Moeders nu versus moeders toen

Moeders nu versus moeders toen

Wat zijn de verschillen tussen moeders toen en moeders nu? Stel je voor: geen wasmachine en droger, maar een wastobbe en een droogmolen. Geen magnetron, maar een pannetje water, geen internetbestellingen, maar boodschappen doen bij de kruidenier, de bakker en de slager, geen auto, maar een wandelwagen en geen gezin met 1, 2 of 3 kinderen, maar een huishouden met 4, 5, 6 of meer koters.

Hebben moeders nu het vandaag de dag gemakkelijker dan vroeger? Of was het leven zonder carrière, media die de perfecte moeder schetsen uiteindelijk een stuk meer ontspannen?

Kan de beste moeder opstaan? De 8 verschillende types
Ik heb spijt van mijn kindje

Aanstaande moeders nu

Nu kun je zelfs testen wanneer je het vruchtbaarst bent om de kans op een zwangerschap te verhogen, maar de eerste zwangerschapstest voor thuisgebruik werd pas in 1971 geïntroduceerd. Vroeger wist je dus vaak de eerste maanden niet eens zeker dat je zwanger was. Was je er zeker van dat je groeiende buik het gevolg was van een kleine op komst, dan haalde je je informatie van (schoon)moeder, zussen, tantes, oma´s en vriendinnen. Er bestonden namelijk geen tijdschriften over baby´s en zwangerschappen, het internet was nog niet uitgevonden en er waren zeker geen bevallingsprogramma´s op tv. Ook de prenatale screening zoals wij die nu kennen was niet aanwezig. Als aanstaande moeder wist je niet eerder dan op de dag van bevalling of je een tweeling rijker was, de baby in een stuit lag of dat je baby een afwijking had.

Schuldgevoel als ouder, hoe ga je hiermee om?
Prenatale screening of zwangerschapsscreening – Welke zijn er?

Baby´s

Geen ergonomische kinderwagens, babyfoons, magnetronsterilisators en sensormatje dat de ademhalingsbewegingen van je kindje in bed registreert. De moeder van toen had veel minder hulpmiddelen in huis dan de moeder van vandaag tot haar beschikking heeft. Maar, de gemiddelde dagindeling van moeders vroeger zag er heel anders uit dan nu. Werd je vroeger moeder, dan bleef je veelal thuis. Tot de jaren vijftig in de vorige eeuw werden leraressen die zwanger raakten, zelfs gedwongen ontslag te nemen, want een moeder hoorde thuis en niet voor de klas. Vandaag de dag maken veel moeders zich op om na het bevallingsverlof weer terug te keren naar hun werk en staan dan voor de uitdaging het moederschap en een carrière zo goed mogelijk te combineren.

Moeders nu versus moeders toen

Peuters, kleuters en groter groeien

Waar veel ouders nu de vrijheid hebben om zelf te bepalen wanneer ze proberen zwanger te raken van een tweede of derde kindje, kon je vroeger van de ene in de andere zwangerschap rollen. Dus dat was sjouwen met een dreumes op je arm en een dikke buik met de volgende spruit.
Vanzelfsprekend een zware tijd, maar aan de andere kant had het hebben van een groot gezin ook weer voordelen. De oudste kinderen namen taken over van hun moeder en je had als kind altijd iemand om mee te spelen!

Moeder/dochter relatie – Waar kan je tegenaan lopen?

Informatiebronnen

Ook in deze fase is het verschil aan informatiebronnen tussen toen en nu enorm groot. Waarbij het voor de moeders nu weleens verwarrend kan zijn, doe je het wel goed genoeg, wat zullen ze zeggen bij het consultatiebureau, haalt mijn kind alle testjes wel?

Externe factoren

Eén ding is zeker, moeder zijn is niet meer hetzelfde als vroeger. De gezinnen zijn kleiner, de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen moeder worden is flink gestegen, er zijn meer gescheiden ouders en 1-oudergezinnen en moeders werken meer buitenshuis. Was het eerder bijna een vanzelfsprekendheid dat kleine meisjes later moeder werden, in de 21ste eeuw is het toch vooral een weloverwogen keuze die ouders maken. En waar het vroeger simpelweg een te accepteren feit was dat je in sommige gevallen geen moeder kon worden, is de medische wetenschap vandaag de dag vergevorderd in het helpen met zwanger worden.

Vroeger beter?

Was het vroeger beter of hebben de moeders het nu meer getroffen? Laten we het er maar op houden dat het anders was en is. Wat echter onveranderd is gebleven door de eeuwen heen, is de oprechte kinderwens, de onbegrensde moederliefde en de universele band tussen een moeder en haar kind. Wijzigingen in familiesamenstellingen, materialistische zaken en een overdosis aan informatie hebben en zullen daar nooit verandering in kunnen brengen!

Liefs Petra

Meer informatie

Hoe word je een goede moeder? Tips om een goede moeder te zijn
Je omgeving en jouw zwangerschap
Moederdaggedichtjes en rijmpjes
Ik heb spijt van mijn kindje
Heb jij ook zo’n leuke schoonmoeder?
Prenatale screening of zwangerschapsscreening – Welke zijn er?
Kan de beste moeder opstaan? De 8 verschillende types
7x Handige apps voor jonge ouders
Schuldgevoel als ouder, hoe ga je hiermee om?
Themapagina: Moeders
Alles voor en over moeders
Oudere moeders vechten tegen vooroordelen
Moeder/dochter relatie – Waar kan je tegenaan lopen?
Alleenstaande moeder – Ik doe het alleen
Oermoeders – Bewust jonge moeder
De natuurlijke band tussen moeder en kind
Carrièrekeuze: Moeder – Over bewuste Thuisblijfmoeders2
Moeders – Mama is helemaal oké
Moeders – Leggen we de lat te hoog?
Moederdag – Zet Mama extra in het zonnetje!
Jonge moeders kiezen steeds vaker voor: thuiswerken

Bronvermelding

Tekst: Petra Verkaik
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

2 reacties

 • Philippus Vanhengel

  misschien niet slecht eens het verschil van de betekenis van “moeder” eens te schetsen en wat daar nu nog van over gebleven is. Wat ik als 54 jarige versta onder moeder komt ik nu nie meer tegen of ze is 95.

  Ze verlaten huis het gezin (en hun echtgenoot) en ze zijn geëmancipeerd.

  Ik zou hier wel met iemand over willen communiceren want ik vind dit een van de ergste problemen van deze tijd naast racisme, klimaat, terrorisme en suïcide problematiek veroorzaakt door media en (mijn gedacht) werkgevers en jawel, ik denk de vrouw.

  Klinkt zeer hard maar ik zit daar wel mee.

  Sorry

  Groeten

  Filip

  • Bedankt voor deze eerlijke reactie. Wie van onze bezoekers zou hier een (respectvol) reactie op willen geven? Want er is niks mis met met meningsverschillen, andere zienswijzen kunnen juist heel verhelderend zijn. Ik zal zelf de aftrap doen.

   Als ik naar mijzelf kijk, had ik weinig keuze. Alles wordt steeds duurder en leven van slechts ‘één inkomen’ is amper nog mogelijk. Helaas. Wel heb ik bewust gekozen om vanuit huis te werken, zodat mijn zoon nooit naar de opvang heeft hoeven gaan en ik ook altijd thuis was als hij van school kwam of ziek was. Geëmancipeerd ben ik zeker, maar dat staat los van een goede moeder kunnen zijn. Ik ben overtuigd dat vrouwen en mannen gelijkwaardig zijn, maar dat wil niet zeggen dat ik niet in de verschillen tussen mannen en vrouwen geloof. Beide sexen hebben hun eigen kwaliteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *