paashaas en paaseieren illustreren hoe voorchristelijke elementen kunnen opduiken in de christelijke riten. Zo worden paaseieren opgehangen in de bomen, een overblijfsel van de heilige-boom cultus uit de Germaanse traditie.

lijn groen oudersenzo
Pasen - Themapagina
Pasen - lijn

Tradities met de Paasdagen

Paaseieren versieren

Er zijn inmiddels meerdere tradities tijdens de Paasdagen. De meest bekende is natuurlijk het versieren van Paaseieren en het verstoppen/zoeken van paaseieren. Eigenlijk worden deze door de Paashaas verstopt. In Nederland is de Paashaas pas in 1825 opgedoken en is hij hier zijn eieren gaan verstoppen. Echt lang bestaat deze traditie dus nog niet en voor die tijd deden we het gewoon zelf.

Toespraak Paus met Pasen

Op Eerste Paasdag houdt de Paus altijd een toespraak in Rome bij de Sint-Pietersbasiliek. Dit wordt over de hele wereld uitgezonden. Hij geeft niet alleen een toespraak maar ook zijn zegen: Urbi et orbi. Urbi et orbi is een zegen die de Paus bij Kerstmis, Pasen en speciale gelegenheden uitspreekt. Daarnaast wenst de Paus iedereen een zalig paasfeest toe.

Paasvuren

En dan heb je met Pasen nog de paasvuren, oorspronkelijk bedoeld om de demonen van de winter te verjagen. Vuur staat namelijk symbool voor reiniging en vruchtbaarheid. De vuren werden vroeger op de heuveltoppen aangestoken. Het aantal vuren is afgenomen, maar in het Oosten van Nederland vinden deze paasvuren nog steeds plaats.

Wat heeft de kleur geel met Pasen te maken?

Met Pasen zie je veel de kleur geel en dat is niet helemaal toevallig. Veel voorjaarsbloemen hebben de kleur geel, denk bijvoorbeeld maar eens aan de narcissen, krokussen en primula’s. Ook het stuifmeel aan de katjes van de lentetakken is geel gekleurd. De dooier van eieren is ook al geel, net als de kuikentjes. Allemaal nieuw leven!

The Passion

Sinds 2011 wordt jaarlijks op Witte Donderdag The Passion gehouden, telkens in een andere Nederlandse stad. Tijdens een tocht door de stad dragen mensen een enorm verlicht wit kruis, terwijl een groep meer of minder bekende Nederlandse acteurs het lijdensverhaal naspelen. Het evenement wordt rechtstreeks op televisie uitgezonden en in 2015 voor het eerst ook rechtstreeks op de radio. Sinds 2016 kan men ook via Twitter virtueel meelopen.

liefs Marion

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *