Baby- en Peuterzwemmen

Baby- en Peuterzwemmen

Lekker zwemmen met je baby of peuter. De meeste kinderen vinden het heerlijk en het is ontzettend leuk om te doen. Maar buiten dat om is het ook nog eens gewoon goed voor je wurm. Babyzwemmen (en ook voor peuters) heeft diverse voordelen. Maar waar let je verder op om het ook leuk en goed te houden?

De voordelen van baby- en peuterzwemmen

Zoals gezegd zijn er meerdere voordelen van zwemmen met je kleintje. Je kindje wordt watervrij wat fijn is bij het leren zwemmen. Peuterzwemmers zijn vaak al een stapje voor om niet-zwemmers bij zwemles. Het bevordert zijn motorische ontwikkeling en andere vaardigheden. Je kunt hierbij o.a. denken aan zijn evenwicht. Het schijnt goed te zijn voor de hart- en bloedvaten van je baby en het maakt de band tussen jou en je kindje sterker. Daarbij is beweging sowieso goed.

Waar kan je babyzwemmen?

Je kunt natuurlijk gewoon zelf gaan zwemmen met je baby, maar als je echt les wilt ben je nog bewuster bezig met het ontwikkelen van vaardigheden van je baby. Veel zwembaden geven zowel baby- als peuterles. Heerlijk in warm water allerlei leuke oefeningetjes doen. Vaak aansluitend nog gezellig met elkaar koffie drinken en je kindje voeden. En dan is het slaaptijd!

lijn groen oudersenzo
Baby- en Peuterzwemmen
lijn groen oudersenzo

Wat trek je je baby aan?

Er zijn hele schattige babyzwembroekjes en -pakjes te koop, maar handig is anders. Je baby poept gewoon wanneer het hem of haar uitkomt. Dus ook gewoon in het zwembad. Niet handig en fris voor de anderen. Een luier moet je je kindje nooit aandoen in het water. Deze slurpt zichzelf vol met water, waardoor het een groot gewicht aan het kontje van je kindje wordt (wat bij ‘loslopende kinderen’ dus direct een gevaar oplevert als ze zo het water in gaan!). Beter kan je kiezen voor speciale zwemluiers. Deze luiers zijn als broekjes, dus eenvoudig aan te doen. Zien er leuk uit en een zwembroekje is daarmee ook overbodig. En het belangrijkst: het slurpt zichzelf niet vol! Met andere woorden: plas gaat erdoor, maar de poep wordt tegengehouden. Deze zwemluiers zijn er ook in wasbare varianten.

Drinken mee

Na het peuterzwemmen of babyzwemmen je kindje voeden is een goed idee. Je kindje komt tot rust en kan dan met een heerlijk vol buikje rustig gaan slapen. Want reken maar dat het moe is na zo’n les. Neem dus een flesje mee als je geen borstvoeding (meer) geeft. Eten en drinken voor de les moet je niet doen. Dat vergroot de kans op spugen.

Kan iedere baby gaan zwemmen?

Iedere gezonde baby kan lekker gaan zwemmen. Mankeert je baby iets of is het bijvoorbeeld te vroeg geboren, dan overleg je eerst met de arts. Normaal gesproken kan een baby vanaf zo’n maand of twee gaan zwemmen. Wel wordt geadviseerd dat hij zijn eerste vaccinaties heeft gekregen. Informeer even bij het zwembad welke leeftijd zij aanhouden. Is je baby verkouden of ziek, dan blijf je uiteraard thuis. Ook moet hij wel goed groeien!

Voorkom kou

Een baby kan zichzelf nog niet goed warmhouden. Het water zal tijdens deze les dan ook lekker warm zijn. Maar zorg er ook voor dat je je kindje buiten het water warm houdt. Neem een lekkere omslagdoek mee die je direct om hem heen kunt doen als je uit het water bent. Voorkom dat je baby te erg afkoelt!

Tips voor peuterzwemmen of babyzwemmen

Waar denk je aan bij baby- of peuterzwemmen?

Neem een handdoek mee om af te drogen, een omslagdoek o.i.d. om hem warm te houden en iets om over het aankleedkussen te kunnen leggen

Zorg voor meerdere zwemluiers, zodat je altijd iets schoons bij je hebt, mocht het nodig zijn

Neem iets warms te drinken mee. Waarschijnlijk kan je bij het zwembad na afloop het flesje opwarmen

Plan niets in voor na het zwemmen zodat je kindje in alle rust kan slapen

Zwem niet langer dan een half uurtje. De meeste lessen zullen zo lang duren. Als je vrij gaat zwemmen moet je dit zelf in de gaten houden!

Ga je vrij zwemmen, ga dan alleen in warm water met je baby! Deze moet boven de 31,5 graad zijn. Ideaal is 33 graden

Natuurlijk je eigen badkleding e.d.

Stop als je ziet dat je baby moe wordt!

Er zijn baby’s (en peuters) die het echt helemaal niets vinden. Doe het dan ook niet. Je kunt het dan beter even laten en na een poosje opnieuw proberen

liefs Wil

Meer informatie

Watervrees bij kinderen: Tips om het te overwinnen
Willy Woef op zwemles
Heeft je kind waterwratten? Dit kun je doen!
Wat is secundaire verdrinking?
Babyzwemmen – Heerlijk vrij bewegen
De kwetsbare babyhuid. Hoe verzorg je hem?
Op welke leeftijd begin je met zwemles?
Een zwembad in je tuin!
Je kind op zwemles
Water en zomer gaan goed samen!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Nappys.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *