Pap, baby’s eerste maaltijd

Pap - Baby's eerste vaste maaltijd

Geadviseerd wordt om met het eerste hapje vaste voedsel te wachten tot je kindje een half jaar oud is maar als je kindje er klaar voor is, kan het ook een beetje eerder. Dat wil nog niet zeggen dat hij gelijk klaar is voor een volledige maaltijd, maar gewoon een paar hapjes pap om mee te beginnen en langzaam op te bouwen. Maar welke pap kun je dan het beste geven?

Verschillende soorten pap

Er zijn verschillende soorten pap, zoals rijstebloem, havermout of tarwe. Je kunt het beste beginnen met rijstebloem, deze bevat minder vezels en is daardoor licht verteerbaar. Je kunt er best iets eerder mee beginnen dan na een half jaar, maar liever niet eerder dan 4 maanden. Pas na 4 maanden is het spijsverteringsstelsel voor een kindje geschikt om pap te gaan eten. Naarmate je kindje ouder wordt kun je hem pap geven van tarwe of havermout. Bouw echter wel alles rustig op.

Waar moet je op letten?

Kies een pap uit zonder toegevoegde suiker en zonder zout. Kijk dus even goed naar het etiket voor je het de eerste keer gaat kopen voor je kindje. Zout kan schadelijk zijn voor zijn nieren. Pas op voor ontbijtpap, want deze zijn doorgaans bedoeld voor volwassenen.

lijn groen oudersenzo
Pap, baby's eerste maaltijd

De eerste pap

Je baby zal in het begin nog niet zoveel eten, dus een eetlepel babypap mengen met (moeder/opvolg)melk is voor de eerste keren meer dan genoeg. Meng het met de melk, zodat het nog steeds dun is. De pap hoeft niet warm, hoewel baby’s dit vaak wel erg lekker vinden.

Fles of lepel?

Als de pap dun genoeg is, kun je het in een flesje gieten en hem daarmee voeden. Je kunt echter er ook voor kiezen om het met een lepeltje te geven. Dat geeft wel meer geknoei maar je stimuleert daarmee ook de mondmotoriek en deze heeft hij nodig om te leren praten.
Kies je toch voor de fles, zorg er dan voor dat je een ‘papspeen’ hebt. Een papspeen is een speen met een iets groter gaatje.

Welke melk gebruik je?

Maak de pap liever niet van gewone melk, gewone melk is tot je baby een jaar is, niet geschikt voor hem. Beter kun je de pap aanmaken met opvolgmelk of moedermelk. Je zal echter merken dat door een enzym in moedermelk, de pap wat minder zal binden en dus wat dunner zal blijven. Je kunt dit eventueel voorkomen door de melk eerst au bain-marie te verwarmen, vervolgens af te laten koelen en dan pas de pappoeder toe te voegen.
Na een jaar kun je hem eventueel pap geven met gewone melk.

Pap voor het slapen

Sommige ouders hopen dat door pap toe te voegen in de laatste fles, hun kindje beter zal doorslapen. Echter de kans is erg klein. Rijstebloem dikt alleen de melk in, maar de energie is niet heel verschillend van melk zonder rijstebloem. Rijstebloem bevat namelijk weinig vet en weinig vezels, dus de kans is klein dat hij langer zal blijven doorslapen wanneer er rijstebloem door zijn flesje heeft gezeten.

Ontlasting

Wanneer je kindje vast voedsel gaat eten, zal je dit merken aan zijn ontlasting. Ook zijn poep zal vastere vormen gaan aannemen, naarmate hij meer vast voedsel zal gaan eten. Hij zal waarschijnlijk ook minder vaak gaan poepen.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is de Baby-Led Weaning of Rapley methode?
Voedingsschema voor je baby. Wat heeft hij nodig?
Gezond en smakelijk eten voor je baby!
Darmkramp bij je baby, wat kun je er aan doen?
Van melk naar vaste voeding
Darmkrampjes bij je baby, hoe kun je ze verzachten?
Kunstmatige zuigenlingenvoeding
Geitenmelk voor baby’s & peuters
Groentehapje: Zelf een prakje maken of toch een potje?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *