Raad en zoek spelletjes voor binnen

binnenspelen raad en zoek

Spookhuis

Tijdens een spel buiten (vrij lange tijd) kunnen een aantal leiders binnenshuis een spookhuis inrichten. De deelnemers worden naderhand dan via een bepaalde ingang binnengelaten en geblinddoekt. Nu moeten ze het spookhuis in. Dit kan gemaakt zijn met touwen waar men overheen moet, rare gangen gemaakt van tafels, een teil met koud water met wc-papier erin: dit laten voelen (hand erin stoppen), laat je eigen fantasie aan het werk. Zorg er in ieder geval voor dat het eng is!!! Op deze manier kan je ook een survival-tocht maken door het hele gebouw heen.

Variatie

Als je meerdere groepen in verschillende slaapzalen hebt: laat de groepen zelf hun slaapzaal zo eng mogelijk maken. Hierna alle kinderen verzamelen en ze het spookhuis met alle zalen in laten gaan, geblinddoekt. Ook hun eigen kamer bezoeken ze.

Zintuigenspel

In een ruimte worden allerlei posten neergezet, deze zijn met elkaar verbonden met een lint. Bij iedere post wordt een zintuig geprikkeld. Bijvoorbeeld proeven: drie smaken, zout, chocolade en boter. Kiest een kind de verkeerde als chocolade, dan zal het kind een lint gaan volgen dat dood loopt. Kiest het de juiste als chocolade, dan volgt het een lint naar de volgende post. Hier krijg je dus een nieuwe opdracht.

Rebusnest

Iedere speler heeft een stuk van een rebus op z’n rug hangen. Samen vormen alle stukken een gezegde, een zin, … Wie het eerste de volledige rebus opgelost heeft, heeft gewonnen. Uiteraard mag/kan je niet naar je eigen rebus kijken, en mag je die van jezelf of van de anderen niet aanraken.

Hints

Maak kaartjes waarop al voorwerpen of bekende tv programma’s etc. staan (zoals bij Hints). Deze zijn zelfs in de handel te verkrijgen. Een deelnemer probeert dit uit te beelden. Lukt het, dan is de volgende.

Aanraken

Spelers lopen rond. Op commando “Raak aan blauw” raakt iedereen iets blauws aan bij iemand anders. Zo ook “Raak aan schoenveters”, “Raak aan haren” et cetera.

Luister goed!

Verstop- en zoekspelletjes zijn altijd leuk spannend. Je kunt je zelf natuurlijk verstoppen maar in dit spel moeten de kinderen afgaan op hetgeen ze horen. Verstop een kleine radio, of een muziekdoosje of iets anders dat geluid maakt. De kinderen moeten nu op het geluid af gaan om het geluid te vinden! Door te spelen met de volume, kun je de moeilijkheid wat varieren. Natuurlijk kan dit spel zowel binnen als buiten worden gespeeld.

Variant 1

Het gebruik van een speeldoosje heeft als moeilijkheid dat het binnen een bepaalde tijd gevonden moet worden, anders houdt het op met spelen!

Variant 2

Je kunt natuurlijk ook een eierwekker gebruiken. Voor deze afloopt moet hij gevonden zijn… Spannend!

Voetzoeker

Een speler krijgt een blinddoek voor en doet zijn schoenen uit. De andere kinderen leggen nu een paar voorwerpen kriskras over de vloer. De geblindoekte moet deze voorwerpen zoeken en met zijn voeten raden wat het is. Pas als hij het goed heeft geraden, mag hij op zoek naar een volgend voorwerp.

Wie ben ik?

Maak vooraf kaartjes van een bepaald thema, bijvoorbeeld dieren. Als de spelers nog niet zo goed kunnen lezen, kun je beter kiezen voor het plakken van afbeeldingen, maar als ze al goed kunnen lezen dan kun je volstaan met het geschreven woord. De eerste speler mag een kaartje trekken. Andere spelers gaan nu aan hem vragen: Ben je… Ben je…? Hij mag alleen antwoord geven met “Ja” of “Nee”. Degene die het raadt, is dan aan de beurt om een kaartje te trekken.

Rattenvanger

Eén speler gaat even naar de gang, de andere spelers gaan in een kring op de grond zitten, met de benen vooruit. Zij gaan nu een balletje, de rat, doorgeven onder hun benen. Ineens komt daar de rattenvanger binnen… De speler die dan de raat heeft laat hem zo onopvallend mogelijk onder zijn benen liggen. De rattenvanger moet nu, op basis van heel goed kijken, raden waar de rat is. Zodra hij het heeft geraden, wordt iemand anders de rattenvanger.

Raad een lied

Iemand neuriet een bekend (kinder) liedje. De andere moeten het raden. De speler dat het eerste raadt, mag vervolgens een liedje neurieën. Als de spelers nog erg jong zijn, kunnen ze wel goed raden, maar kun je beter zelf steeds een liedje neurieën.

Raad een getal

Een speler neemt een getal in zijn hoofd tussen de 1 en 100. De anderen gaan vragen stellen. Bijvoorbeeld: Is het getal groter dan 20? Is het een even getal? Is het deelbaar door 3? De speler mag alleen maar antwoorden met ja of nee. De speler dat het getal raadt, is de winnaar en mag dan een getal in zijn hoofd nemen.

Op zoek naar de piratenschat

Van te voren maak je allemaal briefjes die aanwijzingen geven naar een volgend briefje. Het laatste briefje moet natuurlijk een aanwijzing geven naar de verborgen schat. De verborgen schat kan van alles zijn. Leuk zijn bijvoorbeeld de gouden en zilveren choclade Sinterklaasmunten. Maar een ander snoepje, of zelfs oude niet meer gebruikte sieraden zijn natuurlijk ook harstikke leuk. Uiteindelijk gaat het om de zoektocht! Bij de aanwijzingen op de briefjes, kun je ook leuke opdrachten verzinnen. Loop 5 rondjes om de tafel, loop de trap 2x op en neer, drink een glas limonade, onderzoek de boeken, et cetera…

Ik zie ik zie

Overbekend, toch genoemd omdat het altijd leuk is. En omdat het zo bekend is en zo voor de hand ligt om het te doen, wordt het juist vergeten. Eén speler neemt iets in gedachte en de anderen moeten raden wat het is. Is het de…? Is het de…?

Blinde detective

Eén van de spelers krijgt een blinddoek voor (of wordt even naar de gang gestuurd). De andere spelers gaan allerlei dingen van elkaar ruilen. Denk maar eens aan brillen, kleding, schoenen, een petje, sieraden, noem maar op. Dan mag de speler zijn blinddoek af doen (of terug komen van de gang) en mag hij rondlopen. Hij moet nu raden wat er allemaal niet klopt. Kan hij alles wat geruild is, ontdekken?

lijn donker geel oudersenzo

Meer binnenspelletjes

binnen spelen ballonspelletjes

Ballonspelletjes
binnen spelen cijfers en letters

Cijfers & letters
binnenspelen estafette

Estafette
binnen spelen kaartspellen

Kaartspellen
binnenspelen knutselen

Knutselspelletjes
binnenspelen raad en zoek

Raad en zoek
binnenspelen zing en beweeg

Zing en beweeg
 
lijn donker geel oudersenzo
Liefs Marion

Meer informatie

Binnen spelen kan ook leuk zijn!
Themapagina: Spelen en speelgoed

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
www.spelenboek.nl
Leuke spelletjes voor peuters en kleuters – ISBN 9789043800761
Originele Spelletjes en ideeeën voor geslaagde kinderfeestjes – ISBN 9789024383948
200 Spelletjes voor binnen & buiten – ISBN 9789043802475
Foto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *