Wat je moet weten over de nekplooimeting

Je bent zwanger! Het is een spannende tijd vol vreugde, verwachting en een eindeloze stroom aan informatie. Tijdens deze periode zul je waarschijnlijk horen over verschillende tests en onderzoeken, zoals de nekplooimeting. In deze blog gaan we in op wat een nekplooimeting precies inhoudt. Wanneer en door wie het wordt uitgevoerd? Wie komt ervoor in aanmerking en wordt het vergoed door de zorgverzekering?

Wat je moet weten over de nekplooimeting

Wat is een nekplooimeting?

De nekplooimeting is een echoscopisch onderzoek dat plaatsvindt tijdens de zwangerschap, meestal rond de 11 tot 14 weken. De reden hiervoor is dat de ‘nekplooi’ van de baby rond deze tijd het best te meten is. De nekplooi is een laagje vocht aan de achterkant van de nek. Het wordt ook wel de ‘combinatietest’ genoemd, omdat het vaak wordt gecombineerd met een bloedonderzoek. De meting wordt gedaan om de kans op bepaalde chromosoomafwijkingen te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan het syndroom van Down, Edwards of Patau, bij de baby te bepalen.

De nekplooimeting wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde echoscopist of gynaecoloog. Het is een niet-invasief onderzoek dat vergelijkbaar is met een reguliere echo. Tijdens de meting wordt er een afbeelding van de baby op een scherm getoond. Vervolgens wordt de dikte van de nekplooi gemeten met behulp van ultrageluidsgolven.

Wat kun je met de uitslag?

De uitslag van de nekplooimeting is geen definitieve diagnose, maar geeft een risico-inschatting. Afhankelijk van de uitslag, kun je kiezen voor verdere tests, zoals de NIPT (niet-invasieve prenatale test) of een vlokkentest of vruchtwaterpunctie voor een definitieve diagnose. Het is belangrijk om te weten dat je altijd een keuze hebt in welke tests je wel of niet wilt ondergaan. Het is jouw zwangerschap, jouw lichaam en jouw keuze.

Wie komen ervoor in aanmerking?

Elke zwangere vrouw kan ervoor kiezen om een nekplooimeting te ondergaan, ongeacht leeftijd of gezondheidsgeschiedenis. Het is echter vooral gebruikelijk bij vrouwen boven de 36 jaar, omdat het risico op chromosoomafwijkingen toeneemt met de leeftijd.

Hoe betrouwbaar is de nekplooimeting?

De betrouwbaarheid van de nekplooimeting hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de echoscopie en de ervaring van de echoscopist. Het is belangrijk om te benadrukken dat de nekplooimeting geen definitieve diagnose stelt. De nekplooimeting op zichzelf heeft een detectiegraad van ongeveer 75-80% voor het syndroom van Down, met een vals-positief percentage van 5%. Dit betekent dat 5% van de zwangerschappen waarbij een verhoogd risico wordt geconstateerd, geen chromosoomafwijking zal hebben.

De combinatietest, waarbij de nekplooimeting wordt gecombineerd met een bloedtest, heeft een hogere detectiegraad van ongeveer 85-90%. De detectiegraad is echter nog steeds niet 100%, wat betekent dat sommige baby’s met een chromosoomafwijking niet worden gedetecteerd.

Als een verhoogd risico wordt geïdentificeerd door de nekplooimeting, kunnen er verdere tests worden aangeboden, zoals de NIPT (niet-invasieve prenatale test), vlokkentest of vruchtwaterpunctie, die een definitieve diagnose kunnen stellen. Het is belangrijk om te overleggen met je zorgverlener over de voor- en nadelen van de nekplooimeting en andere prenatale tests, zodat je een geïnformeerde beslissing kunt nemen die het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen.

Kan een verdikte nekplooi verdwijnen?

Een verdikte nekplooi bij een foetus tijdens de 11-14 weken echo kan in sommige gevallen in latere stadia van de zwangerschap normaliseren. Het is belangrijk te begrijpen dat een verdikte nekplooi op zichzelf niet noodzakelijk een probleem betekent. Het is slechts een symptoom die kan wijzen op een verhoogd risico op bepaalde chromosoomafwijkingen of andere gezondheidsproblemen.

Daarbij is het goed om te weten dat de nekplooi van de foetus zich kan ontwikkelen en veranderen naarmate de zwangerschap vordert. Dus ja, een verdikte nekplooi kan in latere stadia van de zwangerschap normaliseren. Echter, als een verdikte nekplooi wordt geconstateerd tijdens de initiële screening, zullen zorgverleners meestal aanvullende testen aanbevelen om een beter inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaken.

Wordt de nekplooimeting vergoed door de zorgverzekering?

Tot voor kort werd dit niet vergoed en moest je deze kosten zelf betalen, maar sinds 1 april 2023 wordt de NIPT-test dus vergoed voor iedereen die zwanger is. Het gaat ook niet van je eigen risico af.

Heb je nog aanvullende vragen? Schroom dan niet om deze te stellen bij de verloskundige of gynaecoloog!

liefs Marion

Meer informatie

De NIPT-test speurt naar het Herpesvirus CMV
De 20-weken echo: Een belangrijke stap in je zwangerschap
De NIPT-test: wat is het, hoe werkt het en is het verstandig?
In verwachting van een kindje met Downsyndroom
Downsyndroom. Wat is het? En hoe ontstaat het?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *