Overlijden van één kind van een tweeling (of meerling)

Overlijden van één kind van een tweeling (of meerling)

Ben je in verwachting van een tweeling of meerling en verlies je een van de kinderen, dan is dit erg verwarrend en pijnlijk. Je rouwgevoelens zullen niet minder zijn dan bij het verlies van een eenling.
Vreugde en verdriet lopen door elkaar. Je voelt je schuldig tegenover het overleden kindje als je gelukkig bent met je levende kind; of andersom: je hebt een gevoel van schuld tegenover het levende kind wanneer je verdriet voelt over je verloren baby.
Deze emoties gaan niet zo snel over en worden extra bemoeilijkt wanneer de steun van familie en vrienden snel wegvalt en iedereen alle aandacht op het gezonde, levende kind richt.

Geluk en verdriet

Als je in deze onmogelijke situatie belandt, dan liggen geluk en verdriet dicht bij elkaar. Probeer ondanks de tegenstrijdige gevoelens het afscheid van je overleden kindje zo bewust mogelijk mee te maken. Later zullen je andere kinderen meer willen weten over hun overleden broertje of zusje en tastbaar bewijs kan dan prettig zijn: maak als het mogelijk is foto’s van de kinderen samen; als je besluit het overleden kindje te cremeren is het verstandig een plekje voor het verstrooien van de as uit te zoeken – bij een begrafenis heb je vanzelf zo’n plekje. Je wilt immers later toch aan je andere kind(eren) vertellen wat er gebeurd is en het is goed om dan ergens naar toe te kunnen.

lijn donker geel oudersenzo
Overlijden van één kind van een tweeling (of meerling)
lijn donker geel oudersenzo

Toch hoor jij er altijd bij

Muziek is emotie… Muziek is onlosmakelijk verbonden aan gevoel en er is geen mooiere manier dan je gevoelens uit te drukken met noten, in plaats van woorden. Maar een combinatie van de juiste noten en woorden, kan pas écht wonderen verrichten…
Vadersenmoeders.nl heeft KSK Productions, Wieteke van Dort, Tom Pearce, Hans Meijer en muziekstudio The Box bereid gevonden – geheel belangeloos, maar vol enthousiasme en overtuiging – speciaal voor onze engeltjes een liedje uit te brengen.
Een uniek concept wat is uitgewerkt tot een prachtig resultaat. Toch hoor jij er altijd bij is een liedje speciaal geschreven voor baby’s die voor, tijdens of vlak na de bevalling alweer afscheid van ons moeten nemen…
Omdat wij op geen enkele wijze willen verdienen aan dit grote verdriet, is dit liedje gratis (legaal) bij ons te downloaden.

Lees verder – Toch hoor jij er altijd bij

Liefs Marion

Meer informatie

Omgaan met verdriet
Welke uitvaartverzekering als je een baby krijgt?
Rouwverwerking – Hoe ga je met je verdriet om?
Brand een kaarsje
Het laatste moment…
Afbreking van de zwangerschap
Omgaan met een miskraam…
De mooiste afscheidsgedichten
Verlies van baby of peuter

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto’s: 123rf.com, vlindervaria.nl en/of dreamstime.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *