Je peuter van de fles af. Hoe doe je dat?

Je peuter van de fles af, hoe doe je dat?

Bram sabbelt lekker op zijn fles. Hij ziet er tevreden uit. In je hart weet je dat hij eigenlijk te groot wordt voor een fles, maar hoe bouw je dit af? En wanneer begin je ermee? Eens moet je er toch aan gaan geloven. Hoe lief en tevreden hij ook aan het sabbelen is…

Beste moment van de fles

Het beste moment om je kindje de fles af te leren is rondom zijn eerste verjaardag. Hij is op dat moment namelijk nog niet zo vastgeroest in zijn gewoonten. Helemaal zonder slag of stoot al het niet gaan, maar dat is een veldslag die je zal moeten overwinnen.
Het is namelijk ook in zijn eigen belang. Kinderen die uit een fles drinken hebben de neiging onnodig grote hoeveelheden te drinken, dat in combinatie met een periode waarin peuters minder gaan eten kan het teveel eetlust wegnemen, waardoor hij te weinig goede voedingsstoffen zal binnen krijgen.

Gezondheidsrisico’s

Ook kan het gezondheidsrisico’s met zich meebrengen om er te lang mee door te gaan. Kinderen die hun fles liggend drinken, hebben namelijk meer kans op oorontstekingen. Ook kan de fles schade aan het gebit veroorzaken, zoals tandbederf. Dit komt doordat de sap of melk te lang in de mond blijft. Geef je peuter zeker geen fles meer voor het slapen gaan. De suikers in de vloeistof worden afgebroken door de bacteriën in de mond, hierdoor wordt er een zuur gevormd dat het tandglazuur aantast.

lijn groen oudersenzo
Je peuter van de fles af, hoe doe je dat?

Hoe ga je het doen?

Geef je kind als eerste stap iets anders om uit te drinken. Een kopje bijvoorbeeld. Als je kindje dit lukt, ben je al op de goede weg. Zodra je kindje in staat is, meer dan één of meer dl vocht uit een beker of kopje te drinken, kun je de fles achterwege gaan laten. Je kunt dit op twee manieren doen:

Resolute stop

Als je een makkelijk kind hebt dat niet snel in paniek is, kan dit een goede manier zijn. Kies een rustig moment waar omheen niet teveel grote veranderingen te verwachten zijn. Zorg ook dat je voldoende tijd hebt om met hem door te brengen. Begin de dag door met veel tamtam aan te kondigen dat hij vanaf vandaag groot genoeg is zijn drinken uit een kopje te mogen drinken! Applaus! Je kunt hem mee shoppen nemen, zodat hij zijn eigen beker of kop kan uitzoeken. Eenmaal weer thuis, kan hij zelf helpen de flessen weg te gooien. Je kunt er één of twee bewaren om nog mee te kunnen spelen (bijvoorbeeld in bad).

Knuffel en troost hem

Hou er rekening mee dat het impact zal hebben op je kindje en dat hij dus emotioneler kan gaan reageren. Hij kan ook ineens op zijn duim gaan zuigen omdat er nog een sterke zuigbehoefte in hem zit. Op die momenten is het belangrijk dat je er voor hem bent. Neem hem bij je, knuffel hem en troost hem. Blijft hij echter ontroostbaar dan kun je één van de flesjes die je achter had gehouden, schoonmaken en vullen met water. Vertel hem duidelijk dat hij flesjes met water onbeperkt mag drinken, maar dat er niks anders meer in de fles zal zitten. De rest moet per kop gedronken worden.

Geleidelijk afwennen

Voor de meeste kinderen is dit de beste manier. Je kunt hiermee beginnen zodra je kindje goed uit een kop kan drinken. Geef hem zijn melk, sap of water uit een beker en zet hem bij etenstijd vast voedsel voor. Zorg dat het drinken uit een fles steeds minder aantrekkelijk wordt. Laat je peuter alleen uit de fles drinken als hij bij je zit of in een bepaalde stoel. Zodra hij weg wil, is het ‘flessenmoment’ voorbij. In de loop van de periode kan het aantal momenten worden afgebouwd. Schrap de flesmomenten van de minst favoriete momenten tot zijn lievelingsmomenten. Met zijn lievelingsfles zal pas als laatste gestopt worden.

Afleiding

Afleiding werkt altijd positief. Als je kindje voldoende afleiding heeft, zal hij minder bezig zijn met het verlangen naar de fles. Dit kan door dingen met hem te ondernemen, maar ook door hem extra aandacht te geven.
Op de momenten dat je peuter het moeilijk heeft, bijvoorbeeld voor het slapengaan, kan je hem altijd een fles met water geven. Hierdoor is het risico van tandbederf immers niet aanwezig.

liefs Marion

Meer informatie

Van fles naar beker. Leren drinken uit een beker.
Eten met mes en vork. Vanaf welke leeftijd kan dit?
Reiniging babyfles en spenen. Hoe doe je dat?
Is een fopspeen slecht voor je baby?
Kunstmatige zuigenlingenvoeding
Beloningssystemen, hoe werkt het?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *