Mooie mama – Voetverzorging

Mooie mama - Voetverzorging

Zomers vallen goed verzorgde voeten misschien meer op omdat we dan vaker in open schoentjes lopen, maar in de winter moeten je voeten net zo goed verzorgd worden. Misschien zijn ze minder zichtbaar voor anderen, je loopt er toch de hele dag op. Wist je trouwens dat 20% van de Nederlanders voetklachten heeft? Daar wil je vast niet bij horen! En sommige kwaaltjes kunnen voorkomen worden wanneer je je voeten goed verzorgd. Ook tijdens de koude winterdagen!

Ondergeschoven kindje

Ondanks dat we miljoenen uitgeven aan allerlei smeersels, onze voeten zijn het meest vergeten lichaamsdeel. Terwijl het juist onze voeten zijn die ons in conditie houden en ons van A naar B brengen. Je zou zeggen dat die juist wat extra aandacht mogen hebben!
De huid van je voeten bevat van nature weinig talgkliertjes. De huid droogt daarom snel uit. Om kans op kloofjes te voorkomen, moeten we lief zijn voor onze voeten en ze goed verzorgen.

Hoe houd je je voeten gezond?

Om je voeten zo gezond mogelijk te houden, hebben we een aantal tips:

Droog je voeten na het badderen of douchen altijd goed af. Ook tussen de tenen.
Was je voeten dagelijks. Het liefst zonder zeep. Wil je toch zeep gebruiken, gebruik dan een milde zeep.
Gebruik dagelijks een voetcrème om je huid soepel te houden.
Zorg dat je schoenen niet te klein zijn. Je tenen moeten voldoende ruimte hebben en niet gekneld zitten. Draag ook liever geen sokken met naden en als je sokken draagt, doe dan iedere dag een schoon paar aan.
Je kunt eventueel dagelijks voetoefeningen doen om je voeten soepel te houden.

Mooie mama - Voetverzorging

Verzorging teennagels

Knip je teennagels recht en niet te kort om te voorkomen dat de nagel kan ingroeien. Gebruik hiervoor het liefst een nagelschaartje om te voorkomen dat je nagels inscheuren.
De vorm van de nagels moeten de natuurlijke vorm van de teen volgen. Na het knippen kun je de randen glad maken met een nagelvijl.

Hoe kun je je voeten verwennen?

Je kunt je voeten op veel manieren verwennen en een aantal dingen kun je gewoon thuis. Hierbij onze tips:

Voetenbadje

Neem regelmatig een warm voetenbadje. Je kunt er wat voetenzeep aan toevoegen, wat soda of speciale bruistabletten. Laat je voeten ongeveer 10 minuten in het water weken.

Extra verzorging

Scrub de huid van je voeten met een milde scrub. Na het scrubben kun je je voeten extra voeden met een voetenmasker of misschien wil je partner je voeten even masseren met een verzorgende olie? Ook niet verkeerd.

Mooie mama - Voetverzorging

Verwijder het eelt

Heb je een eeltrasp? Verwijder dan de overtollige eelt. Zorg voor droge voeten als je hiermee begint. De delen waar vaak het meest eelt zit zijn: je hak, de bal en de buitenkanten van je voet.
Met een eeltrasp haal je het ergste eelt weg, daarna kun je met een voetenvijl de kleinere stukjes eelt verwijderden.

Wist je trouwens dat eelt je ook iets te vertellen heeft? Want eelt is eigenlijk een heel belangrijke bescherming van onze voeten. Als we bijvoorbeeld schoenen dragen die te klein zijn, ontstaan er kleine ontstekingen in onze lederhuid. Hierdoor krijgt het lichaam het signaal om bescherming aan te maken. Om verdere ‘verwondingen’ te voorkomen, wordt de huid op de beschadigde delen dikker en wordt er een eeltlaag gevormd.
Als jij dus op bepaalde plekken terugkomend eelt hebt, kan het dus zomaar dat dit te maken heeft met het dragen van bepaalde (te krappe) schoenen.

Pedicure

Als je extra lief voor je voeten wil zijn, bezoek dan eens in de 6 weken een pedicure. Zij heeft verstand van jouw voeten en kan ervoor zorgen dat je voeten in topconditie worden gehouden.
Mocht je toch problemen met je voeten hebben, de pedicuren kan je helpen met kwaaltjes als:
nagel en nagelriemverzorging, schimmelnagels, kalknagels, ingegroeide nagels, likdoorns en overtollig eelt.
Sommige pedicures kunnen je teennagels ook lakken met een gellak, zodat de nagellak gedurende een aantal weken goed blijft zitten. Heerlijk toch om er geen omkijken naar te hebben?

Extra verwennerij voor het slapengaan

Breng ’s avonds voor het slapen een dikke laag voetcrème aan op je voeten. Trek daar overheen een paar katoenen sokken en laat dit gedurende de nacht lekker intrekken. De volgende ochtend zijn je voeten zo heerlijk zacht!
In plaats van voetcrème kun je ook een lekkere dikke laag vaseline gebruiken.

Liefs Marion

Meer informatie

Ontharen – Welke methodes zijn er?
De verzorging van je huid
Verzorging van je huid in de winter
Droge handen in de winter
Het scrubben van de huid – Mooie mama
Mooi met natuurlijke middelen
Blogs over de verzorging van je huid
Beautyproduct besprekingen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *