Kinderziekten – De zesde ziekte

Kinderziekten - De zesde ziekte

De zesde ziekte of exanthema subitum, is één van de bekende kinderziekten. Het is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Bij de zesde ziekte ontstaan vlekjes en bultjes, met name in het gezicht en op de romp. Voornamelijk kinderen tussen de 9 en 12 maanden krijgen de zesde ziekte. Tegen de leeftijd van 2 jaar hebben bijna 80% van de kinderen de infectie doorlopen, al dan niet asymptomatisch. De incubatietijd is 10 tot 15 dagen.

De naam

De ziekte dankt haar naam aan de volgorde waarin men vroeger de vlekjesziekten beschreef: 1. mazelen, 2. roodvonk, 3. rodehond, 4. ziekte van Filatov-Dukes (dit bleek later een variant van rodehond te zijn), 5. erythema infectiosum (vijfde ziekte) en 6. exanthema subitum (zesde ziekte).

Besmetting

De ziekte is besmettelijk tot het moment dat de uitslag is verdwenen, hoewel hierover niet alle artsen het eens zijn. Huisartsen geven soms ook aan dat de ziekte al niet meer besmettelijk is na uitbraak (verschijnen van de rode vlekken).
Besmetting vindt voornamelijk plaats via speeksel. Tevens kan het virus overgedragen worden door bloedtransfusie, orgaandonatie of via de placenta. Een persoon die de zesde ziekte heeft doorgemaakt blijft mogelijk lange tijd besmettelijk omdat het virus in het lichaam aanwezig blijft.

lijn donker geel oudersenzo
Kinderziekten - De zesde ziekte
lijn donker geel oudersenzo

Verminderde weerstand

Na de eerste infectie blijft het virus in het lichaam aanwezig en vermenigvuldigt het zich in de speekselklieren. Bij mensen met een ernstig verminderde weerstand, bijvoorbeeld door een hiv-infectie, kanker of na orgaantransplantatie, kan het virus opnieuw geactiveerd worden en koorts, huiduitslag of nierfalen veroorzaken.

Koorts – Waar is koorts goed voor? Wat kun je er aan doen?

Symptomen

Je kindje krijgt plotseling hoge koorts (temperatuur tussen de 39 en 40,5). Doorgaans zijn kinderen niet heel ziek van de zesde ziekte, maar de hoge koorts kan natuurlijk ook een aanwijzing zijn voor een andere ziekte. Daardoor wordt er toch vaak onderzoek gedaan door een arts om andere ziekten uit te sluiten.

Weinig andere klachten

Naast de hoge koorts zijn er verder weinig andere klachten. De lymfe in de hals kunnen wat opgezet zijn en je kindje kan wat last hebben van oorpijn. Na een dag of drie tot vijf daalt de temperatuur weer. Daarna kunnen er in het gezicht en op de romp rose-rode vlekjes ontstaan. De vlekjes lijken een beetje op de vlekjes bij Rodehond. Na een dag of twee zijn de vlekjes weer verdwenen.

Complicaties

Doorgaans verloopt de ziekte zonder complicaties, maar door de hoge koorts is het wel mogelijk dat er koortsstuipen optreden. Belangrijk dus om je kindje goed in te gaten te houden.

Een koortsstuip – Kan het kwaad?

Behandeling

De ziekte gaat doorgaans na een paar dagen gewoon vanzelf weer over. Een echte behandeling is er daarom niet. Wel kun je ervoor zorgen dat je kindje het zo aangenaam mogelijk heeft en maatregelen nemen tegen de koorts. De koorts hoeft echter niet onderdrukt te worden omdat het niet direct kwaad kan. Overleg dit eventueel met de huisarts.
Ondanks de vlekjes, mag je kindje gewoon in bad.

Zesde ziekte en zwangerschap

Zover bekend is de zesde ziekte niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Liefs Marion

Meer informatie

Medisch alfabet
Kinderziekten – De vijfde ziekte
Kinderziekten – Welke kinderziekten zijn er?
Koorts – Waar is koorts goed voor? Wat kun je er aan doen?
Een koortsstuip – Kan het kwaad?
Huiduitslag – Check de rode vlekkenwijzer
Top 10 kinderkwaaltjes
De gezondheid van je baby
Roodvonk – Kinderziekte
Kinderziekten – Waterpokken
De gezondheid van je peuter
Kinderziekten – Rodehond
Het belang van handen wassen
Natte neuzentijd – Alles over verkoudheid
Wat is het Rijksvaccinatieprogramma (RVP)
Kinderziekten – Mazelen Voorkomen en genezen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Wikipedia
RIVM
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *