Kolven met blote borsten in een afgezonderde kantoorruimte

Kolven met blote borsten in een afgezonderde kantoorruimte

Hoewel het geven van borstvoeding steeds populairder wordt, stoppen veel moeders nog steeds na 4 maanden met het volledig geven van borstvoeding. Bijna de helft van de borst voedende vrouwen gruwt bij het idee op kantoor een borstkolf te gaan gebruiken.

Met de borsten ontbloot, afgezonderd in een (kantoor)ruimte met een kolf die een hoop lawaai maakt, veel vrouwen gruwelen hiervan. Bij 4 op de 10 schiet bij kolven meteen het beeld van een melkkoe te binnen; 45% zegt zelfs nog nooit een aantrekkelijk kolfapparaat te hebben gezien. Dit zijn conclusies uit onderzoek van Difrax. Ruim 300 vrouwen die in de afgelopen 2 jaar zijn bevallen en borstvoeding hebben gegeven of dit hebben overwogen zijn ondervraagd over het onderwerp kolven in 2010 en in 2016.

Negatiever beeld rondom kolven

Vrouwen vinden het vaker gênant om op het werk te kolven, maar ze voelen zich wel vaker moreel verplicht om te gaan kolven, omdat gezegd wordt dat borstvoeding nu eenmaal het beste is. 1/3 van de vrouwen kiest bewust voor borstvoeding. Wel wordt voeden met de fles vaker gebruikt als middel om te voeden naast het geven van borstvoeding.

8 op de 10 kolvende vrouwen combineert borstvoeding met flesvoeding. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het teruglopen van de melkproductie en het hebben van voeding voor de baby als de moeder er zelf niet is. De meeste moeders starten met het voeden via de fles als het kindje 8 weken oud is.

Borstvoedende werkneemster voelt zich bezwaard

Bijna de helft van de vrouwen die borstvoeding combineert met haar baan, voelt zich bezwaard om op het werk tijd te besteden aan kolven en/of voeden. Dat blijkt uit onderzoek van 24Baby.nl naar de mogelijkheden voor moeders om het geven van borstvoeding met hun baan te combineren.

Van de 1.667 vrouwen in loondienst die deelnamen aan het onderzoek, voelt 45% zich bezwaard om op het werk tijd te besteden aan het geven van borstvoeding. Het is een belangrijke reden om te minderen of zelfs helemaal te stoppen met borstvoeding na hun zwangerschapsverlof. Ook krijgen vrouwen te maken met onbegrip van hun werkgever en collega’s.

Daarnaast wordt vaak niet voldaan aan de wettelijke rechten die een borstvoedende werkneemster heeft. Zo wordt 1 op de 8 vrouwen niet (volledig) uitbetaald voor de tijd die zij besteedt aan kolven en/of voeden, voldoet 84% van de kolfruimtes niet aan alle eisen en heeft 2 op de 10 vrouwen zelfs helemaal geen kolfruimte tot haar beschikking.

Liefs Marion

Meer informatie

Borstvoeding voor de lange termijn…
Themapagina: Kinderopvang, kind en werk
Babyvoeding – Borstvoeding en flesvoeding
Gezond en smakelijk eten voor je baby
De gezondheid van je baby – Waar moet je op letten?
Lichamelijke ontwikkeling van je baby
Vragen aan onze lactatiekundige Karin Tiktak

Bronvermelding

Tekst: Difrax en 24baby.nl
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *