Babykwaaltjes – Ontstoken oogjes

Babykwaaltjes - Ontstoken oogjes

Ohjee, er komt prut uit de oogjes van je kindje! Zomaar, ineens. Gisteren was er nog niets aan de hand en vandaag heeft hij ineens vieze oogjes. Wat is er aan de hand?
Hoe goed je ook voor je kindje zorgt, het kan zomaar gebeuren dat hij last krijgt van ontstoken oogjes. Ondanks dat de oogjes van je baby beschermd worden door zijn wimpers en oogleden, toch is het niet te voorkomen dat er wat stofjes zijn oogjes in dwarrelen.

Je baby maakt onvoldoende traanvocht aan om alle stofjes weg te spoelen, waardoor hij het risico loopt dat de traanbuizen verstopt raken. Eigenlijk moeten de traanbuizen de stofjes met wat traanvocht afvoeren naar de neusholte, maar als er niet voldoende vocht is om de vuiltjes mee te voeren, kan het dus mis gaan en als er te veel vuilophoping ontstaat, is er de kans op een ontsteking. Niet fijn voor je kindje en zo’n ontsteking kan ook nog eens een aantal dagen duren.

Symptomen ontstoken oogjes

Je kunt merken aan je kindje dat hij ontstoken oogjes heeft als er vuil uit zijn oogjes komt, het wordt ook wel eens ‘prut’ genoemd. Deze vieze afscheiding bestaat uit slijm, vuil, ingedroogde tranen en vet. Het ziet er niet zo fris uit, maar gelukkig is het wel eenvoudig schoon te maken.

Babykwaaltjes - Ontstoken oogjes

Masseren

Een zachte massage kan de verstopping van het traanbuisje (sneller) verhelpen. Door de druk van de massage kan namelijk het membraan van Hasner alsnog opengaan. Natuurlijk moet het wel heel voorzichtig gebeuren. Masseren doe je op de volgende manier:

Leg een schone vinger vlak onder het traanpuntje op de huid (het kleine rode puntje in het onderooglid, vlak bij de neus).
Beweeg langzaam met je vinger naar binnen, richting de neusvleugels.

Herhaal dit zo’n drie keer per dag. Vind je het eng om dit met je grote vingers te doen? Dn kun je hier ook een vochtig wattenstaafje voor gebruiken. Wees voorzichtig dat je niet onbedoeld hiermee in zijn oogjes prikt.

Babykwaaltjes - Ontstoken oogjes

Schoonmaken oogjes

Kook wat water en laat dit afkoelen. Druppel wat van het afgekoelde gekookte water op een steriel gaasje en maak hiermee de oogjes schoon. Dit kun je doen door met het natte watje zachtjes vanaf de buitenkant naar de binnenkant van het oogje te wrijven. Neem voor ieder oogje een nieuw gaasje.

Vieze oogjes door verkoudheid

Je kindje kan ook vieze oogjes krijgen door een verkoudheid. De verkoudheid zorgt er namelijk voor dat het neusslijmvlies zwelt waarbij er een tijdelijke verstopping kan ontstaan van het traanafvoersysteem. Zodra de verkoudheid voorbij zit, is ook het probleem van de verstopte traanbuisjes opgelost.

Huisarts en medicatie

Als het oogje rood wordt of roodomrand en er steeds meer prut uit de oogjes komt, neem dan contact op met je huisarts. Hij kan eventueel een antibioticazalf of -druppels voorschrijven. Als je kindje veel en vaak oogklachten heeft, kan hij je eventueel doorverwijzen naar een KNO arts die je kindje verder zal onderzoeken. De KNO arts kan eventueel besluiten het vliesje in het traanbuisje door te prikken en een klein buisje plaatsen in het afvoersysteem naar de neus.

Tip

We ontvingen de tip om een paar druppels borstvoeding op een gaasje te druppelen en hiermee de oogjes schoont te maken. In moedermelk zitten veel antistoffen die de infectie helpen te bestrijden.

Liefs Marion

Meer informatie

De huid van je baby – Hoe verzorg je hem?
Huidverzorging van je kindje – Droge huid
De hygiëne bij je baby, waar moet je op letten?
Medisch alfabet – Alle kinderkwaaltjes, kinderziekten en kindgerelateerde kwaaltjes op een rij!
Top 10 kinderkwaaltjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *