Speelgoed voor baby van 0 – 1 jaar

Speelgoed voor baby 0-1 jaar

Spelen met speelgoed is voor een kind plezier hebben, maar het is ook zeer belangrijk voor zijn ontwikkeling. Denk hierbij aan verstandelijke ontwikkeling, taalontwikkeling, lichaamshouding en- beweging, de zintuigen en sociale omgang.

Hij leert door middel van spelen, met andere mensen om te gaan, de wereld om zich heen verkennen, verschillende rollen aan te nemen, de werking van diverse materialen (water, klei, papier, zand, etc) bewegen en onderzoeken. In zijn spel is je kindje steeds actief bezig en zijn creativiteit wordt gestimuleerd.

Speelgoed voor de ontwikkeling

Het spelen moet uit je kindje zelf komen, dwingen om te spelen is niet mogelijk. Speel mee met je kindje want samen spelen komt de band tussen jou en je kindje alleen maar ten goede.
Behalve het feit dat spelen leuk is voor je kind én ook nog eens bijdraagt aan zijn ontwikkeling op diverse gebieden, is het ook nog eens goed voor zijn beweging. Tijdens het spelen zwaait je kindje met zijn armen, trappelt met zijn benen. Hij oefent op deze manier heel intensief zijn spieren. Bij het grijpen oefent je kindje zijn schouder-, hand- en vingerspieren. Op deze manier wordt zijn fijne motoriek steeds beter en is hij op den duur in staat om fijnere bewegingen uit te voeren.
Door te lopen, rennen en springen leert je kindje zijn lichaamsbeweging steeds beter te beheersen.

Spelletjes

Je kindje leert door het spelen. Vanaf zo’n zes tot negen maanden begint je kindje in zijn eigen tempo te ontdekken wat hij met zijn speelgoed kan doen. Je kindje moet alles zelf ontdekken, uitleggen heeft dus helemaal geen zin. Geef hem een speeltje en laat hem zelf ontdekken wat hij allemaal met dit speeltje kan doen.
Blijf wel in zijn buurt om hem te helpen als hij zijn speeltje te ver weg heeft gegooid en het zelf niet meer kan pakken. Om het uitdagend voor hem te houden, wissel je de speeltjes af en toe af.
Met een half jaar kun je steeds meer spelletjes samen met je kindje spelen.

lijn groen oudersenzo
Speelgoed voor baby van 0 - 1 jaar

Kiekeboe

Je kunt een doekje over zijn hoofdje heen leggen en dan net doen alsof je hem zoekt. Geef hem een hele dikke knuffel als je hem hebt ‘gevonden’. Je kunt je natuurlijk zelf ook verstoppen, achter een gordijn of bank, zodat je kindje je moet zoeken. Natuurlijk kan hij dit nog niet, maar als je na een klein moment ‘ineens’ weer verschijnt, zal hij het prachtig vinden.

Voorlezen

Neem je kindje lekker bij je op schoot en pak een mooi gekleurd prentenboek. Vertel je kindje wat je allemaal ziet en wijs het aan. Maak er eventueel geluiden bij. Als je een boekje een paar keer hebt voorgelezen kun je ook eens vragen stellen. In eerste instantie zal hij het zelf nog niet kunnen aanwijzen. Na een korte pauze, wijs je zelf het antwoord aan.

Kinderliedjes

Er zijn een heleboel leuke kinderliedjes waarbij je bepaalde bewegingen kan maken. Bij kinderen van acht maanden is bijvoorbeeld ‘hop-paardje-hop’; erg populair. Maar denk ook eens aan ‘klap eens in je handjes’;, help hem met de bijbehorende bewegingen. Als je regelmatig hetzelfde liedje zingt zal hij op een gegeven ogenblik de melodie en uiteindelijk de woorden gaan kennen.

Helpen

Ben je met het eten bezig? Je kindje zal je al snel willen helpen. Natuurlijk is het voorlopig veel te gevaarlijk om hem écht te laten helpen, maar geef hem een paar onschuldige keukenspullen als plastic bakjes, een pannendeksel, een pollepel. Je kindje voelt zich hierdoor ook betrokken en hij leert gelijk weer met andere materialen en vormen te spelen.

Speelgoed

Je kindje heeft geen bergen speelgoed nodig, maar wel geschikt speelgoed. Speelgoed dat positief bijdraagt aan zijn ontwikkeling. Als je kindje bijvoorbeeld net probeert te lopen kan een (duw)kar, waar hij zich aan kan vasthouden, heel geschikt zijn. Als hij eenmaal het lopen een beetje onder de knie heeft, is een eendje aan een touwtje dat hij kan voortrekken, een goed idee. Kijk naar je kind in welke fase hij zich bevindt, en pas daar zijn speelgoed op aan. Je kindje houdt van frisse, sprekende kleuren.

Samen praten

Als je oogcontact hebt met je kind, zal het geboeid zijn door je gezicht. Een beweging van je hoofd, een grimas, een stemgeluid zal je kind nauwlettend bekijken en beluisteren.

Schootspelletjes

Laat je kind je gezicht bekijken en betasten. Gekke geluiden en grimassen zullen het aan het lachen brengen.

Spiegel spelletjes

Ga geregeld met je kind voor de spiegel staan. Wijs je kind aan in de spiegel en vraag wie dat is. Borstel zijn haar voor de spiegel, zwaai eens met zijn handje of hou een poppetje achter zijn rug dat je in de spiegel laat bewegen.

Vingerspelletjes

Pak de vingertjes van je kind één voor één vast en zeg een versje op. Bijvoorbeeld: “Naar bed, naar bed, zei Duimelot. Eerst nog wat eten, zei Likkepot. Waar zal ik het halen, zei Lange Jaap. In grootmoeders kastje, zei Ringeling. Ik zal het verklappen, zei ’t kleine ding.”

Stimuleren met speelgoed

Je baby heeft een aangeboren nieuwsgierigheid en heeft de neiging alles te willen onderzoeken. Als je als ouder hier positief op reageert, gaat je kindje steeds meer ondernemen. Positief reageren kan door:

Kijk naar je kindje als hij zich beweegt en laat hem merken dat je geïnteresseerd in hem bent.

Moedig je kindje aan om problemen zoveel mogelijk zelf op te lossen. Complimenteer hem als het hem is gelukt.

Wees enthousiast als je kindje iets nieuws heeft geleerd. Geef hem een compliment, eventueel een applausje. Laat zien dat je trots op hem bent. Maak bepaalde spelletjes nog interessanter door er wat extra’s aan toe te voegen. Je kunt samen in een boek kijken, maar het is nog veel leuker als je er een verhaaltje bij verteld met een paar leuke stemmetjes. Of de geluiden nadoet van de dieren die je tegenkomt in het boek. Gun je kindje ook de tijd om alles volop te verkennen en aan alle kanten te bekijken. Hij kan een tijd zoet zijn met het verfrommelen van een papiertje. Gun hem deze ontdekking.

Geef hem ook zoveel mogelijk gevarieerd spelmateriaal en niet alleen kant-en-klaar speelgoed. Laat hem met water kliederen, zand, klei, papier. Geef een kartonnen doos, plastic voorraadbakjes, blokken, et cetera.

liefs Marion

Meer informatie

Met Tummy time stimuleer je de ontwikkeling van je baby!
Je kunt vanaf nu stemmen op je favoriete speelgoed!
Baby basics. Welke producten mag je niet vergeten?
De lievelingsknuffel – Als je hem maar niet kwijt raakt!
Astma & speelgoed: Gaat dat wel samen?
Speelgoed voor peuters (van 1 tot 4 jaar)
Het ideale speelgoed voor peuters en kleuters
Doorkomende tandjes: Neem een hapje Sophie de Giraf!
Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen? Je gaat ze nu ontdekken!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *