Koortslip? Bescherm je baby en knuffel hem even niet!

Koortslip? Bescherm je baby en knuffel hem even niet!

Als trotse ouder doe je natuurlijk niets liever dan de wereld je mooie kindje showen en je baby overladen met kusjes. Maar wat als je kleintje wordt geknuffeld door iemand met een koortslip? Bijna de helft van de bevolking heeft wel eens een koortslip gehad. Daarvan weet maar de helft dat dit riskant is voor baby’s.

Besmettelijk?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex I virus en is al besmettelijk voordat de blaasjes zichtbaar worden. Meer dan de helft (59%) van de mensen die er wel eens last hebben, heeft hier geen product tegen in huis en begint daardoor vaak laat met de behandeling. Vooral met een baby in de buurt moet een koortslip zo snel mogelijk worden tegengegaan om te voorkomen dat het kindje ook besmet raakt. Het afweermechanisme van een baby is namelijk nog niet volledig ontwikkeld waardoor een herpesinfectie heftig kan verlopen.

Voorzorgsmaatregelen

Saskia Buitendijk, consultatiebureau arts, adviseert ouders om bewust om te gaan met de risico’s die een koortslip met zich meebrengt: “Veel mensen weten wel dat het besmettelijk is, maar zijn zich er niet altijd van bewust dat een herpesinfectie bij baby’s erg gevaarlijk kan zijn. Zeker in de periode vlak na de geboorte van het kindje kunnen jonge ouders daarom niet voorzichtig genoeg zijn en bijvoorbeeld kraambezoek met een koortslip vragen hun kindje een weekje later te komen bewonderen.”

Koortslip? Bescherm je baby en knuffel hem even niet!

Enkele tips

  • Was goed je handen voordat de baby wordt verzorgd, want via de handen kan ook besmetting worden veroorzaakt.
  • Wanneer een ouder of andere verzorger van de baby een koortslip heeft, is het verstandig een mondkapje te dragen.
  • Omdat een koortslip veroorzaakt wordt door een virus, is behandeling met een virusremmend middel aan te raden. Dit kan de genezing van een koortslip versnellen.
  • Wanneer de lip helemaal is genezen, kan er weer volop worden geknuffeld!

Oorzaken van een koortslip

De meeste mensen zijn als peuter of kleuter al besmet met het koortslipvirus; bijvoorbeeld door knuffelen met iemand die er eentje heeft. Eenmaal besmet blijft het virus levenslang in sluimertoestand in het lichaam aanwezig. Factoren als koorts, zonlicht, menstruatie, ziekte en vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat het virus weer actief wordt en een nieuwe koortslipuitbraak veroorzaakt.

Liefs Marion

Meer informatie

Het gevaar van een koortslip
Koorts – Waar is koorts goed voor? Wat kun je er aan doen?
De gezondheid van je baby – Waar moet je op letten?
Hoe ziet een pasgeboren baby eruit?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *