Knutselspelletjes voor binnen

binnenspelen knutselen

Een slingerdeslangslang van WC rollen

Voor dit leuke knutseltje heb je een fiks aantal lege wc-rolletjes nodig. Hoe meer, hoe leuker, maar om de slang een beetje leuk te laten kronkelen, heb je er minstens 10 nodig! Je kindje kan de wc-rolletjes in allerlei leuke kleurtjes schilderen. Kokertje nummer 1 is de kop, hierop kan je peuter of kleuter de ogen van de slag schilderen. Als alle rolletjes beschilderd zijn (en goed zijn opgedroogd) bevestig je aan de binnenkant van het eerste rolletje (zijn kop) een lang touw. Je kunt het touw vast maken door het uiteinde van het rolletje plat te drukken (eventueel met een stukje tong van rood papier er tussen) met twee nietjes vast (gelijk door het touw heen). Rijg nu alle rolletjes aan het touw en maak de laatste rol ook weer vast (met nietjes) aan het touw. Knip het touw op maat en de slang is klaar! Slingeren en kronkelen maar!

Witte kerst

Teken op karton een symmetrische kerstboom en knip deze zorgvuldig uit. Je kindje heeft nu een malletje waarmee hij op het groene stevige papier, de kerstbomen kan tekenen (het malletje omtrekken) en uitknippen. Knip vervolgens twee kerstbomen in zodat ze twee aan twee in elkaar kunnen worden geschoven. Hier en daar een plukje watjes en de kerstboom is klaar!

Heen-en-weertjes

Als je peuter of kleuter zelf al goed kan tekenen, kan hij zelf op het karton een leuk diertje tekenen. Mocht hij dit nog niet kunnen, dan kan jij dit voor hem doen. Je kindje kan vervolgens het diertje inkleuren en uitknippen (met of zonder jouw hulp). De notendopjes vullen met de boetseerklei en de diertjes met hun voetjes in de klei drukken. Nu kunnen de diertjes heen en weer schommelen, zonder dat ze omvallen!

Een zacht tuintje

Maak de spons een beetje nat met water. Bestrooi aan alle kanten de vogelzaadjes op de spons (behalve aan de onderkant, want dat heeft natuurlijk geen zin). Leg de spons nu in een schaaltje met water en zet hem op een lichte plek, bijvoorbeeld de vensterbank. De zaadjes zullen al snel ontkiemen en zolang je de plantjes water geeft, zullen de plantjes voorlopig blijven groeien.

Regenmeter

Haal het etiket van de lege fles en plaats, eventueel met behulp van een liniaal, streepjes op de fles met een watervaste stift. Plaats nu de trechter op de fles en zet de fles op een open gedeelte in de tuin. Na elke regenbui kan je kindje kijken hoeveel regen er is bijgekomen! Dat maakt een regenperiode net iets spannender.

Creatief met punaises

Je kunt voor deze creatieve explosie zelf een keuze maken een tekening te maken, of een bestaande kleurplaat hiervoor te gebruiken. Het liefst wel een kleurplaat of tekening met brede zwarte lijnen. Bevestig de kleurplaat op een plaat van piepschuim (minimaal zo dik dat de punaises hier niet doorheen kunnen) en laat je kindje nu de kleurplaat ‘inkleuren’ met de gekleurde punaises.

Schaduwen

Neem een blad papier en bevestig deze aan de muur. Voor de muur zet je een tafeltje met een voorwerp erop, bijvoorbeeld een teddybeer. Richt nu een goede lichtbundel op de teddybeer en als vanzelf verschijnt er een schaduw op het tekenvel (misschien een beetje schuiven met het tafeltje voor het gewenste resultaat). Nu kan je met de stift de omtrek van de schaduw tekenen.

Servies versieren

Met keramiekverf kun je heel leuk servies beschilderen. Mokken, borden, asbakken, alles kan. Na het schilderen moet de verf een tijd drogen aan de lucht en vervolgens afbakken in de oven. Op de gebruiksaanwijzing van de verf, vind je de details hiervan. Ook een heel leuk idee voor een kado voor opa of oma! Succes verzekerd!

Maak een tekenfilm

Knip een stuk karton uit van 6 bij 6 cm en maak in twee tegengestelde hoeken een gaatje. Dan maak je aan elk gaatje een elastiekje of een klein koordje. Op het stukje karton teken je op de ene kant een mond en op de andere kant een paar ogen (uiteraard op plekken dat het ook klopt, dus de ogen bovenaan en de mond onderaan het stukje karton). Houd nu de elastiekjes tussen je wijsvinger en je duim vast (in ieder hand een elastiekje) en laat het kartonnetje ronddraaien. Wanneer dit draait, zal een volledig gezichtje zichtbaar zijn.

In delen

Vouw twee stukken papier in drie delen. Alle spelers maken nu op één deel (het bovenste) een hoofd. Wanneer ze klaar zijn, vouwen ze dit naar binnen, zodat de volgende het niet ziet. Vervolgens worden alle tekeningen doorgegeven aan een volgend speler. Nu moet iedereen een lijfje tekenen (maar ze weten natuurlijk niet wat het hoofd is). Als het lijfje is getekend, wordt het papier weer omgevouwen en doorgegeven aan een volgend speler. Uiteindelijk worden alle benen getekend. Iedereen klaar?? Uitvouwen maar!!! Er zullen vreselijk komische tekeningen ontstaan zijn!

Ballonnen versieren

Teken met een watervaste stift op een ballon. Je kunt rare en leuke gezichtjes maken, maar je kind heeft vast ook heel leuke ideeën.

lijn donker geel oudersenzo

Meer binnenspelletjes

binnen spelen ballonspelletjes

Ballonspelletjes
binnen spelen cijfers en letters

Cijfers & letters
binnenspelen estafette

Estafette
binnen spelen kaartspellen

Kaartspellen
binnenspelen knutselen

Knutselspelletjes
binnenspelen raad en zoek

Raad en zoek
binnenspelen zing en beweeg

Zing en beweeg
 
lijn donker geel oudersenzo
Liefs Marion

Meer informatie

Binnen spelen kan ook leuk zijn!
Themapagina: Spelen en speelgoed

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
www.spelenboek.nl
Leuke spelletjes voor peuters en kleuters – ISBN 9789043800761
Originele Spelletjes en ideeeën voor geslaagde kinderfeestjes – ISBN 9789024383948
200 Spelletjes voor binnen & buiten – ISBN 9789043802475
Foto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *