Kinderopvang en ziekte: Wat zijn de regels?

Wanneer je een drukke baan én een baby of rondkruipende dreumes hebt, kan dat de nodige stress opleveren. Zeker wanneer je kindje griep blijkt te hebben. En dat terwijl je net op het punt stond je spruit af te zetten bij het kinderdagverblijf om vervolgens door te racen naar het werk. Maar kan je kindje wel naar de crèche wanneer het ziek is? Wat zijn de regels kinderopvang op dit gebied? En hoe los je het op wanneer je kind ziek is terwijl jij gewoon moet werken?

Kinderopvang en ziekte - Wat zijn de regels kinderopvang?

De regels kinderopvang zijn afhankelijk van de ziekte

Of een kind naar het kinderdagverblijf mag wanneer het ziek is, hangt af van de ernst van de ziekte. Bij koorts die hoger is dan 38,5 graden Celsius zullen de meeste kinderdagverblijven je kindje weigeren. Bij besmettelijke ziekten als waterpokken en mazelen is het overigens niet noodzakelijk je kindje thuis te houden: de besmetting heeft namelijk al plaatsgevonden voor de symptomen tot uiting komen. Wel is het verplicht te melden dat je kindje een besmettelijke ziekte heeft. Dan kunnen de andere ouders ingelicht worden. Dit geldt overigens ook wanneer je kind hoofdluis heeft. Het is wel goed om naar de regels kinderopvang te informeren bij je opvang. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Back-up plan

Heeft je kindje diarree? Dan moet hij of zij thuisblijven tot duidelijk is waardoor de waterige ontlasting veroorzaakt wordt. Verder kun je als ouder vaak prima inschatten wanneer je kindje zich echt niet lekker genoeg voelt om naar het kinderdagverblijf te gaan. In zulke gevallen is het wel handig als je een back-up plan hebt, want je kunt je natuurlijk niet zomaar ziek melden op het werk. En helaas heeft ook niet elke ouder een opa en oma achter de hand waar je je kleintje even een middagje kwijt kunt.

Raadpleeg je netwerk

Het is handig om van tevoren je netwerk te raadplegen. Een buurvrouw, vriendinnen, broers of zussen, andere familieleden. Wie zou kunnen en willen oppassen als je kindje onverwacht griep blijkt te hebben en jij moet werken? Bij wie kun je last-minute terecht, en bij wie beslist niet? Bied ook een wederdienst aan mensen aan die aangeven deze taak op zich te willen nemen. Pas bijvoorbeeld ook eens op hun kind(eren), laat de hond een keer uit of geef ze een dinercheque cadeau. Zo krijgt de ander het gevoel dat je het waardeert dat hij of zij je uit de brand helpt.

Start een opvangkring

Ook is het een idee om samen met andere moeders in jouw omgeving een opvangkring te beginnen. Dat kunnen vrouwen van je werk zijn, uit dezelfde buurt of andere moeders van de opvang. Begin samen een Whatsappgroep waarin iedereen aangeeft wanneer ze een dagje tijd heeft om op te passen. Wanneer er dan een kindje ziek is, dan er binnen de opvangkring een oppas geregeld worden. Zo hoef je geen wildvreemde oppas van internet te plukken en weet je waar je grieperige dreumes terechtkomt.

Kortdurend zorgverlof

Is je kindje ziek en kun je toch echt geen oppas vinden? Dan kun je kortdurend zorgverlof aanvragen bij je leidinggevende op het werk. Dat geeft je de tijd om een oplossing te zoeken en je zieke kindje ergens onder te brengen. Je leidinggevende moet het verlof persoonlijk goedkeuren, maar zal in de praktijk niet snel weigeren. Tenzij het bedrijf door jouw aanwezigheid in ernstige problemen komt, is je werkgever zelfs verplicht kortdurend zorgverlof toe te kennen. Je krijgt 70% van je salaris doorbetaald. Wel kan je werkgever een doktersverklaring eisen. Ook ben je verplicht een oplossing te zoeken en zodra je die gevonden hebt weer op het werk te verschijnen.

Vakantiedagen

Sommige bedrijven hebben andere afspraken vastgelegd in de CAO, bijvoorbeeld dat je vakantiedagen op kunt nemen bij (langdurige) ziekte van je kind. Lees jouw CAO dus goed na in zulke gevallen. Zo kun je niet voor verrassingen komen te staan.

Liefs Amber

Meer informatie

De mogelijkheden van kinderopvang, waar kies jij voor?
Mazelen. Een onschuldige kinderziekte? Of toch niet helemaal?
Kinderopvang, welke mogelijkheden zijn er?
Peuterspeelzaal, waarom is dit goed voor je peuter?
5 manieren de oppas laten wennen
Kinderopvang, wat valt er te kiezen?
Hoofdluis, help, mijn kind heeft last van hoofdluizen
Het gastoudergezin
Jonge moeders kiezen vaker voor thuiswerken
Thuiswerkmoeders – Gezin en werk combineren
Eerste keer oppas, wat moet ik doen?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *