Strippen, wat houdt het in? Hoe wordt het gedaan?

Strippen - Wat houdt het in?

Strippen is een manier om de bevalling op gang te brengen. Een verloskundige of gynaecoloog probeert bij de baarmoeder de vruchtvliezen wat los te maken. Dit kan alleen als de baarmoedermond (cervix) rijp is en hij al een beetje open staat. Het hormoon prostaglandine speelt een belangrijke rol bij dit proces.

Hoe gaat strippen?

Je kunt pas gestript worden als je enige vorm van ontsluiting hebt. Je verloskundige brengt haar vingers in de baarmoedermond naar binnen en maakt voorzichtige ronddraaiende bewegingen rondom het hoofdje van je baby. Ze scheidt hiermee de vliezen rondom de baarmoedermond. Hierdoor wordt je lichaam aangezet om het hormoon prostaglandine aan te maken, waardoor de bevalling sneller op gang kan komen. Dit hormoon maakt de baarmoedermond wat zachter en weker, zodat je kindje er makkelijker doorheen kan en zorgt ervoor dat de weeën worden opgewekt.

Binnen 48 uur

Binnen zo’n 48 uur kunnen de weeën op gang komen, maar het is geen zekerheid. Soms heeft strippen geen effect en dan kan er na een paar dagen opnieuw een poging worden gedaan.

Wanneer wordt je gestript?

Er kan bijvoorbeeld voor worden gekozen wanneer je al ruim voorbij je 40e zwangerschapsweek zit. Zonder medische indicatie wordt er doorgaans niet voor de 41e week voor gekozen. Als je nog voor week 42 zit, kan je verloskundige het gewoon nog zelf doen, maar als het wat later is, moet je hiervoor naar de gynaecoloog. Strippen is bedoeld om de natuurlijke bevalling een beetje te helpen en om te voorkomen dat het een kunstmatige bevalling gaat worden. Het is eigenlijk gewoon een klein zetje om de bevalling op gang te brengen.

lijn groen oudersenzo
Strippen - Wat houdt het in?

Zelf voorstellen

De kans is groot dat je verloskundige het in je 41e zwangerschapsweek zal voorstellen. Doet ze dat niet, dan kun je er natuurlijk altijd zelf over beginnen.

Heeft strippen zin?

Een paar jaar geleden is er onderzoek gedaan naar het effect van strippen. Uit het onderzoek bleek dat het strippen wel degelijk nut heeft. Zonder strippen duurde bij 46% van de voor-het-eerst-zwangere-vrouwen de zwangerschap 42 weken. Door te strippen nam dit percentage af naar 29%. Bij vrouwen die voor de tweede of volgende keer zwanger waren, halveerde het aantal zelfs (van 34% naar 17%).

Hoe voelt het?

Hoe het voelt, zal voor iedereen anders zijn. Het heeft te maken met de stand van de baarmoeder en of de baarmoedermond al goed open staat. Ook de gevoeligheid van de vagina speelt een rol. Door de meesten zwangere vrouwen wordt het strippen niet als pijnlijk ervaren.

Feitjes rondom strippen

Strippen maakt de baarmoedermond rijper.
Na het strippen is de kans groter dat de bevalling op gang komt.
Strippen heeft geen risico’s maar kan wel wat bloedverlies geven.

Wat is primen?

Wanneer je baarmoedermond nog helemaal dicht zit, kan er niet worden gestript. Je kunt dan worden opgenomen in het ziekenhuis, waar ze je kunnen primen. Primen is het rijp maken van de baarmoedermond. Tijdens het primen krijg je drie keer per dag een tabletje om de baarmoedermond rijp te maken. Bedoeling van deze handeling is een klein beetje ontsluiting te krijgen en de bevalling op gang te krijgen.

liefs Marion

Meer informatie

Strippen, een manier om de bevalling op te wekken
Weeën, welke zijn er en hoe kun je ze herkennen?
Bevalling inleiden, hoe gaat dat?
Wat doet een verloskundige?
Wat doet een gynaecoloog en wanneer komt hij in beeld?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *