Oma en opa – Ooit gehoord van oma en opa dag?

Oma en opa - Ooit gehoord van oma en opa dag?

Wist je het al? Er bestaat Moederdag, Vaderdag… maar er bestaat ook een oma en opa dag! Een speciale dag om alle oma’s en opa’s eens lekker in het zonnetje te zetten, of te verrassen met een prachtige tekening of een zeldzaam geknutseld kunstwerk van hun kleinkind.

Moederdag – Zet mama extra in het zonnetje
Vaderdag – Verwen papa de hele dag
Heb jij ook zo’n leuke schoonmoeder?

Onschatbare waarde

En waarom niet? Oma en opa zijn van onschatbare waarde voor de kleinkinderen. Ze hebben vaak alle tijd en aandacht, kunnen eindeloos voorlezen en blijken keer op keer zeer betrouwbare oppassers te zijn. Natuurlijk verdienen oma en opa het om vaker in het zonnetje gezet te worden en sinds 2004 is er een nationale Opa & Oma dag! Er is nog geen vaste datum gekozen zoals bij Vader- en Moederdag (bijvoorbeeld altijd de derde zondag in …) en je kunt natuurlijk ook zelf een dag prikken.

Corona: Vergeet oma en opa niet!

Oma en opa - Ooit gehoord van oma en opa dag?
lijn donker geel oudersenzo

Samen genieten

Het idee achter Opa & Oma dag is samen genieten van de bijzondere band die je (schoon)ouders met je kind hebben. Het is een mooie gelegenheid om opa en oma een blijk van waardering te geven voor hun betrokkenheid én gewoon omdat je van elkaar houdt… Nog een extra reden nodig? Uit onderzoek blijkt dat 90% van alle grootouders oppast. En bijna de helft (46%) past op vaste dagen op. De gemiddelde oppastijd ligt op 7 uur per week, vaak verdeeld over twee dagen.

Verwen oma en opa

Natuurlijk heeft Oudersenzo.nl voor deze speciale dag een aantal verwentips:

  • Help je peuter bij het maken van een knutselwerkje of mooie tekening. Verwerk hierin een hand en/of voetafdruk van je peuter.
  • Stuur oma en opa een kaartje en laat je peuter er zelf iets op tekenen.
  • Bak samen met je peuter een lekkere cake of (appel)taart voor oma en opa.
  • Organiseer een dagje uit met oma en opa en natuurlijk gaat je kind mee!
  • Laat je kindje een mok voor opa en/of oma beschilderen (deze pakketten zijn kant-en-klaar te koop en af te bakken in je eigen oven).
  • Leest opa/oma graag? Maak een boekenlegger van een paar leuke foto’s van je peuter.
  • Een recente foto van je peuter (vergroting) in een lijstje scoort natuurlijk altijd goed.
  • Maak een oorkonde van ‘De liefste opa/oma’ en laat je peuter hem zelf versieren.
  • Voor 14,95 euro kun je in een fotowinkel een digitale fotoframesleutelhanger kopen. Je kunt hier zo’n 75 foto’s (afhankelijk van het formaat) op kwijt. Het leukste is wanneer je deze vooraf al (voor een gedeelte) vult.
  • Er bestaan machines waarmee je een metalen sleutelhanger kunt laten maken met de afbeelding van je peuter erin gegraveerd (kosten: 5,00 euro).

Een goede band met je kleinkinderen

Grootouders en kleinkinderen zijn belangrijk voor elkaar, en een goede band met je kleinkinderen, dat wil natuurlijk iedereen. Maar hoe bouw je dit op? En hoe houd je hem in stand als je niet zo dichtbij woont? Wat mag je als oma of opa wel doen, en wat kun je beter achterwege laten? Kleinkinderen zijn anders dan kinderen van jezelf, de band zal dan ook anders zijn. Maar dat wil niet zeggen minder mooi!

Schoonvader from hell

Opa en oma

Er komt een moment dat je zoon of dochter komt vertellen dat jullie rol van (schoon)vader en (schoon)moeder gaat veranderen in: opa & oma. Misschien komt het onverwachts, wellicht is het een welkome boodschap maar het zou ook kunnen zijn dat je even moet slikken als je deze boodschap hoort. Een ding is zeker: Je leven gaat veranderen! De emoties die je overvallen tijdens deze mededeling zal voor iedereen anders zijn en wellicht zullen ze je nog verbazen. Dit gevoel zal alleen nog maar versterkt worden op het moment dat je je kleinkind in je armen zal houden. Een enorm gevoel van liefde zal door je lichaam stromen.

Oma en opa – Een goede band met je kleinkinderen

Je schoonmoeder als criticus

Voor de een is ze een rots in de branding, voor een ander kan ze niet snel genoeg haar boeltje pakken; je schoonmoeder. Een bijna onontkoombaar verschijnsel in iedere relatie, en echt niet altijd even geliefd of gehaat. Als basis voor menig grappen zijn schoonmoeders een dankbare bron van vermaak, maar even zo vaak slaat de hilariteit om in ergernis wanneer schoonmama zich al te zeer inmengt in het leven van schoondochterlief.
Hulp van een ervaren schoonmoeder bij het opvoeden van je kinderen kan zeer gewenst zijn, maar wat te doen als die hulp meer en meer bemoeizucht blijkt?
Oudersenzo.nl biedt je hierin niet alleen een herkenningspunt, maar levert daarnaast ook tips en tools om de familierelaties zo soepel mogelijk te laten lopen.

Je schoonmoeder als criticus – Hoe ga je hiermee om?

Hoe heb je verteld dat je zwanger bent?

Wij hebben onze bezoekers gevraagd: Hoe heb jij je (schoon)ouders verteld dat jullie een kindje verwachten? We ontvingen zeer ludieke manieren en die willen we je niet onthouden.

Vertellen dat je zwanger bent aan de a.s. oma en opa

Liefs Marion

Meer informatie

Oma en opa – Een goede band met je kleinkinderen
Corona: Vergeet oma en opa niet!
Schoonvader from hell
Vertellen dat je zwanger bent aan de a.s. oma en opa
Moederdag – Zet mama extra in het zonnetje
Heb jij ook zo’n leuke schoonmoeder?
Vaderdag – Verwen papa de hele dag
Je schoonmoeder als criticus – Hoe ga je hiermee om?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *