Alle soorten drugs en verdovende middelen – Lachgas

Alle soorten drugs en verdovende middelen – LachgasJongeren zijn creatief en internet is een grote bron aan informatie. Je vindt er van alles, dus ook de werking van lachgas. Het gas zit bijvoorbeeld in de patronen van slagroomspuiten. Makkelijk aan te komen dus, je loopt gewoon de eerste de beste Blokker in.

Steeds vaker worden lege patronen op straat gevonden. Het wordt al jaren gebruikt in het uitgaansleven, tijdens party’s wordt door jongeren geregeld een ‘ballonnetje’ genomen. Het gebruik hiervan, verplaatst zich inmiddels ook gewoon naar de straat.

Wat is lachgas

Lachgas, of met andere namen distikstof(mono)oxide of stikstofoxidule is een verbinding van stikstof en zuurstof, met de formule N2O. Het is een anesthetisch gas dat wordt gebruikt bij verdovingen, het verhogen van het motorvermogen en bijvoorbeeld in slagroomspuiten. Tot zover de scheikunde les.
Bij het inademen van ontstaat er een bewustzijnsdaling die een beetje lijkt op dronkenschap. Het veroorzaakt derealisatie, euforie, duizeligheid en vervorming in geluid (geluid krijgt een echo/Wahwah effect, of de gebruiker hoort een zoemend geluid).

Alle soorten drugs en verdovende middelen – LachgasLachgas is een kleurloos gas met een licht zoete smaak en geur. Het wordt al ruim 200 jaar in de medische wereld gebruikt en is dus niet iets van de laatste jaren.

Lachgas is niet verboden maar heeft wel schadelijke gevolgen. Het is niet helemaal zo onschuldig als je wellicht doet vermoeden. Op korte termijn kun je er hoofdpijn van krijgen of misselijk van worden. Bij langdurig gebruik kun je last krijgen van vitaminetekort (B12-deficiëntie)..

Hoe gebruiken jongeren het lachgas?

Het lachgas wordt veelal ingeademd via een ballon dat is opgeblazen met het gas. Het komt uit de patroon en wordt via een speciale spuitbus in de ballon geleegd. Het effect is vrijwel direct en na een paar minuten zakt het weg.
Zou je direct uit het patroon het lachgas inhaleren, dan loop je het risico dat je longen of lippen bevriezen. Niet doen dus.

Risico’s in het kort

  • Bij directe inademen vanuit de ampul kunnen lippen en longen bevriezen.
  • Bij langdurig gebruik kan vitaminetekort optreden, welke neurologische stoornissen kunnen veroorzaken.
  • Deelname aan het verkeer na gebruik van lachgas is gevaarlijk.

Liefs Marion

Meer informatie

Shisha-pen – Hype onder de jongeren!
Klaagmuur – Anoniem je hart luchten
Energiedrankjes, hoe slecht zijn ze?
De gevaren van internet
Seksualiteit – Seksuele ontwikkeling
Oogbaltatoeage – Je ogen tatoeëren
Gevaarlijke uitdaging onder tieners: Tide Pot Challange
Mishandeling – Angst van ouders
In handen van een loverboy
Het risico van het inslikken van knoopbatterijen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
www.ad.nl
nl.wikipedia.org
drugsinfoteam.nl
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *