Zesde ziekte, een onschuldige kinderziekte?

Zesde ziekten, een onschuldige kinderziekte?

De zesde ziekte of exanthema subitum, is één van de bekende kinderziekten. Het is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Bij de zesde ziekte ontstaan vlekjes en bultjes, met name in het gezicht en op de romp. Voornamelijk kinderen tussen de 9 en 12 maanden krijgen de zesde ziekte. Tegen de leeftijd van 2 jaar hebben bijna 80% van de kinderen de infectie doorlopen, al dan niet asymptomatisch. De incubatietijd is 10 tot 15 dagen.

Waar komt de naam zesde ziekte vandaan?

De ziekte dankt haar naam aan de volgorde waarin men vroeger de vlekjesziekten beschreef: 1. mazelen 2. roodvonk 3. rodehond 4. ziekte van Filatov-Dukes (dit bleek later een variant van rodehond te zijn) 5. erythema infectiosum (vijfde ziekte) en 6. exanthema subitum (zesde ziekte).

Hoe word je besmet?

De ziekte is besmettelijk tot het moment dat de uitslag is verdwenen, hoewel hierover niet alle artsen het eens zijn. Huisartsen geven soms ook aan dat het al niet meer besmettelijk is na uitbraak (verschijnen van de rode vlekken).
Besmetting vindt voornamelijk plaats via speeksel. Tevens kan het virus overgedragen worden door bloedtransfusie, orgaandonatie of via de placenta. Een persoon die de zesde ziekte heeft doorgemaakt blijft mogelijk lange tijd besmettelijk omdat het virus in het lichaam aanwezig blijft.

Verminderde weerstand

Na de eerste infectie blijft het virus in het lichaam aanwezig en vermenigvuldigt het zich in de speekselklieren. Bij mensen met een ernstig verminderde weerstand, bijvoorbeeld door een hiv-infectie, kanker of na orgaantransplantatie, kan het virus opnieuw geactiveerd worden en koorts, huiduitslag of nierfalen veroorzaken.

lijn groen oudersenzo
Zesde ziekten, een onschuldige kinderziekte?

Symptomen van de zesde ziekte

Je kindje krijgt plotseling hoge koorts (temperatuur tussen de 39 en 40,5). Doorgaans zijn kinderen niet heel ziek van de zesde ziekte, maar de hoge koorts kan natuurlijk ook een aanwijzing zijn voor iets anders. Daardoor wordt er toch vaak onderzoek gedaan door een arts om andere ziekten uit te sluiten.

Weinig andere klachten

Naast de hoge koorts zijn er verder weinig andere klachten. De lymfe in de hals kunnen wat opgezet zijn en je kindje kan wat last hebben van oorpijn. Na een dag of drie tot vijf daalt de temperatuur weer. Daarna kunnen er in het gezicht en op de romp rose-rode vlekjes ontstaan. De vlekjes lijken een beetje op de vlekjes bij Rodehond. Na een dag of twee zijn de vlekjes weer verdwenen.

Complicaties

Doorgaans verloopt het zonder complicaties, maar door de hoge koorts is het wel mogelijk dat er koortsstuipen optreden. Belangrijk dus om je kindje goed in te gaten te houden.

Behandeling

De ziekte gaat doorgaans na een paar dagen gewoon vanzelf weer over. Een echte behandeling is er daarom niet. Wel kun je ervoor zorgen dat je kindje het zo aangenaam mogelijk heeft en maatregelen nemen tegen de koorts. De koorts hoeft echter niet onderdrukt te worden omdat het niet direct kwaad kan. Overleg dit eventueel met de huisarts.
Ondanks de vlekjes, mag je kindje gewoon in bad.

Zesde ziekte en zwangerschap

Zover bekend is het niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is de Driedagenkoorts en hoe ga je ermee om?
Mazelen. Een onschuldige kinderziekte? Of toch niet helemaal?
Rodehond, een infectieziekte verzoorzaakt door het rubellavirus
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Koorts. Waar is het goed voor en wat moet je er aan doen?
Kinkhoest of 100-dagenhoest
Huiduitslag bij je baby – Check de rode vlekkenwijzer
Wat is het Rijksvaccinatieprogramma?
Vijfde ziekte, een veel voorkomende kinderziekte. Maar kan het kwaad?
Welke klassieke kinderziekten zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *