Het gebruik van lachgas. Hoeveel kwaad kan dit?

Het gebruik van lachgas. Hoeveel kwaad kan dit?

Jongeren zijn creatief en internet is een grote bron aan informatie. Je vindt er van alles, dus ook de werking van lachgas. Het gas zit bijvoorbeeld in de patronen van slagroomspuiten. Makkelijk aan te komen dus, je loopt gewoon de eerste de beste Blokker in.

Lege patronen op straat

Steeds vaker worden lege patronen op straat gevonden. Laatst was ik bij een oude school van Rocco en zag ik bij de fietsenstalling een hele verzameling gebruikte patronen liggen. Lachgas is behoorlijk laagdrempelig om aan te komen, je hoeft er geen spannende koffieshop voor te bezoeken. Het wordt al jaren gebruikt in het uitgaansleven, tijdens party’s wordt door jongeren geregeld een ‘ballonnetje’ genomen. Het gebruik hiervan, verplaatst zich inmiddels ook gewoon naar de straat en scholieren.

Wat is lachgas

Lachgas, of met andere namen distikstof(mono)oxide of stikstofoxidule is een verbinding van stikstof en zuurstof, met de formule N2O. Het is een anesthetisch gas dat wordt gebruikt bij verdovingen, het verhogen van het motorvermogen en bijvoorbeeld in slagroomspuiten. Tot zover de scheikunde les.
Bij het inademen van ontstaat er een bewustzijnsdaling die een beetje lijkt op dronkenschap. Het veroorzaakt derealisatie, euforie, duizeligheid en vervorming in geluid (geluid krijgt een echo/Wahwah effect, of de gebruiker hoort een zoemend geluid).

lijn groen oudersenzo
Het gebruik van lachgas. Hoeveel kwaad kan dit?

Lachgas is niet verboden

Lachgas is een kleurloos gas met een licht zoete smaak en geur. Het wordt al ruim 200 jaar in de medische wereld gebruikt en is dus niet iets van de laatste jaren. Lachgas is niet verboden maar kan wel schadelijke gevolgen hebben. Het is niet helemaal zo onschuldig als je wellicht doet vermoeden. Op korte termijn kun je er hoofdpijn van krijgen of misselijk van worden. Bij langdurig gebruik kun je last krijgen van vitaminetekort (B12-deficiëntie).

Hoe gebruiken jongeren het lachgas?

Het lachgas wordt veelal ingeademd via een ballon dat is opgeblazen met het gas. Het komt uit de patroon en wordt via een speciale spuitbus in de ballon geleegd. Het effect is vrijwel direct, maar kortdurend. Na een paar minuten zakt het weg.
Zou je direct uit het patroon het lachgas inhaleren, dan loop je het risico dat je longen of lippen bevriezen. Niet doen dus.

Risico’s lachgas in het kort

  • Bij directe inademen vanuit de ampul kunnen lippen en longen bevriezen.
  • Bij langdurig gebruik kan vitaminetekort optreden, welke neurologische stoornissen kunnen veroorzaken.
  • Deelname aan het verkeer na gebruik van lachgas is gevaarlijk.
liefs Marion

Meer informatie

Verslavende middelen. Wat is op dit moment populair bij jongeren?
Opkomende trend voor jongeren: Snus, het alternatief op de sigaret
Drugsgebruik onder jongeren. Wat moeten we weten?
Mijn kind is verslaafd. Een moeder vertelt…
Eenzaamheid groeit onder jongeren – Hoe houden we ze gelukkig?
Een depressieve puber: Wat kun je doen?
Gameverslaving, vluchten in een digitale wereld. Kan het kwaad?
Medicijnverslaving onder jongeren. Wat zijn de gevaren?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
ad.nl
wikipedia.org
drugsinfoteam.nl
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *