Mooie mama – Als je haar maar goed zit!

Mooie mama - Als je haar maar goed zit!

Het gezegde ‘als je haar maar goed zit’ is er niet voor niks. Als je haar goed zit, zie je er al direct stralend uit. Dan hoeft er nog maar weinig te gebeuren. Als je daarentegen een ‘badhairday’ heb, kun je nog zo mooi je make-up hebben aangebracht, het blijft toch een beetje behelpen. Maar hoe voorkom je nou zo’n badhairday? Hoe laat jij je haar zo mooi mogelijk stralen?

Wat is haar?

Haar bestaat uit dode cellen die uit de opperlaag van de huid groeien. Omdat het dus dood materiaal is, voel je het niet als er een stuk van wordt afgeknipt. Op ons hoofd groeien gemiddeld zo’n 100.000 haren. Een haar wordt ongeveer drie tot zeven jaar. Daarna valt hij uit. Je haar groeit per maand zo’n 1 tot 1,5 cm.

Waar moet je op letten?

Belangrijk uitgangspunt bij een goede haarverzorging, is de keuze van producten die voor jouw haartype het meest geschikt zijn. Als je de juiste producten gebruikt zal je zien dat je haar opknapt en gaat glanzen. Laten we beginnen met de verschillende haartypen.

Mooie mama - Als je haar maar goed zit!

Normaal haar

De meeste mensen hebben van nature niet zo’n mooie, gezonde haarbos. Gezond haar dat glanst en danst in de wind. Jammer genoeg zijn er maar weinig mensen die dit hebben, maar als je het hebt, wil je het natuurlijk graag zo houden. Gebruik daarom milde verzorgingsproducten, zoals een ‘iederedagshampoo’.

Vet haar

Bij vet haar zijn de talgkliertjes op de hoofdhuid nogal hyperactief bezig. Bij de kleinste prikkel gaan ze al aan de slag. Een verstoorde hoofdhuid kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van het gebruik van een sterk ontvettende shampoo of hormonen. Het kan tijdelijk zijn maar je kunt er ook blijvend last van houden.
Was je haar het liefst zo min mogelijk, zodat de hoofdhuid niet te vaak wordt geïrriteerd. Gebruik een milde shampoo speciaal voor vet haar. Masseer de huid tijdens het wassen zo min mogelijk, het liefst zelfs helemaal niet.

Mooie mama - Als je haar maar goed zit!

Droog/beschadigd haar

Vaak gaat beschadigd haar gepaard met droog haar. Of andersom. Het één is vaak het gevolg van het ander. Droog haar wordt veroorzaakt door een verminderde talgproductie van de hoofdhuid. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan: föhnen, gebruik van een krul/stijltang, zonlicht, zeewater, airco, centrale verwarming, chloorwater of ruw je haren borstelen. Maar natuurlijk ook behandelingen als permanent of haarverf.

Je kunt je voorstellen dat droog of beschadigd haar extra verzorging nodig heeft en dus een shampoo kan gebruiken die niet alleen verzorgd maar ook het haar zoveel mogelijk beschermd tegen nog meer schadelijke invloeden van buitenaf.

Haarverf en zwangerschap
De werking van het haarmasker

Conditioner

Zelf heb ik lang en droog haar. Na iedere beurt gebruik ik een conditioner om zo makkelijk mogelijk mijn haar te kunnen kammen en ik zo min mogelijk aan het haar hoef te trekken doordat het aan elkaar klit. Een crèmespoeling of conditioner legt de haarschubben weer netjes plat, zodat het niet in elkaar blijft klitten. Maar een goede conditioner doet meer. Zo herstelt hij bijvoorbeeld ook de zuurgraad van het haar na het wassen. Sommige conditioners hebben ook nog wat extra voedingsstoffen. Stem echter de keuze van je conditioner af op je haartype.

Knipbeurt

Naast een goede dagelijkse verzorging is het net zo belangrijk dat je regelmatig naar de kapper gaat en je haar laat knippen. Gespleten haarpunten maken je haar er niet mooier op. Je haar gaat er dor en verdroogd uit zien en blijven ook nog eens makkelijker aan elkaar klitten.
Het gebruik van föhns of stylingtangen werken het proces van gespleten punten nog eens extra in de hand. Belangrijk dus om regelmatig, zo één keer per zes weken, even de dode punten te laten knippen.

Haaruitval

Er zijn verschillende redenen waarom haar kan uitvallen. De meest belangrijke zullen we hier noemen:

– leeftijd (ouderdom)
– genetisch bepaald (erfelijk)
– chemokuur
– ziekte (infecties, stofwisselingsziekte, schildklierproblemen, suikerziekte, et ceter)
– stress
roken

Helaas zijn een aantal oorzaken moeilijk te voorkomen, maar je kunt bijvoorbeeld wel rekening houden met roken of stress. Probeer zo gezond mogelijk te leven. Eet gezond en gevarieerd, drink voldoende water, zorg voor voldoende vitamine B en laat eens een hoofdmassage doen. Dat is niet alleen nuttig maar ook lekker en ontspannend.

Stoppen met roken – Tips & tricks

Liefs Marion

Meer informatie

De werking van het haarmasker
Mooi met natuurlijke middelen
Verzorging van je huid in de winter
Schildklierafwijking en zwangerschap
Het weerwolfsyndroom, wat is het?
Haarverf en zwangerschap
Voor het eerst met je kindje naar de kapper: Tips & Trucs
Mooie mama – Beautytips!
Beautyproduct besprekingen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Een reactie

  • De conditie van mijn haar is erop vooruit gegaan sinds ik vegetariër ben. Dat kan ermee te maken hebben dat ik gewoon meer fruit en groenten eet dan vroeger. Ik heb ook hele goede ervaring met een geregeld olijfoliemasker voor mijn haar. Het gaat er prachtig van glanzen en voelt heel zacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *